Негативні наслідки використання мікрохвильової печі
Було проведено багато досліджень про користь чи шкоду цього популярного домашнього пристрою, яким люди користуються у цілому світі, особливо у великих містах. Дослідження показали, що регулярне використання мікрохвильової печі може привести до серйозних негативних наслідків для здоров’я. У цій статті ви дізнаєтеся, які можуть бути негативні наслідки використання мікрохвильової печі.
Як працює мікрохвильова піч?
Мікрохвильова піч дуже проста у використанні, вона економить час і енергію, і вона споживає менше електроенергії, ніж традиційна піч чи плита.
Цей пристрій використовує форму електромагнітної енергії, а саме довгохвильове випромінювання, таке як радіохвилі. Кожна мікрохвильова піч містить магнетрон, який являє собою трубку та випромінює хвилі частотою близько 2450 МГц. Електромагнітні хвилі взаємодіють з молекулами їжі. Вони є однією з форм електромагнітної енергії, куди також входять світлові та радіохвилі. Кожна електромагнітна хвиля, створена даним приладом змінює полярність з позитивного на негативний у кожному циклі, або мільйони разів в секунду. Це явище змушує молекули їжі рухатись, а тертя молекул між собою під час руху створює теплою. Проте, це також пошкоджує або руйнує амінокислоти, що містяться в їжі. В результаті цього утворюються речовин, які є токсичними для організму.
Коли пристрій використовують для нагрівання їжі, це може викликати: молекулярні перетворення, які створюють канцерогенні речовини; зниження біосумісності поживних речовин (вітамінів і мінералів); втрату від 60 до 90% від калорійності продуктів; зниження вмісту білка та створення вільних радикалів.
Негативні наслідки використання мікрохвильової печі
Насамперед, одне явище, яке є характерним для даного приладу, це перегріта вода. Коли ми поставили миску води в мікрохвильову піч, щоб нагріти, вона може досягати температури кипіння навіть без характерних “бульбашок”, так що ми не завжди бачимо чи кипить вода. Це може загрожувати опіками, якщо не брати цього до уваги.
Трапляються випадки коли контейнер, в якому ми щойно гріли чи готували їжу може вибухнути в той момент, коли ми відкриваємо двері печі. Це трапляється у зв’язку з різкою зміною температури. Такий випадок може привести до серйозних опіків рук, обличчя та шиї. Слід завжди бути обережним, коли мікрохвильова піч використовується для нагріву води для чаю, кави і т.д., або будь-якої іншої рідини, наприклад, молока чи бульйону.
По-друге, існує питання вилуговування пластику: це головна турбота деяких користувачів мікрохвильових печей. Деякі типи контейнерів викидають хімічні речовини у їжу при нагріванні як результат вилуговування деяких компонентів пластику. Вживання цих речовин може мати канцерогенний ефект. Дуже важливо використовувати правильний посуд і переконатися, що ви не використовуєте не призначенні для мікрохвильових печей типи контейнерів. Якщо у вас немає іншого вибору, окрім як використовувати мікрохвильову піч для готування чи підігріву їжі, то краще використовувати скляний посуд.
Небезпека використання мікрохвильової печі
І, нарешті, як ми вже говорили раніше, мікрохвильова піч може значно змінити вміст їжі. Вона знижує рівень вітаміну В12, який має вирішальне значення для виробництва червоних кров’яних тілець та інших клітин в організмі. А також вона майже повністю знищує флавоноїди, які мають протизапальну дію, а також допомагають боротися проти раку. Ферменти і антибіотичні властивості, які містить грудне молоко також можуть бути знищені.
- Вживання кожного дня їжі, яка була розігріта або приготована у мікрохвильовій пічці може призвести до незворотної, довготривалої шкоди здоров’ю через перетворення і зміни в поживних речовинах, яких зазнає їжа.
- Людське тіло не має здатності розщеплювати невідомі речовини, або також ті, які були змінений у нагрітій в мікрохвильовій печі їжі.
