Хліб та оливкова олія: прекрасне поєднання
Хліб та оливкова олія – це чудовий сніданок. Це частина середземноморської дієти, що поширилась в усьому світі і має багато прихильників!
Але чи такий сніданок є корисним? Чи не сприяє така їжа збільшенню ваги? Чи це добра ідея щодня їсти на сніданок подібні продукти?
Відповідь на це питання дуже проста. Хліб та оливкова олія – це продукти, які можна вживати без жодних вагань, оскільки води дуже корисні, а також покращують фізичну та розумову діяльність.
Нижче наведено п’ять причин, чому на сніданок необхідно з’їдати скибку хліба з цільного зерна, а також споживати столову ложку оливкової олії першого віджиму, якщо ви ще досі не додали ці продукти до свого раціону.
Хліб та оливкова олія: 5 причин для щоденного споживання цих продуктів
Якщо ви не маєте багато часу вранці, не хвилюйтесь: шматок хліба з оливковою олією, фрукт, а також чашка кави допоможуть зарядитись енергією.
Дізнайтесь більше: Як схуднути за допомогою хліба
Якщо ви зголодніли в обід або хочете з’їсти щось поживне, коли приходите з роботи, у вас також є прекрасний варіант.
Однак важливо пам’ятати декілька важливих правил:
- Завжди обирайте оливкову олію першого віджиму.
- Не їжте білий хліб або хліб, спечений з очищеного білого борошна.
- Завжди надавайте перевагу натуральним варіантам, приміром, житньому хлібу, хлібу, випеченого з вівсяного борошна або цільного зерна…
Це не означає, що ви мусите їсти хліб з оливковою олією на кожний прийом їжі. Переконайтесь, що ваш раціон є збалансованим: скибка-дві хліба на день є достатньою кількістю.
Нижче ми пояснимо, чому така “страва” є корисною.
1. Повноцінне поживне харчування, яке не сприяє збільшенню ваги
Крім того, що це смачно, хліб та оливкова олія забезпечують організм необхідними корисними елементами.
один шматочок містить вуглеводи та вітаміни B1, B2, B6 і B9, окрім того, ще й залізо, магній, цинк, калій… І жодних жирів!
2. Добре для здоров’я серця
Мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти в оливковій олії першого віджиму є корисними жирами, що допомагають уникнути споживання так званого “поганого” холестерину, або ЛПНЩ.
Однією з найбільших переваг поєднання хліба з оливковою олією є вітамін E. Це допомагає боротися з атеросклерозом та регулювати кров’яний тиск.
3. Сприяє травленню та допомагає уникнути закрепу
Можна забути про погане травлення, гази, кислотність, навіть закрепи, якщо споживати трохи хліба з оливковою олією кожного дня.
Це знизить кислотність організму та оптимізує функцію кишківника. Така смачна комбінація продуктів – це легкий проносний засіб, який ідеально підходить для першого прийому їжі.
4. Бореться з депресією
Оливкова олія містить поліфеноли. Цей особливий тип мононенасичених жирів є протизапальним засобом, він покращує ваше почуття добробуту, а це, в свою чергу, підвищує рівень ендорфіну.
Організм функціонує добре через оптимальну функцію серцевої системи, а також скорочується рівень клітинної кислотності.
Якщо хочете розпочинати день сповненими eнергії та добре почуватися, з’їдайте скибку хліба з оливковою олією. Це справжня смакота!
Також читайте: 10 крадіїв енергії
5. Хліб з оливковою олією виводить токсини з печінки
Якщо ви належите до людей, які не люблять розпочинати свій день зі склянки води та лимонного соку, починайте його зі скибки хліба з оливковою олією.
Це допоможе вивести токсини з печінки та жовчного міхура. Це чудова комбінація антиоксидантів та вітаміну E, що оптимізує функцію печінки, а також здатність печінки очищуватися.
Якщо ви страждаєте від жирової хвороби печінки, їжте хліб з оливковою олією щодня, що є своєрідними ліками від цього захворювання.
Корисний спосіб насолоджуватися споживанням хліба з оливковою олією
Є декілька способів приготування смачних страв з додавання інших інгредієнтів, які ще підвищують корисні властивості вищезгаданих продуктів.
Розгляньмо декілька варіантів страв:
Варіант 1
- Приготуйте тост із житнього або вівсяного хліба.
- Роздавіть зубчик часнику та змастіть сумішшю тост. Додайте трохи оливкової олії поверх.
Варіант 2
- Візьміть буханку хліба.
- Зробіть декілька надрізів зверху, але не розрізайте повністю.
- Додайте трохи оливкової олії, часник та петрушку.
- Запікайте декілька хвилин.
Варіант 3
- Приготуйте тост з хліба.
- Помістіть половинку помідора на тост.
- Трохи посоліть.
Варіант 4
- Візьміть скибку хліба
- Змастіть її оливковою олією.
- Роздавіть трохи горіхів та притрусіть ними хліб.
- Додайте трохи білого перцю.
- Приготуйте тост.
Варіант 5
- Зробіть тост зі скибки хліба.
- Додайте трохи орегано, змастіть томатною пастою зі свіжих помідорів, змастіть оливковою олією.
Пам’ятайте, що не варто додавати багато солі під час приготування будь-якої страви.
Смачного!
- Mori TA. Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia. 2017 Nov;123:51-58.
- Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
- Omar ZA, Montser BA, Farahat MAR. Effect of high-dose Omega 3 on lipid profile and inflammatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl. 2019 May-Jun;30(3):634-639.