Лікувальні властивості імбиру та 5 способів вживати його

Лікувальні властивості імбиру та 5 способів вживати його
Лікувальні властивості імбиру та 5 способів вживати його

Останнє оновлення: 23 жовтня, 2018

Останнім часом про лікувальні властивості імбиру говорять дедалі частіше, утім він досі переважно відомий завдяки дивовижному пряному смаку та аромату.

Але ця рослина може значно більше. Імбир полегшує всі типи болю та сприяє лікуванню різних проблем зі здоров’ям, зокрема указаних нижче.

Біль під час розладів травлення

  • Імбир чудово підходить для лікування гастриту, виразок і діареї.
  • Він також захищає шлунок.

Біль у горлі

  • Цей коренеплід чудово бореться з інфекціями та запаленням у горлі.
  • Наприклад, якщо ви берете участь у заходах, на яких потрібно багато говорити чи співати, корисно завчасно їсти трохи імбиру, щоб зміцнити голос.

Нудота та блювання

  • Вагітним жінкам часто рекомендують споживати імбир, щоб подолати цю проблему.
  • Тому якщо ви на перших місяцях вагітності, старайтеся тримати його під рукою.
  • Можна приготувати чай на випадок, якщо знову станеться приступ нудоти.

Після того, як ви дізналися про всі ці лікувальні властивості імбиру, мабуть, вам кортить довідатися, як додати його у свій раціон. Читайте варіанти нижче та виберіть свій улюблений.

Як можна відчути на собі властивості імбиру

1. Імбирний чай

імбирний чай

Імбирний чай є улюбленцем багатьох людей.  Насправді, це дуже швидкий і легкий спосіб відчути на собі корисні властивості імбиру. Завдяки такому чаю ви зменшите біль і розслабите організм після важкого дня, а також отримаєте насолоду від гарячого напою.

Інгредієнти

  • 1 склянка води (250 мл)
  • 1 столова ложка нарізаного імбиру (10 г)
  • Сік одного лимона
  • 1 чайна ложка меду (7,5 г) (або підсолоджувач за вашим вибором)

Спосіб приготування

  • Нагрійте воду до кипіння.
  • Потім зніміть воду з вогню і додайте до неї столову ложку імбиру.
  • Дайте настоятися 5 хвилин.
  • Додайте решту інгредієнтів та насолоджуйтеся чудовим чаєм.

Альтернативний рецепт імбирного чаю: замініть воду молоком, а замість лимонного соку додайте апельсиновий.

2. Мелений імбир

Багато людей знають про мелений імбир у вигляді порошку, який можна купити в магазині. Вони вважають, що це найпростіший спосіб споживати цю корисну спецію, утім насправді її легко приготувати вдома. Щоб відчути на собі неймовірні властивості імбиру, можна змолоти з нього порошок. Для цього:

  • візьміть шматок імбиру і добре промийте;
  • висушіть його протягом дня на сонці або в мікрохвильовій печі;
  • збийте за допомогою блендера, ступки та товкача або кавомолки до консистенції дрібного порошку;
  • зберігайте спецію в скляній баночці або поліетиленовому пакеті, щоб використовувати, коли захочете.

Імбир у меленому вигляді легко додавати до продуктів, щоб надати їм цікавого присмаку. Наступного разу, коли будете запікати курку чи інше м’ясо, додайте до нього порошок імбиру (але зовсім трохи, адже ця спеція дуже сильна).

3. Карамелізований імбир

шматочки карамелізованого імбиру в посудині

Карамелізований імбир, який також називають кристалізованим, – це смачні солодощі, які готують зі свіжого імбиру.

  • Для цього імбир потрібно ретельно помити, кілька разів зварити в концентрованому сиропі та дати висохнути.

Такий імбир також продають у супермаркетах або магазинах із натуральною продукцією. Щоб солодощі залишалися свіжими, радимо зберігати їх у контейнері, який щільно закривається, у темному холодному місці, але не довше ніж місяць. Після цього вони зсихаються та тверднуть. Кристалізований імбир – це надзвичайно смачно.

  • Можете додавати його до домашнього хліба разом із дрібно нарізаними волоськими горіхами.
  • Ми також радимо додавати імбир у яблучний пиріг. Вам сподобаються його пряні нотки.

Або можна просто з’їдати шматочок кристалізованого імбиру як невеликий десерт, коли вам хочеться чогось солодкого.

Утім не відкушуйте забагато, він має досить сильний смак.

4. Імбирні цукерки

Ще один спосіб їсти імбир – у вигляді цукерок. Краще готувати його самим і споживати в міру. Дозволяйте собі іноді з’їсти лише одну або дві цукерки, щоб уникнути проблем із глюкозою.

Ця порада особливо стосується людей із діабетом або порушеннями метаболізму, які можуть призвести до цього захворювання.

Імбирні цукерки – це смачна альтернатива проти запаморочення під час тривалих поїздок або вагітності.

Інгредієнти

  • 1 склянка імбирного чаю (250 мл)
  • 1 1/2 склянки цукру (300 г)

Прибори

  • Маленькі силіконові формочки для цукерок, желатину або шоколаду.

Спосіб приготування

  • Помістіть інгредієнти у велику, глибоку каструлю і нагрівайте на слабкому вогні, доки суміш не закипить.
  • Зніміть із вогню та розлийте у формочки. Дайте охолонути.
  • Наступного дня вийміть солодощі з формочок і зберігайте в скляній банці в прохолодному сухому місці.

5. Імбирний сироп

склянні контейнери з імбирним сропом

Це смачний солодкий спосіб споживати імбир. Сироп можна їсти як десерт або додавати у фруктові закрутки, особливо до дині або груші.

Якщо ви належите до людей, яким подобається поєднання солодкого із соленим, додайте трохи імбирного сиропу до запеченої шинки або свинини.

От побачите, вони просто чудово смакують разом.

Інгредієнти

  • 1 1/4 склянки свіжого імбиру (250 г)
  • 1 літр води
  • 1 1/2 склянки цукру (500 г)

Спосіб приготування

  • Помийте й очистіть імбир, а потім залиште його висохнути на кілька днів.
  • Закип’ятіть воду і додайте цукор. Перемішуйте, доки інгредієнти не розчиняться.
  • Додайте нарізаний або тертий імбир і зачекайте до повного приготування.
  • Коли суміш загусне до потрібної текстури, зніміть її з вогню. Зберігайте сироп у щільно закритому скляному контейнері.

Головне зображення люб’язно надане wikiHow.com



  • Paul Pitchford. Sanando con alimentos integrales: tradiciones asiáticas y nutrición moderna. North Atlantic Books, 2007.
  • James A. Duke. La nueva farmacia natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010. 
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.