Кухонні хитрощі, які полегшать вам життя

Під час приготування їжі дуже важливо мати у своєму арсеналі цікаві кухонні хитрощі, які допоможуть вам досягнути кращих результатів і в процесі роботи на кухні, і після нього.
Кухонні хитрощі, які полегшать вам життя

Останнє оновлення: 02 квітня, 2019

Насправді приготування їжі може перетворитися на виснажливе випробування, якщо у вас немає достатньо вільного часу чи досвіду. Відлякати людину від роботи на кухні також можуть попередні невдачі, хоча не варто забувати, що в процесі приготування їжі багатьох інцидентів дуже важко уникнути.

Вірте чи ні, але не тільки аматори, але і досвічені кухарі час від часу стикаються із зіпсованими інгредієнтами, невдалими рецептами чи пошкодженим кухонним приладдям.

До того ж багато людей навіть не підозрюють про корисні кухонні хитрощі, які, безсумнівно, можуть значно полегшити життя.

У цій статті ми поділимося кількома корисними порадами, які допоможуть вам завжди отримувати насолоду від роботи на кухні.

Корисні кухонні хитрощі, які допоможуть полегшити процес приготування їжі

1. Як приготувати хрумку картоплю фрі?

Ідеальна смажена картопля має бути золотавою та хрумкою. На жаль, не всі вміють правильно готувати фрі, а тому в результаті мають бліду та сиру картоплю, яка погано смакує.

Якщо ви хочете, щоб у вас завжди виходила апетитна на вигляд та смачна картопля фрі, радимо взяти на озброєння наші корисні рекомендації:

  • Почистьте картоплю від шкірки та наріжте її методом “жульєн”. Товщина шматочків має бути близько 1 сантиметра.
  • Промийте картоплю у великій кількості води.
  • Підготуйте каструлю з достатньою кількістю води та солі. Варіть у ній шматочки картоплі впродовж 30 хвилин.
  • Опісля вийміть картоплю та залиште її охолоджуватися. Щойно шматочки охолонуть, помістіть їх у морозильну камеру на кілька годин.
  • Щойно картопля добре замерзне, розігрійте олію до високої температури. Коли фритюр буде гарячим, підсмажте в ньому картоплю до золотавої скоринки. Смачного!

2. Як повернути хлібу свіжість?

повернути хлібу свіжість

Хліб є незамінним доповненням до багатьох легких та простих страв. Не варто засмучуватися, якщо у вас зачерствів хліб чи на ньому з’явилася пліснява, адже ви можете повернути йому свіжість та продовжити використовувати для приготування смачних страв.

  • Найкращий спосіб зберегти хліб свіжим якомога довше – помістити його у пластиковий пакет разом зі стеблиною селери та щільно закрити пакет.
  • Хліб буде всотувати вологу із селери та не черствітиме. Селера не має надто виразного смаку, тож не варто хвилюватися, що вона сильно вплине на натуральний смак хліба.

3. Як зберегти насичений колір овочів?

Якщо ви хочете приготувати червоні овочі, при цьому зберігши їхній природний колір, радимо перед термічною обробкою натерти овочі лимонним соком.

Вірте чи ні, але натуральний сік лимона допомагає зберігати флавоноїди, які відповідають за збереження кольору таких фруктів та овочів, як яблука, журавлина, цибуля та полуниця.

4. Як врятувати пересолений суп?

кухонні хитрощі, які допоможуть врятувати пересолений суп

Насправді дуже просто переборщити із сіллю під час приготування їжі. Якщо ви додали до першої страви надто багато солі, вам у пригоді стануть ці прості поради:

  • Коли суп закипить, додайте в каструлю почищену та порізану на чотири частини картоплину, щоб вона всотала у себе зайву сіль.
  • Якщо ви насипали занадто багато солі, можете додати у першу страву не одну, а кілька картоплин, щоб збалансувати смак супу.

5. Як зробити м’ясо м’яким за допомогою харчової соди?

Мабуть, ви вже знаєте, що харчова сода має незліченну кількість можливих способів використання для догляду за помешканням.

Для прикладу, за допомогою харчової соди можна зробити м’ясо більш м’яким та ніжним.

Спосіб приготування:

  • Посипте шматок м’яса невеликою кількістю харчової соди.
  • Почніть ретельно втирати соду у волокна м’яса.
  • Помістіть м’ясо в морозильну камеру на 4 години.
  • Опісля розморозьте м’ясо та змийте залишки харчової соди під великою кількістю води.

Харчова сода розщеплює білки тваринного походження, тим самим вона не лише робить м’ясо більш ніжним, але і полегшує процес його приготування.

6. Як швидко заморозити кубики льоду?

як швидко приготувати лід

Коли йдеться про цікаві кухонні хитрощі, неможливо не згадати про швидкі способи заморожування льоду. Погодьтеся, що лід є незамінним в помешканні, адже за його допомогою можна прискорити загоєння синців, очистити поверхні від приклеєних жувальних гумок, і, звісно, швидко охолодити лимонад чи освіжити смак спиртних напоїв.

Якщо вам терміново знадобився лід, проте в оселі його не знайшлося, не варто панікувати та бігти за ним до супермаркету.

Неодмінно візьміть на озброєння ці рекомендації, і вам вдасться заморозити лід всього за кілька хвилин:

  • Перш за все доведіть воду до кипіння
  • Вимкніть вогонь та перелийте кип’яток у формочки для льоду
  • Помістіть формочки з водою у морозильну камеру.

Попри те, що це може видатися неймовірним на перший погляд, кип’яток замерзає набагато швидше, ніж вода кімнатної температури.

У науці цей парадокс відомий як ефект Мпемби. Це явище отримало таку назву на честь студента з Танзанії, який вперше дослідив та популяризував згаданий вище феномен.

7. Як зробити так, щоб ножі завжди були гострими?

Якщо ви хочете подовжити термін експлуатації ножів та зберегти їх гострими якомога довше, радимо зберігати кухонні ножі в дерев’яній підставці або на магнітній смужці.

  • Не варто користуватися ножами на керамічних, скляних або мармурових поверхнях, адже вони призводять до передчасного зношення лез.
  • Після миття необхідно завжди насухо витирати ножі, щоб запобігти утворення на них іржі.

8. Як врятувати спалені сковорідки?

як врятувати спалені сковорідки

Якщо ви не догледіли страву під час приготування і вона пригоріла, приготуйтеся до того, що сковорідку або каструлю після цього буде дуже складно відмити від горілих залишків їжі.

На жаль, води та мийного засобу буде замало для того, щоб пом’якшити та повністю усунути підгорілі продукти.

Читайте далі, щоб дізнатися, як зберегти посуд у бездоганному стані, не витрачаючи при цьому багато часу та зусиль.

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки столового оцту (20 мл)

Необхідне приладдя:

  • 1 дерев’яна лопатка

Спосіб застосування:

  • Усуньте підгорілі залишки їжі за допомогою дерев’яної лопатки для того, щоб не пошкодити та не пошкрябати поверхню посуду.
  • Налийте столовий оцет у попередньо очищений посуд та підігрійте на плиті до кипіння.
  • Опісля вимкніть вогонь та залиште каструлю чи сковорідку на кілька хвилин для охолодження.
  • Вилийте оцет та помийте посуд під великою кількістю води з додаванням мийного засобу.

Оцет не тільки допоможе очистити сковорідку від залишків пригорілої їжі, але й зможе усунути неприємний запах горілого з посуду.



Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.