Ознаки того, що у вас непереносимість лактози, а ви не здогадуєтесь про це
Хоча деякі люди вважають, що харчові алергії є відкриттям нового століття, фактично вони існують з тих пір, коли люди почали пити молоко та їсти зернові та бобові культури. Сьогодні розповімо про симптоми непереносимості лактози, щоб ви мали змогу визначити наявність у себе проблем з перетравленням цих продуктів.
Що таке непереносимість лактози?
Поступові генетичні мутації людства дозволили нам споживати молоко у зрілому віці.
Однак у деяких людей не виробляється достатня кількість ферментів для поглинання лактози. Тому трапляється така проблема. Це розлад, пов’язаний з дефіцитом ферментів, що відповідають за перетравлення цього продукту. Якщо вона погано засвоюється організмом, цукор у молоці потрапляє в товсту кишку, де бродить та спричиняє утворення газів.
Якщо людина, що має цей розлад, споживає молоко, йогурт та морозиво, це не призводить до серйозних або незворотних пошкоджень шлунково-кишкового тракту, натомість можна відчути тимчасові симптоми.
Багато людей вважають, що вони мають непереносимість, хоча насправді їхня проблема – це надмірний ріст бактерій, целіакія або запалення кишківника.
Варто зазначити, що більшість людей має первинну непереносимість лактози; інакше кажучи, вони можуть випити склянку молока (або іншого молочного продукту) без будь-яких симптомів, а також споживати інші молокопродукти без шкоди для кишківника.
Також у хворих є вибір споживати продукти з низьким вмістом лактози або перейти на її замінники.
Симптоми непереносимості лактози
Непереносимість лактози проявляється впродовж періоду від 30 хвилин до 2 годин після споживання продуктів, що містять лактозу.
Важкість симптомів залежить від людини, кількості спожитого і кількості ферментів лактази, що знаходяться у шлунку.
Варто зазначити, що ці ознаки не завжди свідчать про непереносимість лактози. Вони можуть також говорити нам і про інші захворювання та шлунково-кишкові розлади (зокрема, про шлунковий грип).
“Підказкою” може бути час, упродовж якого проявляються симптоми. Якщо це трапляється після споживання молока, йогурту, сиру, морозива, тоді ці симптоми можна пов’язати з непереносимістю цього продукту.
Ось чому:
- Ферментація лактози кишковими бактеріями виробляє біль кислий кал, що викликає подразнення, або печіння при випорожненні.
- Цей процес може також спричинити здуття, біль у животі або надмірне утворення газів (це триває кілька годин після споживання молочних продуктів).
- Цілком імовірно, що кал та випускання газів буде мати різкий та сильний запах.
Діарея або закреп можуть траплятись у хворих з цим розладом, оскільки порушується баланс кишкової флори. Часто хворі відчувають спазми у животі.
Непереносимість лактози у дітей та підлітків іноді супроводжується нудотою та блюванням.
У хронічних випадках (дефіцит вторинної лактози), також проявляються:
- Помітна втрата ваги
- Періанальний дерматит
- Спазми у животі
- Раптова діарея
Крім того, люди з цим розладом мають проблеми зі шкірою, біль у кінцівках та швидко виснажуються.
Як виявити непереносимість лактози?
Якщо ви думаєте, що у вас є подібний розлад, необхідно відвідати спеціаліста. Професіонал зможе поставити правильний діагноз на основі наявних симптомів.
Найпоширенішими видами діагностики є такі:
Тест на глікемічну реакцію
- Спершу беруть кров для вимірювання початкового рівня глікемії.
- Потім відбувається навантаження лактозою, 50 грамів кожні 30 хвилин упродовж 2 годин (4 дози).
- Наприкінці кров знову беруть на аналіз для вимірювання рівня глюкози.
Якщо показники такі самі, тоді лактаза не діє так, як потрібно.
Цей тест не є специфічним у цьому випадку, оскільки є й інші розлади, які впливають на зміну глікемії, приміром, цукровий діабет.
Водневий дихальний тест
Цей метод найчастіше використовують для визначення непереносимості лактози. Людина споживає розчин лактози кожні 15 хвилин, потім дихає в герметичний пакет.
Коли цукор молока не перетравився та потрапив у кишківник, бактерії вважають його за їжу та продукують вироблення водню.
Тому якщо під час дихання виділяється певна кількість водню, це відбувається через проблему перетравлення лактози.
Мала біопсія кишечника
Проводять ендоскопію стравоходу або шлунково-кишкового тракту.
Фрагменти тканини aналізують у лабораторії для визначення наявності чи відсутності лактази в слизі.
Також читайте: 5 харчових звичок, які можуть зіпсувати ваше обличчя
Аналіз кислотності калу
Це дослідження найчастіше проводять маленьким дітям через те, що їхній малий вік не дає змогу проводити інші ризиковані або недоцільні тести.
Генетичний тест
Ціль цього тесту визначити первинну непереносимість лактози, спричинену геном MCM6.
Зразок крові або слини використовують для аналізу двох поліморфізмів, пов’язаних з цією умовою.
- Manual MSD. Intolerancia a la lactosa. https://www.msdmanuals.com/es-cr/hogar/breve-informaci%C3%B3n-trastornos-digestivos/malabsorci%C3%B3n/intolerancia-a-la-lactosa
- MedlinePlus. Intolerancia a la lactosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000276.htm
- MedlinePlus. Pruebas de tolerancia a la lactosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003500.htm
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diagnóstico de la intolerancia a la lactosa. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/intolerancia-lactosa/diagnostico
- MedlinePlus. Biopsia del intestino delgado. https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/8927.htm