Рослинне молоко: властивості та переваги

22 жовтня, 2020

Рослинне молоко – це продукт, який останніми роками стає все популярнішим. Багато людей вибирають його для того, щоб замінити коров’яче молоко, оскільки воно є прекрасним варіантом для тих, хто не переносить лактозу. Однак важливо пам’ятати про певні факти щодо його маркування, щоб гарантувати хорошу харчову якість.

Отже, яка користь від рослинного молока? Коли рекомендують його споживання? Це лише декілька питань, що виникають у людей щодо цих напоїв.

Щоб дати вам чіткіше розуміння, ми розповімо вам про його властивості та використання.

Рослинне молоко – замінник звичайного молока

Молоко – це речовина, яка має велику харчову цінність. Однак це не найкращий варіант для тих людей, у яких розвинулась непереносимість лактози. Є види молока, яким не вистачає цукру, що викликає дискомфорт, а їх органолептичні властивості не однакові. Тому різниця у смаку може бути для когось неприємною.

У цих випадках рослинне молоко є чудовою альтернативою, враховуючи поживні речовини, які воно пропонує. Воно дещо поступається вмістом білків та жирів, але, оскільки воно не містить доданих цукрів, воно підходить для гіпокалорійної дієти.

Різновиди цього молока збагачені такими важливими поживними речовинами, як вітаміни групи В. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі «Sub-celular Biochemistry», ці вітаміни важливі для метаболізму енергії. Їх введення до раціону в потрібних кількостях зменшує ризик пошкодження клітин та ДНК.

що таке рослинне молоко
Рослинне молоко може бути хорошим варіантом заміни коров’ячого молока людям, які не переносять лактозу.

Читайте також: Які переваги має вівсяне молоко?

Рослинне молоко легше засвоюється

Однією з найбільш вартих уваги переваг рослинних напоїв є те, що вони легко засвоюються. Враховуючи той факт, що в цих продуктах мало жиру та білка, вони швидше проходять через шлункову систему та не викликають дискомфорту.

Тому вони є чудовим вибором для додавання в каву або коктейлі для тих, хто страждає від болю в шлунку або кишківнику. Рослинне молоко ідеально поєднується з фруктами, тому ви також можете використовувати його для приготування смузі.

Однак, якщо ви страждаєте від проблем, пов’язаних з кишковим рухом або процесом травлення, вам необхідно спочатку проконсультуватися з фахівцем. Іноді ці порушення пов’язані з дисбактеріозом кишківника. Згідно з дослідженням у «Journal of Biomedical Science», пробіотики можуть допомогти усунути цю проблему.

Рослинне молоко містить білок

Білки в рослинному молоці не мають високої біологічної цінності. Ба більше, їх частка нижча, ніж у коров’ячому молоці. Рослинне молоко також містить ці види поживних речовин.

Воно є чудовим варіантом для тих, хто дотримується веганської дієти, оскільки сприяє задоволенню потреб у білках. Однак важливо зазначити, що ці білки не мають високої біологічної цінності, їм бракує незамінних амінокислот, а їх засвоюваність не найкраща.

Як результат, вони не повинні бути єдиним джерелом білка для людини. Варто поєднувати їх з іншими рослинними продуктами, що містять цей мікроелемент. Щоб гарантувати оптимальне споживання, слід дотримуватися рекомендацій дієтолога.

Не пропустіть: Що корисніше: яєчний білок чи жовток?

Остерігайтеся напоїв, що містять цукор

Що стосується магазинних овочевих напоїв, то варто звернути особливу увагу на їх етикетки. Деякі види містять доданий цукор. Ці інгредієнти покращують смак молока, але також значно знижують його харчові якості.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі “Advances in Nutrition”, надмірне споживання простих цукрів збільшує ризик розвитку метаболічних захворювань, тому додавання вуглеводів до рослинного молока може вплинути на здоров’я людини та збільшити ризик розвитку діабету.

Важливо уважно читати харчові етикетки цих продуктів. Таким чином ви можете вибрати ті, які не містять цукру. Окрім того, ви повинні споживати молоко, що містить більшу частку рослинних продуктів у своєму складі, як от рисове або вівсяне.

чому корисне рослинне молоко
Вівсяне та рисове молоко вирізняються своїм приємним смаком. Ба більше, вони не містять цукру і можуть замінити молоко у багатьох рецептах.

Ви можете додати рослинне молоко до свого звичайного раціону

Експерти не рекомендують замінювати коров’яче молоко рослинним, якщо немає фізичної потреби (наприклад, непереносимості лактози або алергії на молочний білок). Однак ви все ще можете зробити це молоко частиною свого щоденного раціону.

Якщо метою є створення ароматної основи для коктейлю або смузі, овочеві напої більше підходять, ніж молочні продукти. У будь-якому випадку, вибирайте різновиди без додавання цукру. Інакше ви будете споживати продукт, який не має харчової цінності.

Нарешті, майте на увазі, що деякі з видів рослинного молока збагачені вітамінами та мінералами. Ці продукти особливо корисні для запобігання харчового дефіциту.

  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056