Дослідження ВООЗ про взаємозв'язок м'яса та раку
Чи знали ви, що близько 75-80% випадків всіх ракових захворювань виникають в результаті дії на організм несприятливих зовнішніх факторів? На жаль, навіть щоденні харчові звички також можуть з часом спровокувати розвиток злоякісних пухлин.
Для того, щоб ви мали змогу краще зрозуміти, яким чином харчування впливає на ризик розвитку ракових захворювань, у цій статті ми хочемо запропонувати вашій увазі результати нещодавніх досліджень ВООЗ про взаємозв’язок м’яса та раку.
На жаль, вченим досі не вдалося з’ясувати, чому деякі люди мають більше шансів захворіти на рак, ніж інші. Утім, дані різноманітних наукових досліджень стверджують, що певні генетичні особливості, а також вплив навколишнього середовища та поведінкові елементи, є тими ключовими факторами, які можуть спровокувати мутацію клітин у внутрішніх органах людини.
Якщо ваші батьки або інші члени вашої родини хворіють або хворіли на рак, зокрема на рак молочної залози або товстої кишки, ви можете успадкувати схильність до розвитку злоякісних пухлин. Утім, навіть попри те, що генетика відіграє не останню роль в цьому, не варто передчасно панікувати, що ви обов’язково також захворієте на рак.
Як ми вже згадували раніше, певні поведінкові моделі та зовнішні фактори також можуть спричинити карциногенні зміни у клітинах.
Серед них варто виділити зловживання алкогольними та тютюновими виробами, а також тривале перебування під дією певних хімічних речовин (для прикладу, пасивне куріння або регулярний вплив ультрафіолетових сонячних променів).
Національний інститут раку (НІР) описує рак як низку пов’язаних захворювань. Коли людина хворіє на рак, деякі клітини в її організмі починають неконтрольовано збільшуватися в розмірах та множитися. Саме така мутація клітин призводить до появи новоутворень, які у медицині відомі як пухлини.
Взаємозв’язок червоного м’яса, м’ясних напівфабрикатів та раку
ВООЗ класифікує червоне м’ясо як м’язову тканину, яку отримують від таких ссавців:
- Корова
- Бик
- Теля
- Свиня
- Ягня
- Коза
- Кінь.
М’ясні напівфабрикати – це ті вироби із м’яса, які утворюються в результаті обробки цього продукту. Виготовляють їх за допомогою таких методів обробки м’яса:
- Соління
- Маринування
- Ферментація (бродіння)
- Копчення.
Більшість м’ясних виробів виготовляють із м’яса корів та свиней. Утім, іноді можна натрапити у продажу м’ясні напівфабрикати, виготовлені із птиці та субпродуктів (наприклад, із крові та гусячих тельбухів). Є також чимало м’ясних виробів, які готують з баранини та інших видів червоного м’яса.
Найпопулярнішими м’ясними напівфабрикатами є такі продукти:
- Сосиски
- Шинка
- М’ясні консерви
- Запаковане у вакуум м’ясо
- М’ясні вироби, які приготували шляхом соління або сушіння м’яса
- Соуси з додаванням м’яса.
Дослідження ВООЗ про взаємозв’язок м’яса та раку
Дослідження ВООЗ відкрило світу кілька цікавих фактів про взаємозв’язок м’яса та раку. Вірте чи ні, але результати дослідження довели, що регулярне вживання червоного м’яса не має безпосереднього впливу на ризик розвитку колоректального раку. Утім, до складу цього м’яса входять карциногенні агенти групи А, які вважають шкідливими та небезпечними для організму людини.
Водночас ВООЗ запевняє, що регулярне вживання м’яса у великих кількостях справді підвищує ризик розвитку ракових захворювань. Саме тому представники ВООЗ включили м’ясо до групи карциногенних речовин №1, тобто визнали його небезпечним для організму людини.
У звіті ВООЗ можна знайти таку інформацію: “Основою для цієї класифікації стали результати численних епідеміологічних досліджень, які довели, що регулярне вживання м’ясних напівфабрикатів може спровокувати розвиток колоректального раку”.
Варто зазначити, що ці висновки були зроблені на основі тривалого споживання м’ясних виробів першої групи у великій кількості.
Ризик зловживання м’ясними виробами
Згідно з оцінкою Проекту щодо Глобального Тягаря Хвороб, ВООЗ також стверджує, що саме раціон з високим вмістом м’ясних напівфабрикатів можна вважати одним з основних факторів, які щороку стають причиною близько 34 000 смертей від раку по всьому світу.
Також ВООЗ стверджує, що регулярне вживання м’ясних напівфабрикатів може збільшити ризик розвитку колоректального раку. Не можна також недооцінювати взаємозв’язок м’яса та раку шлунка.
Утім, водночас представники ВООЗ наголошують на тому, що присутність м’яса в раціоні не можна називати єдиним фактором впливу на ризик утворення злоякісних пухлин.
Споживаючи близько 50 г м’ясних виробів на день, ви збільшуєте ризик розвитку колоректального раку майже на 18%.
Все добре в міру
Намагаючись донести до людей інформацію про взаємозв’язок м’яса та раку, у 2002 році Всесвітня організація охорони здоров’я ратифікувала свою рекомендацію щодо присутності м’яса в раціоні. У цьому документі ВООЗ наполегливо рекомендує зменшити кількість м’ясних виробів у щоденному меню, а також завжди споживати м’ясо помірно з метою зменшення ризику розвитку колоректального раку.
Зверніть увагу, що рекомендації ВООЗ повністю збігаються з результатами наукових досліджень Міжнародного центру досліджень ракових захворювань. У ході експерименту, проведеного на базі цього центру, 22 експерти з 10 різних країн досліджували понад 800 різних випадків раку в людей.
Результати деяких експериментів навели дані про вживання обох видів м’яса. Тим часом епідеміологічний аналіз був проведений на основі близько 700 даних про червоне м’ясо та понад 400 даних про м’ясні напівфабрикати.
Після огляду цих даних ми рекомендуємо зменшити кількість м’ясних продуктів у щоденному меню. Дуже важливо дотримуватися принципів правильного та збалансованого харчування та складати раціон таким чином, щоб організм отримував всі необхідні поживні речовини.
Якщо у вас досі залишилися запитання, радимо звернутися за порадою до дієтолога або нутриціолога.
За допомогою спеціаліста ви зможете підібрати раціон таким чином, щоб забезпечити всі потреби організму.
- Ferguson, L. R. (2010). Meat and cancer. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.06.032
- Abid, Z., Cross, A. J., & Sinha, R. (2014). Meat, dairy, and cancer. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071597
- Bouvard, V., Loomis, D., Guyton, K. Z., Grosse, Y., Ghissassi, F. El, Benbrahim-Tallaa, L., … Wu, K. (2015). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00444-1
- World Health Organization, & International Agency for Research on Cancer. (2015). IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat and cancer risk. https://doi.org/http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/