Використовуйте ці спеції, щоб зробити свої овочеві страви особливими

Не забувайте, що кулінарія - це мистецтво, яке вбирає свободу, творчість, любов і потребує повної віддачі. Якщо захочете зробити свої овочеві страви незвичними, дозвольте собі поекспериментувати та випробувати нові поєднання.
Використовуйте ці спеції, щоб зробити свої овочеві страви особливими

Останнє оновлення: 17 лютого, 2019

Процес приготування їжі ніколи не буває простий. Усе ще більше ускладнюється, коли ви намагаєтеся надати страві смаку, який би сподобався кожному члену сім’ї, особливо коли ви готуєте овочеві страви.

Не забуваймо, що реакція організму на їжу залежить від її смаку. Саме тому, під час споживання тих чи інших страв ми відчуваємо задоволення або інші емоції.

Але овочеві страви – це особлива історія. Можливо, антипатія до цієї групи продуктів виникла в нас тому, що ми асоціюємо її з дитячими роками, коли мама змушувала нас їсти корисну їжу, яка нам зовсім не подобалася.

Ось список деяких чудових порад, які ви можете випробувати на кухні.

Використовуйте ці спеції, щоб зробити свої овочеві страви особливими

овочеві страви

Солоні, солодкі, гіркі, пряні – усе можливо

Кожен скаже вам, що овочі надзвичайно корисні для здоров’я.

Проте це призводить до іншого запитання: “Чому так складно їсти їх попри всю цю користь?”

Можливо, це пов’язано зі спогадами про неприємний смак овочів.

Саму тому ми підготували добірку чудових порад, яка допоможе вам готувати чудові овочеві страви.

Солодкий смак

Хоча ви можете не повірити в це, більшість овочів містить досить багато цукру. Усе залежить від конкретного виду. Інакше кажучи, і редис, і капуста є овочами, але вміст цукру в них різний. Ба більше, кількість цукру відрізняється залежно від способу приготування.

Саме тому за допомогою методів сухого приготування, наприклад, запікання чи смаження, можна позбутися гіркого присмаку, який іноді мають овочі. Секрет у тому, що цукор карамелізується та робить їх солодшими.

Якщо овочі покриті олією, відбувається так звана “реакція Майяра”.

Гаряча олія швидко випарює вологу на поверхні, тому овочі виходять м’якші та мають красиву скоринку.

Водночас їхній смак приємний і солодкий. Такі овочі стануть чудовим доповненням до інших інгредієнтів.

Солоний смак

солоні овочеві страви

Тепер ми на порозі дуже суб’єктивної теми, адже звички приправляти їжу зазвичай залежать від культури.

Наприклад, в Індії переважно дуже щедро використовують приправи (каррі, часник, цибулю, соєвий соус, гострий перець), щоб надати їжі характерний смак.

Однак якщо ви серед тих, кому подобається використовувати сіль при приготуванні овочів, потрібно знати, як це робити.

  • Для грибів, кінзи, часнику або цибулі потрібно вимірювати кількість солі, яку ви використовуєте. Якщо переборщити, ці продукти можуть втратити свій смак.
  • З іншого боку, до гарнірів і солодших продуктів, як-от кабачки, обов’язково рекомендують додавати сіль.

Треба просто куштувати, як усе смакує, щоб підібрати потрібну кількість солі.

Гіркий смак

Хоча вас це може здивувати, гіркий присмак значно важливіший для страв, ніж ви коли-небудь могли собі уявити. Особливі нотки гіркоти контрастують із солодким смаком.

Ось кілька яскравих прикладів: перцева м’ята в поєднанні з горохом чи горохом і картоплею або петрушка в салатах, заправлених солодким соусом.

Крім того, кмин ідеально підходить для запеченої моркви.

Пряний смак

гострі овочеві страви

Перш ніж використовувати цю пораду, запам’ятайте, що надмірне використання прянощів у продуктах негативно впливає на здоров’я.

Проте справедливо буде зазначити, що при помірному додаванні спеції можуть зробити овочеві страви яскравішими, надавши їм екзотичного смаку.

Найвідоміший пряний овоч – це перець Чилі. Цей маленький продукт спричиняє потужну реакцію смакових рецепторів.

У поєднанні з іншими овочами, він здивує вас своїм вишуканим смаком.

Кислий смак

Овочі рідко мають кислинку, яка так подобається нашим рецепторам.

Однак ми знаємо, що на кухні все можливо. Якщо ви хочете додати кислого присмаку овочевим стравам, лимон (який, щоправда, належить до фруктів) стане вашим найкращим союзником.

Можна навіть збризнути страву невеликою кількістю соку, щоб трохи заправити її.

Таку кислинку часто використовують у рецептах салатів, і майже усім людям вона до вподоби. Це справа смаку, так само, як і оливкова олія, оцет чи гірчиця.

Не забувайте, що кулінарія – це мистецтво, яке передбачає свободу, творчість, любов і потребує повної віддачі.

Якщо захочете зробити свої овочеві страви незвичними, дозвольте собі поекспериментувати та випробувати нові поєднання.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.