Переконливі причини не використовувати пластикові пляшки повторно

Переконливі причини не використовувати пластикові пляшки повторно
Переконливі причини не використовувати пластикові пляшки повторно

Останнє оновлення: 20 листопада, 2018

Якщо ви радо використовуєте пластикові пляшки повторно після того, як вип’єте з них воду, радимо переглянути цю звичку.

Одноразові вироби з пластику потрібно віддавати на перероблення, адже лише таким чином ви зможете зробити свій внесок у захист довкілля.

На жаль, багато людей не звикли викидати пластикові пляшки у спеціальні сміттєві контейнери. Натомість вони їх зберігають вдома та повторно використовують для зберігання напоїв домашнього приготування, чим наражають себе та інших членів родини на небезпеку.

Якщо ви теж так робите, і досі навіть не здогадувалися, чому не варто повторно використовувати пластикові пляшки, радимо уважно прочитати цю статтю.

В її основу лягли дані наукових досліджень, проведених Національним інститутом охорони здоров’я та довкілля (США).

Вчені з цього закладу проаналізували склад пластикових пляшок різних виробників, і виявили, що приблизно третина з них містить токсичні та канцерогенні хімікати, що забруднюють навколишнє середовище та негативно впливають на організм людини.

Вірте чи ні, але вміст канцерогенів у пластику, над яким проводили досліди, значно перевищував допустиму норму, встановлену стандартами харчової промисловості.

Пластикові пляшки можуть виділяти небезпечні хімікати

пластикові пляшки потрібно здавати на переробку

Пластикові пляшки є зовсім не такими безпечними, якими можуть видатися на перший погляд. Власне, вони можуть навіть виділяти небезпечні хімічні речовини при вступі в реакцію з іншими сполуками. Саме тому завжди потрібно приділяти особливу увагу вказівним позначкам, які є на дні кожної пляшки.

Одним з таких символів є трикутник, всередині якого зображена певна цифра. Це число на дні пляшки використовується для позначення типу пластику, з якої її було виготовлено.

  • Пляшки з цифрою “1” можна використовувати лише один раз. Повторне використання є небезпечним. Матеріал, з якого виготовляють такі пляшки – це поліетилентерефталат (ПЕТ).

Якщо помістити таку пляшку у дуже спекотне приміщення або покласти її на сонце, пластик почне виділяти токсичні сполуки у вміст пляшки.

  • Намагайтеся уникати пляшок з цифрами “3” та “7”, адже вони виготовлені з полівінілхлориду (ПВХ) та поліхлориду. Пластикові вироби з ПВХ є надзвичайно шкідливими для здоров’я. Вони мають здатність виділяти токсичні речовини у воду або їжу, яка у них зберігається.

Регулярне використання такого посуду суттєво збільшує ризик розвитку серйозних захворювань.

  • Пластикові пляшки, які можна використовувати повторно без шкоди для здоров’я, позначають цифрами “2” та “4”. Сировина для їх виготовлення – це поліетилен. Також відносно безпечними для людей є пластиковий посуд з маркуванням “5”, адже його виготовляють з поліпропілену – відносно міцної та зносостійкої речовини.

Пляшки з поліетилену та поліпропілену можна використовувати повторно для зберігання води. Головне – це регулярно мити та дезінфікувати такий посуд, а також не наливати у нього гарячу воду та кип’яток.

Остерігайтеся бактерій

пластикові пляшки потрібно дезинфікувати

Однією з основних причин не використовувати пластикові пляшки повторно є їхня вразливість до різноманітних бактерій.

Оскільки такий посуд дуже важко вичистити, рівень бактерій у ньому часто перевищує гранично допустиму норму для організму людини.

Ми самі стимулюємо стрімкий ріст та розмноження бактерій у пластиковому посуді, адже часто беремося за пляшку брудними руками та наливаємо всередину теплу воду, яка є сприятливим середовищем для розвитку бактерій.

Іноді просто вимити пляшку недостатньо. Звісно, доглядати за посудом потрібно, проте часто миття під проточною водою не допомагає позбутися мікробів.

Миючи пластикову пляшку для повторного використання, ви ризикуєте підхопити гепатит А та інші вірусні захворювання.

Оскільки ми не бачимо бактерії та мікроби неозброєним оком, нам важко оцінити небезпеку, яку вони становлять для здоров’я. Втім, це зовсім не означає, що якщо проблеми не видно, то її не існує.

Найнебезпечнішою ділянкою є горловина пляшки, адже сам там полюбляють оселятися мікроби. Саме тому ми радимо не контактувати з горловиною, а пити воду через соломинку.

Зберігайте пластикові пляшки правильно

як зберігати пластикові пляшки

Не зберігайте пластикові пляшки у місцях з високою температурою повітря.

За таких умов пластик почне виділяти шкідливі речовини у воду та їжу, яка у ньому знаходиться, перетворюючи продукти на отруту для організму.

Не можна зберігати пластиковий посуд і у гаражі, адже пестициди, вихлопні гази та випари інших хімікатів можуть погіршити запах та смак води.

Пластик може виділяти стибій

дівчина п'є воду з пластикової пляшки

Стибій – це токсичний матеріал, який часто використовують при виготовленні пластикових пляшок. Саме тому з пластиковим посудом потрібно бути обережним, адже що довше ви зберігаєте та повторно використовуєте таку тару, то більше стибію може потрапити у ваш організм.

Надлишок стибію в організмі може викликати нудоту, блювоту та діарею. З метою профілактики цих неприємних симптомів ми наполегливо рекомендуємо вживати воду одразу після придбання і не зберігати пластикові пляшки впродовж тривалого часу.



  • “Qué significan los símbolos de reciclaje en los embases de plástico”, artículo en web ue2002
  • Comisión Europea, Comunicado de Prensa, “Plásticos de un solo uso: nuevas normas de la UE para reducir la basura marina”, 28 de mayo de 2018
  • “Envases de plástico” en web consumadrid
    • Jennifer A Honeycutt et al. “Effects of Water Bottle Materials and Filtration on Bisphenol A Content in Laboratory Animal Drinking Water”, J Am Assoc Lab Anim Sci. 2017 May; 56(3): 269–272.
    • Westerhoff P et al. “Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water”, Water Res. 2008 Feb;42(3):551-6. Epub 2007 Aug 6.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.