Неймовірні цілющі властивості куркуми та рецепти з нею

Червень 29, 2015

Куркума  – це прянощі, які широко використовують в азійських культурах, вони також є компонентом карі. Але крім того, що дрібка куркуми додає їжі смаку та кольору, вона має важливі цілющі властивості, наприклад, є антиоксидантом, антидепресантом,  має протизапальну та антиканцерогенну дії.

Ми збираємося пояснити вам всі ці властивості, для того, щоб ви мали можливість включити куркуму в свій щоденний раціон, використовуючи неймовірні властивості куркуми у приготуванні смачних та унікальних страв, які б були до вподоби кожному, наприклад: пудинг з кокосовим горіхом та куркумою, енергетичний коктейль чи індійський напій.

Куркума (куркума довга) належить до того ж сімейства рослин, що й імбир. Кореневище широко використовується завдяки його лікувальним властивостям. Хоча історично прянощі куркуми більше використовувалися на Сході, вони стають все більш і більш поширеними також на Заході, наприклад, в наших стравах, а також в натуральних харчових добавках та лікувальних засобах.

photo-kurkumy-1

Цілющі властивості куркуми

  • Антиканцерогенна властивість: куркума володіє численними антиканцерогенними компонентами, які запобігають збільшенню декількох видів пухлин, а також куркума дуже корисна під час прийому ліків від раку, а саме для подолання їх побічних ефектів.
  • Протизапальна властивість: компонент спеції куркумін має дуже потужну протизапальну дію, а тому куркуму рекомендують для людей, які страждають від болю різного характеру, ревматизму, фіброміалгії, або хронічної втоми тощо. Але вона також дуже корисна при запаленні дихальних або сечовивідних шляхів.
  • Антиоксидантна властивість: куркума нейтралізує дію вільних радикалів в організмі, які окислюють і провокують старіння клітин.
  • Сприяння травленню: куркума діє як тонізуючий засіб для шлунка, покращуючи процеси травлення, і бореться з печією, виразками, гастритом і схожими недугами.
  • Куркума захищає печінку і сечовий міхур, допомагає запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі та може покращити перебіг або запобігти хворобам печінки, таким як цироз або жовтяниця.
  • Антидепресантна властивість: декілька досліджень продемонстрували, що куркума діє як природний антидепресант і допомагає боротися зі стресом.
  • Здатність боротись з інфекціями: куркумі властива протимікробна та антисептична дія.

Як нам споживати куркуму?

Для того, щоб використати вище наведені властивості для вашої користі, куркуму потрібно споживати щодня. Ви можете приймати екстракт, капсули або таблетки, або ви можете просто включити куркуму в свій щоденний раціон.

У цьому випадку, ви повинні знати, що куркума надає стравам жовтуватий колір і легкий специфічний присмак. Проте, ви можете додавати її до всіх видів супів, тушкованих страв, кремів, рису, макаронів або соусів. Можна навіть додавати куркуму в десерти, такі як торти, коктейлі, пудинги, заварні креми і т.д.

kasha z kurkumy

Рекомендована доза становить приблизно одну маленьку столову ложку на день.

Для шкірних захворювань, ви можете також використовувати куркуму  для місцевого зовнішнього застосовування, створюючи мазь з використанням води, або навіть змішуючи її з глиною. Ці мазі можуть застосовуватись для лікування таких захворювань, як псоріаз або екзема.

Ми завжди рекомендуємо проконсультуватися з лікарем або терапевтом перед нанесенням будь-яких лікувальних засобів на шкіру.

Енергетичний коктейль

Цей коктейль наповнить вас енергією вранці. Все, що вам потрібно зробити – це подрібнити та змішати у блендері такі інгредієнти:

Цей напій рекомендований для дітей, спортсменів, і для тих, хто має особливі фізичні або розумові потреби.

napii-z-kurkumy

Індійський напій

Один зі смачних і здорових способів насолоджуватися терапевтичними властивостями спецій – це використовувати їх у пряних напоях. Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • Молоко або рослинне молоко (на основі рису, вівсянки тощо)
  • Куркума
  • Кориця
  • Імбир
  • Аніс зірчастий
  • Лимонна  та/або апельсинова цедра
  • Мед

Прокип’ятіть молоко або рослинне молоко разом зі спеціями (приблизно одну чайну ложку кожної спеції на літр рідини) протягом 10 хвилин. Дайте настоятись принаймні ще 10 хвилин. Процідіть і зберігайте в холодильнику. Ви можете пити його теплим або прохолодним.

Пудинг з кокосовим горіхом і куркумою

Цей пудинг не містить яєць, саме тому він ідеально підходить для людей з високим рівнем холестерину в крові. Пудинг також зберігає лікувальні властивості куркуми. Вам знадобляться:

  • Кокосове молоко
  • Порошок агар-агар з морських водоростей
  • Куркума
  • Мед або нектар агави

Прокип’ятіть кокосове молоко з порошком агар-агар, куркумою, додаючи мед чи агаву за смаком. Час від часу помішуйте. Коли дана молочна суміш починає кипіти, не припиняйте помішувати. Продовжуйте кип’ятити протягом двох хвилин, а потім зніміть з вогню. Розлийте у великі або маленькі ємності, в яких збираєтесь подавати пудинг до столу. Після того, як суміш охолоне до кімнатної температури, помістіть її в холодильник. Пудинг буде готовий для вживання через три години. Не зайвим також буде посипати ваш пудинг зверху кокосовою стружкою.

Фото надані Frabisa, latanadelriccio, Emmey і Foodmayem.com

Вас також можуть зацікавити