Правильна дієта після холецистектомії або видалення жовчного міхура

· Серпень 9, 2018
За певних умов лікарям доводиться вдаватися до видалення жовчного міхура, і це може суттєво вплинути на життя пацієнта. Зокрема, доведеться переглянути харчування, щоб допомогти організму справитися зі змінами. 
Найімовірніше лікар дасть вам список рекомендацій і вказівок щодо відновлення після видалення жовчного міхура. Однак у нашій статті ви зможете знайти деякі додаткові поради щодо правильного харчування.

Ваш жовчний міхур видалили або лікарі призначили цю процедуру на майбутнє, і ви хочете краще ознайомитися з наслідками? Після холецистектомії люди часто не знають, що можна їсти. Ви неодмінно почуєте вказівки від лікаря, але іноді можуть залишитися певні сумніви.

Перегляньте цей список рекомендацій щодо харчування, яких потрібно дотримуватися після видалення жовчного міхура. Вони обов’язково допоможуть вам справитися з наслідками операції й покращити самопочуття.

Ви побачите, що попри суворість дієти, її можливо дотримуватися. Якщо ви дослухаєтеся до наших порад, то швидко відновитеся. То на що ви чекаєте? Почніть планувати свій раціон просто зараз!

Чому потрібно переглянути харчування після видалення жовчного міхура?

У першу чергу хочемо розповісти трохи про жовчний. Це маленький орган, без якого людина може жити. Його функція полягає в зберіганні жовчі, виробленої печінкою, для перетравлення жиру, який людина споживає.

дієта після видалення жовчного міхура

Саме тому, після холецистектомії кишківнику складно засвоювати поживні речовини з продуктів із високим вмістом жиру. Крім того, ви можете страждати на часті болі в животі та діарею.

Корисні продукти

Нижче ми перелічили продукти, які можна їсти. Використовуйте їх, щоб розробити ефективніший план харчування й уникнути проблем зі шлунком.

Варені овочі

Їсти овочі надзвичайно важливо. Після видалення жовчного чистота та здоров’я кишки стає ще вагомішим для загального самопочуття й нормального життя. Варені овочі легше перетравлюються й допомагають зменшити кислотність, яка виникає через жовч.

Ця стаття може вас зацікавити: 3 способи приготування броколі

У випадку сирих овочів проблема полягає в тому, що шлунку складніше їх перетравлювати. Хоча вони містять таку саму кількість клітковини, краще уникати їх, щоб не перенавантажувати організм. Ось кілька найкорисніших овочів:

  • перець;
  • зелені листові овочі;
  • броколі;
  • капуста;
  • морква;
  • цвітна капуста.

Продукти з високим вмістом розчинної клітковини

що їсти після видалення жовчного міхура

Розчинна клітковина зменшує негативний вплив кислоти в шлунку. Ця поживна речовина допомагає швидше й ефективніше виводити жовч. Ось найбільш рекомендовані варіанти:

  • яблука;
  • бобові;
  • брюссельська капуста
  • морква;
  • чорниця;
  • банани;
  • сочевиця;
  • пісні білки.

Побутує думка, що після видалення жовчного міхура людині варто відмовитися від м’яса. Проте це не зовсім так. Звісно, потрібно обмежити споживання жирних страв, але можна часто їсти пісні білки. Лікарі рекомендують шинку, індичку, пісні ковбаси з яловичини, курки або індички, рибу та яйця.

Корисні жири

Хоча організм більше не зможе перетравлювати жири так, як до холецистектомії, вам усе одно потрібні корисні жири. Зокрема, жирні кислоти Омега 3 й Омега 6, які містяться в авокадо, рибі (сардини і лосось), волоських горіхах, мигдалі, оливках, лляному насінні та насінні чіа.

Неодмінно прочитайте: 5 способів зробити авокадо стиглим за кілька хвилин

Що варто перестати їсти після видалення жовчного міхура

Тепер, коли ви знаєте, що можна їсти після видалення жовчного міхура, час поговорити про продукти, які варто уникати будь-якою ціною. Хоча ця дієта може здаватися занадто суворою, її треба дотримуватися, щоб уникнути проблем із травленням і відновитися після операції.

наслідки видалення жовчного міхура

  • Смажена їжа. Це перша категорія продуктів, які потрібно повністю вилучити зі свого раціону. Насправді вони дуже шкідливі навіть для людей, які мають жовчний. Смажена їжа містять жири, які важко перетравлюються та негативно впливають на здоров’я серцево-судинної системи.
  • Продукти з високим вмістом жиру. Хоча деякі жири варто їсти, радимо уникати продуктів із високим вмістом жиру. Навіть якщо вони натуральні, така їжа може призводити до печії та рефлюксу. Зокрема, йдеться про бекон, жирний сир, жирні ковбаси з яловичини та свинини, а також курячу шкірку. Ми хочемо окремо згадати про рослинні олії. Хоча деякі з них містять жирні кислоти Омега 3 та 6, краще відмовитися від них, адже після приготування вони тяжко перетравлюються. Також важливо уникати продуктів із вмістом рослинних олій, таких як майонез чи салатні заправки.
  • Напівфабрикати. Готова їжа може здаватися чудовим варіантом для швидкого втамування голоду. Утім такі продукти містять багато цукру, рафінованого борошна й шкідливих жирів, через які ваше самопочуття одразу погіршиться. Ось кілька прикладів: печиво, випічка, розчинні супи, чіпси тощо.