- Виробництво гормонів в організмі може бути змінене або навіть зупинене як у чоловіків так і у жінок.
- Мінерали з овочів перетворюються на вільні радикали, які пов’язані з раком.
- Вживання в їжу продуктів, приготованих в мікрохвильовій печі можуть збільшити темпи росту ракових пухлин у шлунку та кишечнику (частково це є причиною, чому існує так багато випадків раку товстої кишки).
- Імунна система ослаблена через зміни в плазмі крові і лімфатичних вузлах.
- Когнітивна функція мозку може бути змінена, спричиняючи втрату пам’яті, емоційну нестійкість, або відсутність концентрації.
Інші негативні наслідки
- Кількість поживних речовин, мінералів і вітамінів в їжі знижується або змінюється в мікрохвильовій печі, до такого низького рівня, що можна вважати, що їх там взагалі нема.
- Використання мікрохвильової печі може знищити до 75% натуральних антиоксидантів їжі, коли хімічний склад їжі руйнується через тертя молекул, викликане їх вібрацією за допомогою електромагнітних хвиль.
- Деякі дослідження продемонстрували, що використання мікрохвиль було пов’язане з різними захворюваннями, такими як застуда та грип.
- Стінки клітин овочів, що нагріваються за допомогою мікрохвиль повністю руйнуються, якщо розглядати їх під мікроскопом.
- Мікрохвильові печі генерують електромагнітне випромінювання.
- Енергія, яку повинна давати їжа, втрачається.
Запам’ятайте
Нагрівання грудного молока в мікрохвильовій печі є серйозною помилкою. Недавні дослідження були зосереджені на грудному молоці для немовлят, яке було нагріте в мікрохвильовій печі. Педіатри відзначають, що це не здорова практика і матерям слід уникати використання мікрохвиль у таких випадках, щоб запобігти проблемам зі здоров’ям їх дітей.
Звичайно, нагрівання молока на плиті також призводить до втрати деяких поживних речовин. Проте, це не настільки критично як у випадку використання мікрохвильової печі, де додатково до цього, електромагнітні хвилі фактично змінюють вміст їжі, про що ми говорили раніше. Це може мати серйозні побічні ефекти для здоров’я новонароджених, які можуть хворіти частіше, так як вони ще не мають належних захисних функцій організму. Також це може призвести до створення більшої кількості вільних радикалів.
У даний час, використання мікрохвильових печей є досить поширеним. Але майте на увазі, що негативні побічні ефекти не є такими, що стаються одразу. Також треба зазначити, що вони не заподіють шкоди, якщо ми будемо використовувати мікрохвильові печі тільки зрідка. Але, як і з усім іншим у надлишку, слід пам’ятати, що часте використання мікрохвильової печі може мати деякі негативні побічні ефекти для здоров’я. З цієї причини, ми настійно рекомендуємо вам поступово зменшити регулярне використання цього приладу і використовувати його тільки тоді, коли це абсолютно необхідно. А як ви нагріваєте чи готуєте їжу, на плиті чи в мікрохвильовій печі?
- Breccia, A.; Fini, M.; González Rodríguez, M.L. (2003). Las microondas en los procesos químicosefectos en la síntesis química y en los análisis químicos. Ingeniería química. Nro. 407: 139-143.
- Cuastumal Canacuan, H.; Valencia Murillo, B.; Lizeth Ordóñez Santos, L. (2016). Efectos de los tratamientos térmicos en la concentración de vitamina C y color superficial en tres frutas tropicales. Revista de Investigación Lasallista. Vol. 13 No. 1: 85-93.PROFECO. (2006). Hornos de microondas. Revista Del Consumidor.
- Juan-García, A.; Gallego, C.; Font, G. (2015) Toxicidad del Bisfenol A: Revisión Revista de Toxicología, vol. 32, núm. 2, pp. 144-160
- Quesada, O., Laura Arias, M., & Chaves, C. (2003). Efecto del horno de microondas sobre el crecimiento y sobrevivencia de Escherichia coli O157:H7 inoculada en tortas de carne de res. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.