Причини регулярно їсти насіння льону

Червень 21, 2016
Завдяки вмісту клітковини насіння льону може допомогти запобігти закрепам та очистити кишківник. Але не їжте його, якщо у вас дивертикульоз, адже це може спричинити дискомфортні відчуття.

Ми вже багато говорили про переваги цієї суперїжі, яка в нашому блозі така ж популярна, як і вівсянка. А ви знали, що насіння льону зараз є чи не одним із найздоровіших і поживніших інгредієнтів для дієти?

Льон багато де продають: у звичайних аптеках і спеціальних магазинах із натуральними продуктами. У ньому міститься надзвичайно багато дієтичної клітковини, до того ж, це чудове джерело жирних кислот Омега-3, щоб ви мали повно сил для початку нового дня.

У цій статті ми розповімо про всі корисні властивості насіння льону, а також про те, як його споживати. Неодмінно зверніть увагу на цю інформацію!

1. Чому важливо додати насіння льону до свого раціону харчування

2-zernovi-zlaky

Яке насіння ви зазвичай їсте протягом дня? Хоча більшість людей і не додають цей інгредієнт до своїх раціонів харчування, він цілковито незамінний для здоров’я.

Готові дізнатися, чому насіння таке корисне? 

  • У ньому містяться складні вуглеводи, які повільно розщеплюються і поступово дають організму енергію, тому ви почуваєтеся ситими та не набираєте зайву вагу
  • Допомагає виводити токсини та відходи
  • Складається з рослинних білків
  • Є натуральним джерелом клітковини
  • Допомагає регулювати роботу кишківника
  • Містить багато антиоксидантів
  • Покращує здоров’я шкіри
  • Покращує роботу мозку

Яке насіння найкраще регулярно споживати?

  • Насіння льону
  • Насіння амаранту
  • Насіння чіа
  • Соняшникове насіння
  • Насіння кунжуту
  • Гарбузове насіння
  • Насіння граната
  • Насіння кмину
  • Насіння конопель
  • Насіння винограду

Корисні властивості насіння льону 

3-nasinnia-lionu

1. Воно дуже поживне

  • У насінні льону міститься багато поліненасичених жирних кислот Омега-3 (75%) і Омега-6 (25%).
  • У ньому є травні ферменти.
  • Також насіння містить вітаміни  E та B.
  • До найважливіших елементів, які містить льон належать: йод, залізо, цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, кремній та навіть мідь.

2. Допомагає покращити травлення та регулювати вагу

  • Завдяки вмісту травних ферментів насіння льону допомагає краще переробляти їжу та поліпшує кишковий транзит.
  • Насіння льону також володіє властивостями детоксикації. Воно допомагає очистити кишківник та покращує засвоєння організмом поживних речовин.
  • Завдяки високому вмісту розчинної клітковини ви почуваєтеся більш ситою, рідина не застоюється в організмі та не виникає закрепів.
  • Усе це робить його чудовим складником будь-якої дієти.

3. Прекрасний вибір для покращення здоров’я жінки 

  • У насінні льону міститься дієтична клітковина, яка є одним із найбагатших відомих джерел жирних кислот Омега-3.
  • Крім того, воно відоме вмістом слабких естрогенних з’єднань, які допомагають продовжити менструальний цикл, а також збільшують природні запаси естрогену в організмі.
  • Та це ще не все: у насінні льону є тип фітохімічних сполук, відомий як лігнін, який створює потужний захист від раку грудей, товстої кишки та легень.

4. Покращує здоров’я кишківника та запобігає закрепам 

  • Як ми вже повторювали кілька разів, завдяки високому вмісту клітковини, насіння льону є ефективним засобом від закрепів, а також допомагає очистити кишківник від шкідливих відходів і токсинів, які накопичуються та змінюють бактеріальну флору.
  • Однак варто пам’ятати, що при дивертикульозі, споживати насіння льону не рекомендовано.
  • Чому? Ці маленькі насінини можуть потрапити в мішечки, які формуються в запаленому кишківнику, і наробити багато шкоди. 

5. Хороший догляд за шкірою та волоссям

  • Якщо у вас проблеми зі шкірою, як-от псоріаз чи екзема, насіння льону  може допомогти. Просто наносіть його щоночі та залишайте, поки спите.
  • Ви страждаєте від лупи? Не хвилюйтеся. Олія насіння льону також лікує цю дратівливу проблему. Треба лише втерти кілька крапель у шкіру голови легкими масажними рухами.

Як потрібно споживати насіння льону? 

  • Подрібненим: просто насипте насіння льону в кавомолку, щоб подрібнити його. В ідеалі потрібно додавати столову ложку (25 г) до хліба, сендвічів, салатів, соків, йогуртів, супів тощо.
  • Ідея помолоти насіння чудова, адже так їх зовнішня шкаралупа відкриється, і натуральні властивості та ферменти вийдуть назовні.
  • Також можна кип’ятити насіння льону в склянці води. Всипте столову ложку насіння в киплячу воду та дайте йому настоятися кілька хвилин, поки воно не вбере воду.
  • Коли ви побачите, що вода стала мутною, все готово. Пийте цей напій щоранку, щоб запобігти закрепам.
Вас також можуть зацікавити