Три рецепти з куркумою на сніданок та обід
Куркума належить до тієї самої родини, що й імбир. Рецепти з куркумою дуже поширені, її додають до багатьох азійських страв, а також вона є основним інгредієнтом карі. Без сумніву, ця спеція може зробити будь-який рецепт особливим. Крім того, куркуму часто використовують завдяки її фарбувальним властивостям, зокрема в галузях, що застосовують Curcumin E 100.
Властивості та переваги куркуми
Куркума діє як антиоксидант і позитивно впливає на травлення. Вона захищає клітини, зменшує рівень шкідливого холестерину (ЛПНЩ), а також корисна для роботи шлунка й печінки. Саме тому це чудовий варіант для людей, які страждають на гази й інші розлади травлення.
Якщо ви зробите рецепти з куркумою невіддільним елементом свого раціону, це може допомогти запобігти певним запальним захворюванням, зокрема раку. Вона протидіє побічним ефектам ліків і корисна для людей з артритом.
Дивіться також: 7 причин вживати куркуму у період менопаузи
Чому варто додавати перець у рецепти з куркумою
Зазвичай куркуму додають у страви на фінальному етапі їх приготування. Також її люблять доповнювати дрібкою чорного перцю. І на це є свої причини. Перець допомагає організму засвоювати активні сполуки, які містяться в куркумі.
Насправді, куркуму додають протягом останніх 15 хвилин приготування страви через те, що під дією температури й інших чинників вона може втратити до 85% куркуміноїдів. Ось чому ми радимо використовувати її наприкінці або взагалі додавати сирою.
Що стосується перцю, у ньому міститься піперин. Доведено, що цей алкалоїд запобігає розщепленню куркуміноїдів. Це означає, що завдяки перцю організм може засвоїти більше поживних речовин із куркуми. Унікальні властивості перцю можна застосовувати в інших рецептах з іншими інгредієнтами, а також ліками.
1. Пряне бананове смузі
Рецепти з куркумою можна використовувати для різних прийомів їжі.
Перший варіант, про який ми розповімо, чудово підійде для сніданку. Приготуйте смузі з куркумою, щоб набратися сил та енергії та весь день. Завдяки спеціям воно матиме цікавий присмак азійської кухні. Щоб приготувати дві порції, вам знадобляться вказані нижче інгредієнти.
Інгредієнти
- 4 заморожені банани (100 г)
- 1 шматочок свіжого імбиру (5 г)
- ½ чайної ложки кориці (1,2 г)
- ½ чайної ложки куркуми (1,2 г)
- 750 мл вівсяного молока (3 ½ склянки)
- ½ чайної ложки меленого насіння анісу (1,2 г)
- ¼ чайної ложки меленого кардамону (0,5 г)
Спосіб приготування
- Спершу збийте всі інгредієнти.
- Коли вони добре перемішаються, розлийте суміш по склянках.
- Додайте дрібку солі, щоб зробити смак напою виразнішим.
- Це просте смузі стане чудовим доповненням до сніданку. Куркума та насіння анісу ефективно борються з газами, а додаткові спеції додадуть смузі унікального смаку зі східними нотками.
2. Макарони із сиром і гарбузом
Як можна не любити макарони? Правильно, ніяк. Саме тому ми додали їх у наші рецепти з куркумою. Цей незвичний рецепт пасти може стати чудовим рецептом для веганів, якщо замінити сир на основі молока альтернативним варіантом. А ось і рецепт:
Інгредієнти
- 2 помідори (40 г)
- ½ цибулі (40 г)
- ¼ баклажана (20 г)
- ¼ склянки гороху (25 г)
- 1 чайна ложка солі (2,5 г)
- ½ склянки тертого сиру (120 г)
- 1 чайна ложка куркуми (2,5 г)
- 1 пакет макаронів (250 г)
- 2 склянки нарізаного кубиками гарбуза (400 г)
- 1 чайна ложка порошку часнику (2,5 г)
- 1 столова ложка лимонного соку (5 мл)
Спосіб приготування
- Спершу наріжте баклажан, цибулю та томати.
- Нагрійте трохи олії на сковорідці та потушкуйте в ній овочі й горох.
- Приготуйте пасту в окремій каструлі. Коли овочі будуть готові, додайте до них пасту та ретельно все перемішайте.
- Окремо приготуйте гарбуз у каструлі, доки він не стане м’який.
- Збийте гарбуз із рештою інгредієнтів до консистенції соусу.
- Насамкінець додайте соус до пасти й овочів, перемішайте та перекладіть у тарілку.
Перегляньте цю статтю: Використовуйте ці спеції, щоб зробити свої овочеві страви особливими
3. Запечений лимон і броколі
Наш останній рецепт із куркумою містить броколі та лимон. Щоб приготувати його, дотримуйтеся таких вказівок:
Інгредієнти
- 1 лимон (40 г)
- 1 головка броколі (100 г)
- 2 зубчики часнику (2 г)
- 1 дрібка чорного перцю
- ½ чайної ложки куркуми (1,2 г)
- 3 столові ложки оливкової олії (30 г)
Спосіб приготування
- Спершу помийте броколі та відріжте стебло, адже воно вам не знадобиться. Натомість можете використати його для приготування овочевого супу.
- Покладіть нарізану броколі в миску та попередньо нагрійте духовку до 200°C.
- Після цього додайте трохи лимонного соку та шматочки часнику.
- Додайте олію, куркуму й трохи лимонної цедри, щоб підкреслити поєднання смаків.
- Насамкінець змішайте все з нарізаним броколі та запечіть на деку. Двадцяти хвилин у духовці цілком достатньо, щоб приготувати цю страву.
Тепер ви докладно знаєте, як готувати різні рецепти з куркумою. Неодмінно випробуйте їх і додайте до свого раціону, аби урізноманітнити його. Ви не лише отримаєте новий кулінарний досвід, але й зможете покращити своє здоров’я.
- Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol., 55(2), 65–70. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
- Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay, U., & Banerjee, R. K. (2004, July 10). Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1476
- Gupta, S. C., Sung, B., Kim, J. H., Prasad, S., Li, S., & Aggarwal, B. B. (2013, September). Multitargeting by turmeric, the golden spice: From kitchen to clinic. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201100741