Негативний вплив рафінованого борошна на організм

Січень 22, 2019
Оскільки у процесі очищення борошно втрачає клітковину та більшість поживних речовин, регулярне вживання виробів з рафінованого борошна може викликати такі серйозні розлади травлення, як закрепи та запалення.

Рафіноване пшеничне борошно є одним із найпопулярніших продуктів у всьому світі. На жаль, попри численні розповіді про негативний вплив рафінованого борошна, чимало людей продовжують щодня вживати вироби на основі цього продукту.

Звісно, випічка на основі борошна була невіддільною частиною щоденного раціону багатьох людей по всьому світу впродовж багатьох сотень років. Втім, нещодавно вченим вдалося довести, що процес очищення може суттєво знизити поживну цінність цього продукту.

Найгіршим є те, що повністю виключити продукти на основі рафінованого борошна зі щоденного меню практично неможливо. Окрім того, що борошно продається у кожному магазині у чистому вигляді, воно також є основним інгредієнтом багатьох продуктів, які ми регулярно зустрічаємо на полицях супермаркетів та у меню ресторанів.

Саме тому ми вважаємо, що ви просто зобов’язані знати про вплив рафінованого борошна на організм людини. Читайте далі та дізнайтеся, чому так важливо максимально обмежити споживання цього продукту.

Негативний вплив рафінованого борошна на організм людини

1. Борошняні вироби порушують кислотно-лужний баланс в організмі

борошно порушує кислотно-лужний баланс

За умови регулярного вживання виробів на основі рафінованого борошна можна порушити природний рівень рН в організмі. На жаль, рафіноване борошно має здатність порушувати кислотно-лужний баланс, який відповідає за належне виконання організмом його основних функцій.

У здорової людини рівень рН складає 7,4. Проте якщо ви будете регулярно вживати борошняні вироби у великих кількостях, це може призвести до стрімкого росту рівня кислотності в організмі.

  • У результаті у вас можуть з’явитися серйозні проблеми із засвоєнням кальцію. Зверніть увагу, що нестача кальцію в організмі з часом неодмінно призведе до ламкості кісток.
  • Висока кислотність негативно впливає на роботу імунної системи та швидкість обміну речовин.

2. Борошняні вироби підвищують рівень цукру у крові

На противагу до популярних упереджень та міфів, регулярне вживання цукру у великих кількостях не є єдиною причиною підвищення рівня глюкози у крові. Рафіноване борошно містить велику кількість вуглеводів, які й можуть стати причиною різких перепадів рівня цукру в організмі людини. Серед цих вуглеводів варто виділити амілопектинречовину, яка легко перетворюється у цукор та зменшує ризик розвитку діабету.

3. Вироби з борошна призводять до різкого набору ваги

вуглеводи викликають набір ваги

Якщо ви будете зловживати виробами на основі рафінованого борошна, це може стати однією з найбільших проблем у процесі боротьби із зайвими кілограмами. Звісно, невелика порція борошняних виробів на тиждень не стане загрозою для здоров’я. Втім, якщо ви будете щодня їсти випічку на основі рафінованого борошна, то це може негативно вплинути на ваш метаболізм. Ба більше, ви навіть можете почати неймовірно стрімко набирати зайві кілограми.

Причиною негативного впливу рафінованого борошна на організм людини є високий вміст вуглеводів у цьому продукті. На жаль, ці речовини здатні не лише підвищувати рівень у крові, але й спричиняти накопичення жирів. До того ж, за умови зловживання випічкою на основі борошняних виробів можна стимулювати тягу до шкідливих продуктів, тим самим провокуючи переїдання та перевищення добової норми калорій.

4. Борошно може спровокувати розлади травлення

На противагу до випічки з цільного зерна, рафіноване борошно не містить достатньо клітковини та поживних речовин, які необхідні для перетравлення продуктів. У процесі очищення борошна майже 80% клітковини втрачається.

Якщо ви будете регулярно вживати борошняну випічку у великих кількостях, то зможете таким чином спровокувати розвиток запалення та сповільнити процес засвоєння харчових продуктів.

У результаті бактеріальна флора кишківника зазнає сильних негативних змін, а це призводить до закрепів та інших неприємних розладів травлення.

5. Регулярне вживання борошна може спровокувати запальний процес

запалення у результаті зловживання борошном

Якщо ви регулярно страждаєте через різні запальні процеси, то вам краще відмовитися від вживання різноманітних борошняних виробів. Цей продукт містить очищені речовини, які лише посилюють запальний процес у деяких тканинах внутрішніх органів. Ба більше, через порушення балансу глюкози у крові погіршується процес перетворення протеїнів в енергію.

Регулярне вживання випічки на основі рафінованого борошна запускає хімічний процес під назвою “глікація”. Цей синдром характеризується запальним процесом, який у свою чергу пов’язаний з такими хронічними захворюванням, як артрит та порушення у роботі органів серцево-судинної системи.

6. Рафіноване борошно збільшує ризик розвитку алергій та непереносимості деяких продуктів

Через високий вміст глютену пшениця є одним з головних причин розвитку харчових алергій та непереносимості певних продуктів. Це призводить до того, що організму стає набагато важче засвоювати білки. До того ж у результаті це може призвести до запального процесу, який негативно впливає на різні аспекти фізичного стану людини.

7. Випічка з рафінованого борошна може викликати депресію

депресивний стан, вплив вуглеводів

Зверніть увагу, що вуглеводи в складі рафінованого борошна можуть мати негативний вплив на емоційний стан людини. Зверніть увагу, що вуглеводи не тільки значно довше перетравлюються, але й змінюють певні хімічні процеси у головному мозку, викликають безсоння і провокують появу відчуттів хронічної втоми.

Попри те, що більшість людей вважає вуглеводи основним джерелом енергії, насправді ці речовини негативно впливають як на фізичний, так і на емоційний стан людини. Ба більше, вони мають здатність зменшувати продуктивність та сповільнювати діяльність головного мозку.

А як часто ви вживаєте продукти на основі рафінованого пшеничного борошна? Якщо ви регулярно їх їсте, тоді рекомендуємо внести зміни до свого раціону та зменшити кількість випічки у щоденному меню. Рекомендуємо замінити борошняні вироби на більш корисну альтернативу.

Мабуть, вам складно уявити своє життя без виробів на основі рафінованого борошна. Проте є велика кількість корисних замінників цього продукту, які дадуть вам змогу насолоджуватися смаком випічки без ризиків при цьому для свого здоров’я.

  • Augustin, L. S. A., Kendall, C. W. C., Jenkins, D. J. A., Willett, W. C., Astrup, A., Barclay, A. W., … Poli, A. (2015). Glycemic index, glycemic load and glycemic response: An International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC). Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2015.05.005
  • Bengmark, S. (2013). Processed Foods, Dysbiosis, Systemic Inflammation, and Poor Health. Current Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.2174/1573401311309020006
  • Hu, F. B. (2010). Are refined carbohydrates worse than saturated fat? American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.29622
  • López-Alarcón, M., Perichart-Perera, O., Flores-Huerta, S., Inda-Icaza, P., Rodríguez-Cruz, M., Armenta-Álvarez, A., … Mayorga-Ochoa, M. (2014). Excessive refined carbohydrates and scarce micronutrients intakes increase inflammatory mediators and insulin resistance in prepubertal and pubertal obese children independently of obesity. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/2014/849031
  • Roberts, S. B. (2000). High-glycemic index foods, hunger, and obesity: is there a connection? Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2000.tb01855.x/abstract