Продукти, які не варто їсти, якщо у вас астма
Пацієнти, яких турбує астма досить часто шукають домашні рецепти страв, які зменшують частоту приступів. А втім, мало людей знають, яких продуктів варто уникати.
Вірите чи ні, утім деяка їжа може погіршувати симптоми астми.
Раціон відіграє важливу роль під час астми
Хоча це твердження може здаватися дещо претензійним, адже їжа це не єдине рішення для лікування астми. Однак раціон суттєво впливає на ваше життя.
Якщо ви обмежите споживання певних продуктів і будете дотримуватися поживної дієти, це може допомогти лікувати астму. Такий метод чудово доповнює традиційні засоби!
Якщо у вас астма, відмовтеся від указаних нижче продуктів або намагайтеся їсти їх менше.
Насичені жири
Вони містяться в багатьох стравах, які ми любимо їсти на обід чи вечерю, як-от: хлібобулочні вироби, червоне м’ясо і смажені продукти.
Насичені жири також є в обробленій їжі, що згідно з думкою фахівців клініки Мейо, погіршує симптоми астми. Річ у тім, що імунна система негативно реагує на сполуки в таких продуктах.
Саме тому рекомендують споживати більше жирних кислот Омега 3 (які, наприклад, містяться в жирній рибі, насінні льону та волоських горіхах), а також їжі, багатої на пісний білок (як-от знежирене молоко, куряча грудка та бобові культури).
Коли йдете по продукти, дивіться на етикетки в супермаркеті й обирайте їжу без насичених жирів. Крім того, почніть тушити, запікати чи готувати їжу на грилі замість того, щоб смажити.
Незбиране молоко
Незбиране молоко має високий вміст жиру й тому погіршує симптоми астми. Утім не хвилюйтеся, вам не доведеться ставати веганом.
Просто треба обирати молочні продукти розумно. Купуйте нежирну молочну продукцію та час від часу старайтеся замінити її чимось. Ви пробували мигдалеве молоко, наприклад?
Досить часто ми їмо багато молочних продуктів, навіть не усвідомлюючи цього, оскільки вони є у складі різних рецептів: вершкові супи, паста із соусом, морозиво, лате, коктейлі, масло тощо.
Крім усього цього, консистенція та текстура молочних продуктів спричиняє підвищене вироблення слизу, що, як наслідок, збільшує закладеність. Через це людині важко дихати під час нападу астми.
Червоне м’ясо
Знову ж таки, ми маємо нагадати про насичені жири, оскільки їх багато в м’ясі. Хоча є певні винятки, наприклад, баранина, яка пісніша, симптоми астми погіршуються через споживання насичених жирів, що містяться в яловичині та свинині.
Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі “Nutrition Journal“, люди, які їдять багато червоного м’яса, також мають підвищену схильність до розвитку астми.
Максимальна доза – один раз на тиждень. Натомість обирайте корисніші варіанти, як-от: курятина, індичка чи риба.
Цитрусові фрукти та помідори
Як можуть ці фрукти, які мали б бути корисними для нас, погіршувати астму?
І в цитрусових, і в помідорах міститься багато поживних речовин та клітковина, утім вони також містять компоненти, які можуть посилити симптоми астми.
Не треба різко відмовлятися від них, але принаймні зменшіть споживання.
Солена їжа
Надмірне споживання натрію спричиняє проблеми з нирками, ожиріння і набряк ніг.
Воно також може негативно впливати на пацієнтів з астмою, посилюючи реакцію імунної системи й ускладнюючи симптоми захворювання.
Додайте до їжі небагато солі й уникайте оброблених продуктів, як-от: консервовані чи розчинні супи, картопля фрі та інші перекуси.
Навіть не ставте сільничку на стіл і неодмінно перечитуйте упакування продуктів, які купуєте в магазині, адже вони можуть містити “прихований натрій” (навіть у цукерки додають трохи солі).
Читайте також статтю: Японська техніка зняття стресу
Транс-жири
Транс-жири утворюються в процесі, під час якого гідрогенізуються рослинні олії.
Вони дуже шкідливі та підвищують ризик розвитку захворювань серця і діабету, а також погіршують симптоми астми.
Не їжте всі продукти, у яких є транс-жири, зокрема маргарин, смажену їжу з ресторанів і гідрогенізовані олії.
Вони також містяться в печиві, магазинній випічці, тортах і готових сумішах для випічки.
Натомість обирайте їжу з корисними жирами, як-от: оливкова олія, насіння льону та горіхи (мигдаль чи волоські горіхи).
Завдяки цьому ви не лише зменшите симптоми астми, але також зможете захистити себе від багатьох інших захворювань.
Магній та астма
Коли йдеться про раціон, корисний для хворих на астму, у жодному разі не варто забувати про багаті на магній продукти. Цей мінерал необхідний для розслаблення м’язів і дихальної системи.
Він також діє як протизапальний і бронхорозширювальний засіб. Рекомендована денна доза магнію – 500 мг.
Щоб отримувати цього елемента достатньо, потрібно дотримуватися дієти, яка містить багато фруктів та овочів, а також бобових і горіхів.
Якщо у вас астма, додайте ці продукти на свою тарілку:
- кунжут і гарбузове насіння
- соя (у всіх формах)
- бобові (сочевиця, горох, нут)
- пшеничні висівки
- олія примули
- овочі (мангольд, шпинат, зелені боби, петрушка, морква, цибуля)
- фрукти (банани, фініки, родзинки, маракуя)
- горіхи (фісташки, волоські горіхи)
- овес
- морські водорості вакаме
- часник
Неодмінно випробуйте наші поради!
- Alwarith, J., Kahleova, H., Crosby, L., Brooks, A., Brandon, L., Levin, S. M., & Barnard, N. D. (2020). The role of nutrition in asthma prevention and treatment. Nutrition Reviews, 78(11), 928–938. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7550896/
- American Lung Association. (10 de julio de 2018). Asthma and Nutrition: How Food Affects Your Lungs. https://www.lung.org/blog/asthma-and-nutrition
- Asthma and Allergy Foundation of America. (2018). Food. https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/food-as-an-asthma-trigger/
- Bédard, A., Li, Z., Ait-Hadad, W., Camargo, C. A., Jr, Leynaert, B., Pison, C., Dumas, O., & Varraso, R. (2021). The Role of Nutritional Factors in Asthma: Challenges and Opportunities for Epidemiological Research. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(6), 3013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999662/
- Li, J. (7 de diciembre de 2023). Asthma diet: Does what you eat make a difference?. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/expert-answers/asthma-diet/faq-20058105
- Mickleborough T. D. (2010). Salt intake, asthma, and exercise-induced bronchoconstriction: a review. The Physician and Sportsmedicine, 38(1), 118–131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20424409/
- Pogson, Z., & McKeever, T. (2011). Dietary sodium manipulation and asthma. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2011(3), 000436. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7032646/
- Reyes, A. J., Han, Y. Y., Litonjua, A. A., & Celedón, J. C. (2021). Diet and asthma: is the sum more important than the parts?. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 148(3), 706-707. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00727-2/fulltext
- U.S. Food and Drug Administration. (5 de marzo de 2024). Sodium in Your Diet. https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet