Йогуртова дієта: корисний шлях до схуднення

Йогуртова дієта: корисний шлях до схуднення

Останнє оновлення: 24 липня, 2019

Не варто лякатися словосполучення “йогуртова дієта”, адже насправді це цілком збалансований раціон, який передбачає повноцінне меню, а не лише молочні продукти. У мережі можна відшукати чимало суворих “чудодійних” дієт з такою ж назвою, проте сьогодні ми хочемо розповісти про здоровий стиль харчування, за допомогою якого ви зможете досягнути неймовірних результатів без ризику для здоров’я.

Йогурт – це неймовірно поживний продукт, який має велику кількість переваг для організму людини. Натуральний йогурт містить не лише незамінний для міцності кісток кальцій, але і пробіотики, або “живі культури”. Ці речовини поповнюють кількість природних мікроорганізмів у кишківнику, які потрібні для травлення.

Зверніть увагу, що йогурт є досить універсальним продуктом, а тому його можна додавати до різних страв. Якщо ви хочете максимально використати переваги натурального йогурту, краще вживати його у чистому вигляді. Утім, на бажання ви також можете замінити цим продуктом салатні заправки або соуси до основних страв.

Чи знаєте ви, як правильно дотримуватися йогуртової дієти?

Якщо ні, тоді уважно читайте далі.

Неймовірні переваги йогуртової дієти

як правильно вживати йогурт

Якщо ви хочете швидко та безпроблемно скинути зайві кілограми, йогуртова дієта неодмінно стане вам у пригоді. Перш за все, цей раціон є досить різноманітним та збалансованим, адже йогуртова дієта передбачає вживання різних корисних інгредієнтів, які здатні поповнити запаси незамінних поживних речовин в організмі.

До того ж йогуртова дієта – це чудовий спосіб зменшити загальну кількість спожитих за день калорій. При цьому раціон дієти не є малокалорійним чи обмеженим. Натуральний йогурт забезпечує довготривале відчуття ситості, він зменшує апетит та знижує тягу до шкідливих перекусів.

Не забувайте, що йогурт є важливим джерелом вітамінів групи В, кальцію, магнію та незамінних амінокислот. Ці речовини забезпечують належне функціонування важливих внутрішніх органів та систем. Ба більше, вони допомагають регулювати роботу нервової системи, зміцнюють кістки та захищають м’язи від травм та інших пошкоджень.

Серед інших переваг натурального йогурту варто виділити високий вміст молочної кислоти в ньому. Ця речовина сприяє відновленню природного рівня рН у кишківнику та стимулює процес розмноження “корисних” бактерій, які є незамінними для належної роботи імунної системи. Саме тому йогуртова дієта також є чудовим способом посилення захисних механізмів організму та профілактики різних інфекційних захворювань.

Основні принципи йогуртової дієти

Правильна йогуртова дієта – це збалансований план харчування, який передбачає вживання натурального йогурту кілька разів на день. Утім, жодною дієтою зловживати не варто, тому тривалість йогуртової дієти не повинна перевищувати 5-7 днів.

На час дієти необхідно обирати лише низькокалорійні продукти, проте неодмінно звертайте увагу на те, щоб вся їжа мала високу поживну цінність. Обов’язково відмовтеся від продуктів, що містять цукор, прості вуглеводи та насичені жири.

Продукти, які можна вживати на йогуртовій дієті:

  • Свіжі овочі та фрукти
  • Нежирні види м’яса та риби
  • Вироби з цільного зерна та бобові
  • Горіхи та насіння
  • Сири з низьким вмістом жиру.

Заборонені продукти на йогуртовій дієті:

  • Червоне м’ясо та сосиски
  • Смажені страви та шкідливі магазинні снеки
  • Напівфабрикати
  • Хліб та магазинна випічка
  • Пакетовані соки та газовані солодкі напої
  • Продукти з високим вмістом цукру.

Інші важливі нюанси:

  • Їжте п’ять разів на день: це мають бути три основні прийоми їжі та два корисні перекуси.
  • Пийте багато води впродовж дня: для підтримання гарного самопочуття необхідно щодня випивати 6-8 склянок чистої води.
  • Уникайте смаженої їжі та відмовтеся від продуктів, обсмажених у паніруванні: натомість готуйте всі продукти на пару або у воді, а також запікайте їх у духовці чи на грилі.
  • Використовуйте лише натуральний нежирний йогурт без цукру та барвників.

