Цілі зерна, які варто додати до раціону

Цілі зерна є основним продуктом будь-якої дієти. Вони є не тільки прекрасним джерелом енергії, але й запорукою хорошого травлення та оптимальної ваги. Дізнайтеся, які цілі зерна варто додати до вашого раціону.
Цілі зерна, які варто додати до раціону

Останнє оновлення: 09 вересня, 2019

Цілі зерна мають високу поживну якість, що не тільки приносить користь здоров’ю, але й допоможе вам схуднути та зберегти оптимальну вагу. Джерелом складних вуглеводів є цілі зерна, необхідні для будь-якого збалансованого плану харчування. Читайте далі, щоб дізнатися більше про цілі зерна, які необхідно зробити частиною вашого раціону.

На відміну від рафінованих зерен, цілі зерна зберігають всі свої волокна, тому що вони не піддаються змінам через хімічні процеси. Крім того, вони краще засвоюються організмом, оскільки споживання волокна полегшує травлення, а також допомагає запобігти підвищенню цукру крові.

Найкраще те, що ці зерна легко додати до щоденного раціону, оскільки вони досить універсальні, а їхній смак добре поєднується з іншими інгредієнтами. Ба більше, їхнє споживання приносить відчуття ситості, а отже ви стаєте менш схильними до переїдання.

Хоча сьогодні в магазинах є багато каш для сніданку, які виглядають дуже привабливо всередині своїх барвистих гарних коробок, дедалі більше людей віддають перевагу цілим зернам. Ці продукти є набагато більш повноцінними з точки зору харчування та надають важливі переваги.

Ви чули про них?

Які цілі зерна варто додати до раціону

1. Вівсяні пластівці

корисні цілі зерна
Вівсянка відома як одна з найбільш ситних і поживних зернових. Вона містить більше білку, ніж інші види зерна і, у свою чергу, є прекрасним джерелом клітковини, мінералів і жирних кислот.

Завдяки своїм вуглеводам, які повільно поглинаються організмом, вівсянка є високоенергетичною їжею, яка покращує фізичну і розумову працездатність. Крім того, вона допомагає контролювати рівень глюкози в крові, тому вона є чудовим доповненням до раціону пацієнтів з діабетом.

2. Зародки пшениці

Завдяки високому вмісту білка і омега-3 жирних кислот зародки пшениці є однією з найкращих добавок, які доповнюють здоровий сніданок. Усі ці поживні речовини допомагають захистити м’язи, оптимізувати діяльність головного мозку і зменшити запалення.

Варто зазначити, що зародки пшениці також містять вітаміни В і Е, які необхідні для регулювання обміну речовин і активності нервової системи. Це також хороше джерело мінеральних солей, які допомагають підтримувати здоров’я серця і нирок.

3. Ячмінь

які цілі зерна додати до раціону
Щодо цільного ячменя, це союзник у контролі високого рівня холестерину. Його властивості зумовлені токотриєнолами – жиророзчинними речовинами, які працюють разом з вітаміном Е.

Після поглинання організмом ці речовини блокують виробництво печінкою поганого холестерину (ЛПНЩ), збільшуючи при цьому кількість хорошого холестерину (ЛПВЩ).

Крім того, споживання ячменю допомагає запобігти закрепам і повільному травленню завдяки високому вмісту розчинної клітковини.

4. Коричневий рис

Більшість людей споживає білий рис, оскільки він часто є єдиним видом, який продається в продуктових магазинах. До того ж, він смачний. Однак білий рис втрачає до 75% поживних речовин у порівнянні з коричневим.

Коричневий рис не тільки зберігає всі свої волокна, але й також забезпечує вітаміни групи В, антиоксиданти і мінерали, такі як магній. Крім того, він є значним джерелом складних вуглеводів, які забезпечують клітини енергією.

5. Гречка

Гречку також називають чорною пшеницею. Це зерно, яке цілком придатне для пацієнтів з целіакією.

Вона містить багато мінералів, вітамінів і клітковини. Крім того, вона не містить глютену.

Регулярне додавання цього зерна до раціону допомагає підтримувати оптимальне здоров’я не тільки органів травлення, але й нервової системи. Крім того, вона також створює бар’єр проти вільних радикалів і знижує ризик передчасного старіння клітин.

6. Кукурудзяні пластівці

користь кукурудзи
Кукурудзяні пластівці – це цілі зерна, які можна їсти на сніданок або на перекус. Вони відомі тим, що забезпечують повільні вуглеводи, які збільшують енерговитрати та регулюють рівень глюкози.

Вони також містять високоякісні білки, які підвищують тонус м’язів і покращують стан здоров’я серця. Як наслідок, їхні волокна та антиоксиданти оптимізують здоров’я органів травлення та захищають мікрофлору кишківника.

7. Жито

Жито містить всього 100 калорій на склянку і є значним джерелом розчинних і нерозчинних волокон. Тому його споживання допомагає контролювати високий рівень холестерину і запобігає таким порушенням травлення, як закреп.

Це зерно має бути частиною планів зі схуднення. Воно прекрасно підходить для зниження тривоги, пов’язаної з вживанням солодощів. Хоча це не чудо-спосіб скинути кілограми, це хороше доповнення для досягнення кращих результатів під час дотримання дієти.

Отже, цілі зерна є повноцінною їжею, яка покращує загальне здоров’я розуму і тіла. Коротко кажучи, їхня кількість вуглеводів допомагає підтримувати хороший енергетичний рівень і контролювати рівень глюкози.



  • Jayachandran M., Chen J., Chung SS., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Lin D., Peters BA., Friedlander C., Freiman HJ., et al., Association of dietary fibre intake and gut microbiota in adults. Br J Nutr, 2018. 120 (9): 1014-1022.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.