Популярні фейкові новини про їжу

26 Січня, 2021
За останні роки з’явилося багато фейкових новин про їжу та харчування. Одні приписують продуктам чудодійні властивості, а інші надмірно насторожують. Дізнайтеся більше про фейкові новини про їжу.

Фейкові новини про їжу виникають все частіше. Завдяки соціальним медіа та Інтернету сьогодні ми можемо отримати доступ до лавини інформації. Тому фальшиві новини про їжу також стають все більш поширеними.

Тема харчування взята за основу більше ніж половини (54%) фальшивих новин, виявлених лікарями, які брали участь у дослідженні фейкових новин у галузі охорони здоров’я.

Загалом, вони вважають фальшиві новини про їжу історіями, перебільшеними в хорошому чи поганому сенсі. Це трапляється, коли користь, пов’язану з одним продуктом, перебільшують.

Тут ми розглянемо 5 фальшивих новин про їжу, які ви повинні знати!

Популярні фейкові новини про їжу

Публікація в «Nutrition Today» спонукає докласти зусиль, щоб допомогти споживачам визнати наукову дезінформацію стосовно харчування. Мета полягає в тому, щоб люди більше усвідомлювали неправдиві твердження про «харчові ліки», «чудодійну їжу» та «тривожні повідомлення».

Погляньмо на деякі найпопулярніші фейкові новини.

1. Спалений хліб викликає рак?

поширені фейкові новини про їжу
У спаленому хлібі утворюється акриламід – сполука, класифікована Міжнародною асоціацією реєстрів раку. Він також справді може бути канцерогеном для людини.

Однак для появи цієї речовини їжа повинна мати знижений вміст цукру та амінокислот (насамперед аспарагін) і готуватися при температурі вище 120° C. Тому вона не завжди наявна.

Тим часом це стосується не лише хліба. Це також може бути з картоплею, крокетами, випічкою, кавою, кашами для сніданку тощо. У 2015 році Європейське управління з безпеки харчових продуктів висловило своє занепокоєння щодо рівня впливу акриламідів.

Хоча потрібно з’їсти велику кількість, щоб це загрожувало здоров’ю, доцільно зменшити кількість акриламіду. Не варто готувати їжу при температурі вище ніж 170° C, вона може набути підсмаженого кольору, але не повинна бути темно-коричневою.

2. Чи можна пити незбиране молоко на дієті?

Чи варто обирати знежирене молоко при дотриманні дієти для схуднення?

Зрештою, намір полягає у зменшенні кількості калорій та жиру без урахування інших аспектів їжі. Однак сучасні наукові дані, стверджують протилежне, як ми бачимо у статті, опублікованій в «The American Journal of Clinical Nutrition».

Окрім того, Європейські настанови з лікування ожиріння у дорослих навіть включають серед своїх рекомендацій заміну молочних продуктів з низьким вмістом жиру на цільні молочні продукти як стратегію боротьби з ожирінням.

Читайте також: Рослинне молоко: властивості та переваги

3. Вода з лимоном очищає організм?

Ця фейкова новина неправдива. Вона не очищає.

Насправді у нас в організмі є три органи, які власне відповідають за «очищення»: печінка, нирки та легені. Лимон багатий на лимонну кислоту – антиоксидант, який діє як буфер рН. Це й пояснює таке хибне переконання.

Немає такого поняття, як очисна їжа!

4. Споживання фруктів після їжі сприяє збільшенню ваги?

Різні фрукти мають різну калорійність. Однак калорійність фруктів завжди однакова, незалежно від того, їсти їх до, під час або після їжі. Немає наукових доказів того, що калорійність фруктів може змінюватися залежно від того, коли їх їдять.

Окрім того, дані свідчать про те, що легше схуднути за допомогою споживання фруктів та овочів. Ось ця стаття підтверджує це. Одним із можливих способів сприяння схудненню за допомогою фруктів та овочів є їх потенційний вплив на відчуття ситості.

правдиві та фейкові новини про їжу

5. Прийом їжі п’ять разів на день пришвидшує метаболізм?

Ця ідея випливає з того, що, коли ви їсте, ви витрачаєте енергію на перетравлення та розщеплення їжі на всі її компоненти. Це термогенний ефект їжі.

Однак виявляється, що калорії, що використовуються при травленні, більш-менш пропорційні обсягу з’їденої їжі та типу макроелементів. Отже, якщо ми споживаємо 2000 ккал за один день, як правило, не має значення, надходять вони за 3 або 5 прийомів, оскільки термогенний ефект буде однаковим.

«Journal of Nutrition» опублікував дослідження, в якому автори дійшли висновку, що немає вагомих наукових доказів, які б підтверджували, що збільшення частоти прийомів їжі позитивно впливає на схуднення.

Дізнайтеся також: Корисні альтернативи середземноморській дієті

Висновок

Є й інші фейкові новини про їжу, окрім тих, які ми тут згадали. Тому найкраще проконсультуватися з сертифікованим фахівцем із харчування. Так можна уникнути помилкових переконань, які можуть навіть завдати шкоди нашому здоров’ю.

  • EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). “Scientific opinion on acrylamide in food.” EFSA Journal 13.6 (2015): 4104.
  • Rautiainen, Susanne, et al. “Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study.” The American journal of clinical nutrition 103.4 (2016): 979-988.
  • Guyenet SJ., Impact of whole, fresh fruit consumption on energy intake and adiposity: a systematic review. Front Nutr, 2019.
  • Leidy HJ., Campbell WW., The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of Nutrition, 2011.