Канцерогенні продукти: міфи та реальність

Дуже часто люди та різні громадські асоціації активістів стверджують, що певні продукти викликають рак. Понад усе критикують канцерогенні продукти. Проте, чи обґрунтовані ці твердження?
Канцерогенні продукти: міфи та реальність

Останнє оновлення: 11 травня, 2019

Це правда, що деякі канцерогенні продукти можуть бути шкідливими. Однак ви повинні бути обережними в тому, як ви інтерпретуєте цю інформацію.

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті в розвинених країнах. Він частіше зустрічається у літніх людей, і це, як правило, пов’язане з кількістю канцерогенів, які вони споживають протягом усього життя.

На жаль, деякі канцерогенні продукти також можуть бути у вашому раціоні.

Все більше наукових досліджень свідчить про те, що певні продукти можуть викликати розвиток раку. Отже, буває кілька факторів, які викликають рак, і дієта грає важливу роль разом з іншими аспектами, такими як генетика.

Єдине, що стовідсотково є правдою, це те, що здорове харчування завжди корисне для вас. Дотримуючись збалансованого харчування, ви можете зберегти своє здоров’я в хорошому стані. Крім того, можна навіть запобігти появі деяких хронічних захворювань.

Водночас важливо також логічно інтерпретувати наявну сьогодні наукову інформацію.

У цьому контексті є багато статей та інформації, які стверджують, що споживання певних канцерогенних продуктів може викликати захворювання. У деяких випадках ці заяви не зовсім вірні.

правда про канцерогенні продукти

Заборонені канцерогенні продукти

Оброблене м’ясо

Деякі м’ясні продукти мають азотисті сполуки або ароматичні аміни, які допомагають зберігати ці продукти. Особливо це стосується маринованих, в’ялених або солоних продуктів. Ці сполуки можуть становити небезпеку для здоров’я, оскільки є потенційно канцерогенними.

Однак, збалансований раціон харчування достатній для запобігання потенційним негативним наслідкам для здоров’я, які походять від цих сполук. Таким чином, це означає, що ви не повинні їсти надмірну кількість м’яса і маєте споживати достатньо овочів.

Газовані напої

газовані напої

Надмірне споживання газованих напоїв є шкідливим для вашого здоров’я. Ці продукти містять велику кількість цукру. Споживаючи їх, ви значно підвищуєте рівень цукру в крові.

Крім того, газовані напої, які мають зменшену кількість цукру, містять хімічні речовини та штучні підсолоджувачі, що є шкідливим для здоров’я. Деякі з цих сполук можуть бути потенційно канцерогенними. Однак точно невідомо, чи вони викликають рак.

Загалом, найкращий варіант це намагатися зменшити споживання газованих напоїв. Слід враховувати, що ці харчові продукти можуть бути шкідливими для вашого здоров’я.

Генетично модифіковані організми

Є численні противники трансгенних або генетично модифікованих організмів (ГМО). Однак, ця позиція заперечення і відкидання трансгенних технологій зазвичай походить від етичних аспектів маркетингу і виробництва, а не стільки від самого продукту.

Однак велика кількість джерел стверджує, що споживання генетично модифікованих продуктів не є безпечним. На жаль, це може призвести до розвитку раку.

Крім того, у цих заявах часто звинувачують гербіциди та пестициди. Ці продукти поширені в сільському господарстві.

Тому переконайтеся, що вам відомі дві основні характеристики генетично модифікованих культур. Ці культури є стійкими до комах і до гербіцидів. Як ви можете бачити, в цих характеристиках немає нічого надприродного.

Характеристика ГМО

ГМО

Протягом усього існування ГМО зазнали декількох змін:

Перша характерна зміна, що відбулася, обумовлена ​​бактеріальним білком. Фермери використовували його в органічному сільському господарстві ще з 30-х років.

Друга зміна відбувалася шляхом додавання бактеріального гена в посіви. При цьому утворюється білок, який є стійким до глифосатному гербіциду.

Використання цього гербіциду є одним з найбільш суперечливих аспектів трансгенних продуктів. Однак, з 1974 року з’явилася теорія безпечного використання. Крім того, кілька наукових досліджень запевняють, що гліфосат не є фактором ризику.

Страх навколо споживання генетично модифікованих продуктів походить від багатьох випадків, коли люди не мають достатньо інформації.

Адже трансгенні продукти є організмами, які були модифіковані або яким додали певні фрагменти ДНК. Однак ДНК є у всіх харчових продуктах. Ви споживаєте їх, і ваш шлунок перетравлює їх, не завдаючи вам жодної шкоди.

Нарешті, внаслідок суспільної думки про ГМО, генетично модифіковані продукти піддаються суворому процесу оцінки ризику. Результати цих досліджень показують, що трансгенні культури не є більшим ризиком для здоров’я людини, ніж їхні звичайні аналоги.



  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.