Конопляне молоко: поживні речовини, користь і рецепт

26 липня, 2020
Конопляне молоко - це овочевий напій, який отримують із суміші меленого насіння конопель та води. Його можна використовувати як альтернативу коров’ячому молоку, адже воно підходить для веганів.
 

Конопляне молоко має велику харчову цінність, оскільки містить багато вітамінів, амінокислот та мінералів. Само молоко має шовковисту однорідну текстуру. Воно білого кольору. Воно нагадує горіхи за смаком і злегка гірчить, але його можна підсолодити цукром або підсолоджувачами.

Це чудовий варіант для людей, які мають непереносимість лактози, або веганів.

Харчова цінність конопляного молока

Конопляне молоко – чудова добавка для тих, хто хоче збільшити щоденне споживання білків, вітамінів та мінералів. Саме молоко складається з насіння конопель. Продаж насіння суворо регулюється законом.

Поживні речовини, що містяться в конопляному молоці:

  • Велика кількість незамінних жирних кислот (40%): ці жирні кислоти не можуть вироблятися організмом, і їх потрібно вживати з їжею або з добавками. Конопляне молоко містить особливо велику кількість омега-3 та омега-6 жирних кислот та гамма-ліноленової кислоти.
  • Високий відсоток рослинних білків (35%): воно містить усі незамінні амінокислоти в аналогічних кількостях, як і джерела тваринного білка, такі як м’ясо, молоко або яйця.
  • Багате на клітковину (6%): це корисно для здоров’я травлення.
  • Високий вміст вітаміну Е: це потужний природний антиоксидант.
  • Багате на необхідні мінерали: сюди входять фосфор, калій, залізо, цинк і магній.

Навпаки, воно має низькі кількості:

  • вуглеводів (10%)
  • вітамінів А, В і С
  • кальцію і марганцю

Відкрийте для себе: Насіння канарнику з молоком: переваги для здоров’я

Переваги конопляного молока

переваги конопляного молока
 

Воно містить необхідні вітаміни та мінерали

Як ми вже згадували, конопляне молоко багате на необхідні поживні речовини, яких потребує організм. До них належать фосфор, магній, калій, залізо та цинк. Ці мінерали важливі для скорочення м’язів, формування кісток, певних біохімічних процесів у нервовій системі.

Окрім того, вітамін Е є важливим антиоксидантом для серцево-судинного здоров’я.

Воно регулює роботу кишкового тракту і рівень холестерину

Оскільки насіння, яке використовують для виготовлення конопляного молока, багате на клітковину, воно допомагає регулювати роботу кишківника і запобігає закрепам.

Воно також регулює холестерин і артеріальний тиск, оскільки клітковина перешкоджає засвоєнню ЛПНЩ (поганого холестерину).

Попередження щодо споживання конопляного молока

Взаємодія конопляного молока з іншими сполуками може зменшити утворення тромбоцитів. Тому люди, які мають проблеми, пов’язані зі згортанням крові або приймають певні препарати, не повинні пити конопляне молоко без попередньої консультації з лікарем.

Крім того, надлишкове споживання може викликати діарею, біль у шлунку та здуття живота через високий вміст клітковини.

Зверніться до лікаря, якщо у вас є якісь питання щодо його споживання.

Читайте також: Які переваги має вівсяне молоко?

Як приготувати конопляне молоко

як приготувати конопляне молоко
 
Це рослинне молоко легко приготувати. Його можна зберігати до трьох днів у прохолодному, сухому місці, далі від прямих сонячних променів. Рецепт дуже схожий на будь-які інші рецепти овочевих напоїв, як от мигдального або соєвого молока.

Інгредієнти

  • 150 г насіння конопель
  • 1 л води
  • цукор або натуральний підсолоджувач: мед, стевія, кориця, фініки тощо.
  • щіпка солі

Приготування

  • Замочіть насіння конопель в літрі води на дві години.
  • Після цього суміш покладіть у блендер. Для однорідності краще класти не всю суміш одразу, а частинами.
  • Процідіть суміш ситом. Тверді залишки можна використовувати для приготування печива, хліба, мюслі або бісквітів.
  • Додайте щіпку солі і підсолодіть за смаком.
  • Перелийте молоко у пляшку і насолоджуйтесь!

Конопляне молоко, як і інші овочеві напої, дуже універсальне. Його можна використовувати для приготування коктейлів, десертів та соусів. Ви також можете поєднувати його з фруктами, нежирним сиром та зерновими для поживного та добре збалансованого сніданку чи перекусу.