Йогуртова дієта: рекомендоване меню

Меню, яке ми пропонуємо вашій увазі, це лише приблизний план, якого потрібно дотримуватися на йогуртовій дієті. Звісно, ви можете коригувати меню та чергувати продукти для приготування основних страв. Усе, що потрібно – це використовувати лише корисні продукти з низькою калорійністю.

Варіанти сніданку:

  • Склянка нежирного йогурту, тост із джемом та будь-який свіжий фрукт на вибір.
  • Дві скибки хліба з легким джемом, пів склянки натурального йогурту, одне яблуко.
  • Склянка трав’яного чаю, два цілозернові тости з авокадо та нежирний йогурт.

Варіанти полуденка:

  • Пів склянки натурального йогурту та жменя горіхів (приблизно 20-30 грамів).
  • Фруктове парфе, полите нежирним йогуртом.
  • Смузі на основі йогурту та свіжих фруктів.

Варіанти обіду:

  • Порція салату зі свіжих овочів та зелені, нарізаних кубиками курячих грудок та заправки з натурального йогурту.
  • Куряче філе з салатом зі свіжими огірками, селерою та йогуртовою заправкою.
  • Цілозернова паста з йогуртовим соусом та крабкейками.

Варіанти підвечірка:

  • Склянка нежирного йогурту та два цілозернові хлібці.
  • Пів порції свіжих полуниць з натуральним йогуртом.
  • Порція йогурту з насінням чіа.

Варіанти вечері:

  • Порція запеченої риби з відвареними на пару овочами, а також скибка цілозернового хліба з йогуртом.
  • Французький омлет із трьома слайсами індички, двома шматочками ананаса та нежирним йогуртом.
  • Яєчня-бовтанка із грибами та креветками, а також порція фруктового салату із йогуртовою заправкою.

А ви також намагаєтеся позбутися зайвих кілограмів, проте не знаєте, з чого почати? Тоді неодмінно візьміть на озброєння йогуртову дієту. Як бачите, раціон цієї дієти є досить простим, проте голодними ви точно не залишитеся. Зверніть увагу, що для збереження форм та запобігання повторному набору ваги необхідно навіть після закінчення дієти потрібно дотримуватися принципів правильного харчування та уникати калорійних продуктів.



  • Banach, K., Glibowski, P., & Jedut, P. (2020). The effect of probiotic yogurt containing Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium lactis BB-12 on selected anthropometric parameters in obese individuals on an energy-restricted diet: A randomized, controlled trial. Applied Sciences, 10(17), 1-11. https://www.mdpi.com/2076-3417/10/17/5830
  • Britos, S., González, A. F., Flax Marcó, F., Katz, M., Schuldberg, J., Torresani, M. E., & Vinderola, G. (2024). Yogurt, in the context of a healthy diet, for the prevention and management of diabetes and obesity: a perspective from Argentina. Frontiers in Nutrition, 14, 1-6. https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1373551/full
  • Eales, J., Lenoir-Wijnkoop, I., King, S., Wood, H., Kok, F. J., Shamir, R., Prentice, A., Edwards, M., Glanville, J., & Atkinson, R. L. (2016). Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. International Journal of Obesity, 40(5), 731-746. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4856732/
  • Hobbs, D. A., Givens, D. I., & Lovegrove, J. A. (2019). Yogurt consumption is associated with higher nutrient intake, diet quality and favourable metabolic profile in children: a cross-sectional analysis using data from years 1-4 of the National diet and Nutrition Survey, UK. European Journal of Nutrition, 58(1), 409-422. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424923/
  • Le Roy, C. I., Kurilshikov, A., Leeming, E. R., Visconti, A., Bowyer, R. C. E., Menni, C., Falchi, M., Koutnikova, H., Veiga, P., Zhernakova, A., Derrien, M., & Spector, T. D. (2022). Yoghurt consumption is associated with changes in the composition of the human gut microbiome and metabolome. BMC Microbiology, 22(1), 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8812230/
  • McGrane, K. (12 de mayo de 2020). The yogurt diet: Weight loss fact or fiction? Healthline. Consultado el 30 de octubre de 2024. https://www.healthline.com/nutrition/yogurt-diet
  • Panahi, S., & Tremblay, A. (2016). The Potential Role of Yogurt in Weight Management and Prevention of Type 2 Diabetes. Journal of the American College of Nutrition, 35(8), 717-731. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27332081/
  • Wang, H., Livingston, K. A., Fox, C. S., Meigs, J. B., & Jacques, P. F. (2013). Yogurt consumption is associated with better diet quality and metabolic profile in American men and women. Nutrition Research, 33(1), 18-26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606818/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.