Найкращий раціон для хворих на артрит

Найкращий раціон для хворих на артрит

Останнє оновлення: 25 вересня, 2018

Артрит – це серйозний внутрішній розлад, який призводить до розвитку запального процесу та дегенерації суглобів. Якщо вчасно не зайнятися лікуванням цього захворювання та його основних симптомів, це може призвести до ускладнення ситуації та серйозного погіршення стану здоров’я.

Щойно ви помітили тривожні ознаки хвороби, неодмінно перегляньте своє щоденне меню. У цій статті ми детальніше розповімо про ідеальний збалансований раціон для хворих на артрит.

На перший погляд вам може здатися, що цих рекомендацій дуже важко дотримуватися. Однак ми рекомендуємо прислухатися до наших порад та почати поступово вносити зміни до свого звичного раціону.

Тільки подумайте, яких негативних наслідків та дискомфорту можна очікувати, якщо не почати піклуватися про власне здоров’я. Не забувайте також сумлінно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря для того, щоб покращити якість життя.

Продукти, які необхідно включити у раціон для хворих на артрит

Якщо ви хочете якомога швидше забути про всі неприємні симптоми цього серйозного захворювання, рекомендуємо приділити особливу увагу своєму щоденному меню. Дуже важливо правильно підібрати раціон для хворих на артрит, щоб прискорити процес одужання.

Лосось

Одним з найголовніших продуктів, який має бути присутнім у раціоні всіх хворих на артрит, є лосось. Цей сорт риби характеризується високим вмістом жирних кислот Омега-3, які мають потужну протизапальну дію на організм людини.

Лікарі та дієтологи рекомендують вживати лосось щонайменше двічі на тиждень для того, щоб отримати якомога більше користі від цього продукту. Якщо ви не маєте змоги дозволити собі лосось через його недоступність або високу ціну, можете замінити його на дешевші сорти риби – сардини або тунець.

Чергувати різні види риби необхідно не тільки з метою економії, але й для того, щоб меню було більш різноманітним, збалансованим та цікавим.

Соя

соя для хворих на артрит

На жаль, риба підходить не всім. Якщо ви є вегетаріанцем, радимо звернути увагу на сою. Людям, які не можуть з певних причин вживати м’ясо, необхідно поповнювати рівень білків в організмі з інших джерел. Соя та інші продукти на її основі стануть чудовою альтернативою продуктам тваринного походження.

Ця бобова рослина містить велику кількість жирних кислот Омега-3, які необхідні для підтримання гарного самопочуття та загального здоров’я. Сою можна вживати у різних формах, а саме:

  • Сир тофу
  • Проростки сої
  • Соєві боби
  • Соєве молоко.

Насправді соя є повноцінним продуктом, адже при низькому вмісті жирів у ній є багато незамінної для організму клітковини та протеїнів. Вірте чи ні, але за умови регулярного вживання сої та інших продуктів на її основі можна зменшити ознаки запального процесу та покращити загальний фізичний стан.

Оскільки соя має досить універсальний смак, ви можете додавати її до різних страв впродовж дня. Все, що вам знадобиться – це навчитися правильно її комбінувати з іншими харчовими продуктами.

Рослинні олії високої якості

Всім відомо, що оливкова олія першого віджиму містить велику кількість корисних жирів, які є незамінними для боротьби із запаленням та стимуляції роботи органів серцево-судинної системи. Втім, цей вид олії є не єдиним корисним продуктом такого плану. Ми рекомендуємо звернути увагу на інші рослинні олії.

Більшість рослинних олій володіє однаковими перевагами. Не забувайте, що раціон для хворих на артрит має бути збалансованим та різноманітним, тому потрібно вживати не тільки олію, але й насіння, з якого її виготовили.

Оливкова олія має дві чудові альтернативи: олію з насіння авокадо та соняшникову олію. Вони також характеризуються високим вмістом незамінних жирних кислот, а також надають стравам неймовірного аромату та смаку.

Продукти, які не можна вживати хворим на артрит

Зазвичай артрит супроводжується сильним запальним процесом. Саме тому необхідно ретельно підбирати продукти до свого раціону, щоб покращити самопочуття та усунути ознаки запалення. Раціон для хворих артрит потрібно складати виключно зі здорових продуктів. Ось які страви краще вилучити зі свого меню, якщо вас турбують симптоми артриту:

Смажена їжа та магазинні напівфабрикати

Повна відмова або принаймні зменшення кількості смажених страв у раціоні – це необхідний захід для боротьби з неприємними симптомами артриту. Такі продукти лише ускладнюють перебіг запального процесу, тож стан хворого сильно погіршується.

раціон для хворих на артрит без смаженої їжі

Натомість ми рекомендуємо готувати продукти такими способами: запікати у духовці або на грилі, варити у воді або готувати на паровій бані. Звісно, ми розуміємо, що деякі сім’ї мають зовсім інші харчові звички, тож вам важко буде одразу перелаштуватися та правильно скласти раціон. Не бійтеся змінювати стиль життя. Не відступайте, адже для досягнення позитивних результатів необхідно запастися силою волі.

Якщо вам складно підібрати продукти самотужки, радимо звернутися до дієтолога. Після повного обстеження організму, спеціаліст складе персональну дієту з урахуванням всіх ваших особливостей та потреб. Повірте, іноді без кваліфікованої допомоги не обійтися. Через кілька місяців ви зможете самотужки скласти свій раціон.

Цукор та підсолоджувачі

Серед інших харчових продуктів, яких варто уникати хворим на артрит, є рафінований цукор та синтетичні підсолоджувачі. На жаль, саме ці інгредієнти входять до складу багатьох продуктів, які ми бачимо на полицях магазинів.

Саме з цих міркувань ми рекомендуємо не шкодувати грошей на органічні продукти та готувати корисні страви самотужки. Якщо ви не можете відмовитися від солодощів, радимо замінити цукор на такі натуральні підсолоджувачі, як натуральний мед, кленовий сироп, стевію та сироп агави.

Також покращити смак страв можна за допомогою різноманітних приправ. Неодмінно включіть до свого раціону запашні трави (м’яту та базилік), натуральні ароматичні речовини (ванільну есенцію) та пікантні спеції (аніс та кардамон).

Молочні продукти

раціон для хворих на артрит без молочних продуктів

Раціон для хворих на артрит необхідно підбирати таким чином, щоб у ньому не було жодних молочних продуктів. Ці харчові продукти викликають сильне подразнення та провокують розвиток запального процесу у суглобах.

Втім, не всім хворим молочні продукти є протипоказані. Для того, щоб з’ясувати, можна вам вживати їх чи ні, неодмінно попередньо порадьтеся зі спеціалістом.

Якщо лікар порадить вам вилучити з раціону молоко, неодмінно поповнюйте запаси білків в організмі за допомогою м’яса або інших продуктів, багатими на протеїн.



  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.
  • Nettleton JA., Steffen LM., Mayer Davis EJ., Jenny NS., et al., Dietary patterns are associated with biochemical markers of inflammation and endothelial activation in the Multi-Ethnic study of ahterosclerosis. Am J Clin Nutr, 2010.
  • Chin KY., The spice for joint infammation: anti inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther, 2016. 10: 3029-3042.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.