Вегетаріанські рецепти, які замінять макарони, рис і картоплю
Однією з найбільших проблем вегетаріанців, особливо тих, хто хоче зменшити споживання вуглеводів, є макаронні вироби, рис та картопля. А вони, як правило, є основою багатьох дієт. Ці продукти мають високий глікемічний індекс, але в більшості дієт цей факт не беруть до уваги. На щастя, є різновид більш здорових рецептів, таких як ці вегетаріанські рецепти.
Вегетаріанські рецепти:
Холодний салат із цвітної капусти (містить яйця)
Інгредієнти
- 1 цвітна капуста
- 6 круто зварених яєць, нарізаних кубиками
- 3 стебла селери, нарізаних кубиками
- 1 маленька цибулинка, нарізана кубиками
- 1 стакан гороху, приготовленого
- 1/2 стакана Грецького йогурту
- 1/2 стакана майонезу
- 1 столова ложка гірчиці
- Сіль та перець за смаком
Приготування
- Варіть цвітну капусту, поки вона не стане м’якою (приблизно 15 хвилин).
- Змішайте усі інгредієнти.
- Залиште салат у холодильнику на три години.
Ріпа фарширована з грибами
Інгредієнти
- 12 свіжих, середніх за розміром ріп
- 50 грамів вершкового масла
- 300 грамів грибів
- Сіль за смаком
Приготування
- Необхідно помити ріпу, видалити з неї м’якоть.
- Помістіть ріпу до киплячої води з сіллю на 8 хвилин, згодом залишіть її охолонути у холодній воді.
- Додайте всередину ріпи трохи солі.
- Каструлю поставте на повільний вогонь, додайте 20 грамів вершкового масла та м’якоть з ріпи, перемішайте суміш.
- Очистіть гриби, наріжте їх невеликими кубиками, додайте сіль та перець, готуйте на 20 грамах масла, поки вода повністю не випарується.
- Змішайте м’якоть ріпи та варені гриби.
- Розігрійте духовку до 210 градусів Цельсія.
- Заповніть ріпу сумішшю з грибів та м’якоті.
- Форму для випічки необхідно змастити маслом, та покласти на неї фаршировану ріпу. Усе це відправляємо у духовку.
- Випікати ріпу потрібно до м’якості.
Вершковий соус з цвітної капусти
Інгредієнти
- 8 зубчиків часнику, подрібнити
- 2 столові ложки масла
- 5-6 стаканів цвітної капусти, квіточки
- 6-7 стаканів води
- Сіль за смаком
- 1/2 чайної ложки перцю
- 1/2 стакану молока (можна більше чи менше, як вам більше до вподоби)
Також читайте статтю: Чи шкідливо споживати борошняні вироби ввечері?
Приготування
- Підсмажити часник в олії у великій сковороді, на повільному вогні.
- Готувати його всього декілька хвилин, поки часник не стане м’яким, будьте уважні, не спаліть його.
- Зніміть сковорідку з вогню та відставте у бік.
- У великій каструлі закип’ятіть воду. Додайте кольорову капусту та накрийте кришкою.
- Зачекайте 7-10 хвилин, до тих пір, поки кольорова капуста теж не стане м’якою.
- Потім треба зняти каструлю з вогню і залишити капусту у воді.
- Використовуючи шумівку, дістаньте капусту з каструлі та покладіть її у миску для блендера.
- Додайте одну чашку молока, солі, перцю, обсмажений часник, одну склянку води усе це помістіть до миски з кольоровою капустою. Збийте усе це блендером у соус.
- Вилийте соус на сковорідку та приправте сіллю з перцем за смаком. Якщо ви хочете більш вершковий смак, то додайте молоко, а для більш тонкої консистенції необхідно додати воду.
- Подавати соус потрібно гарячим.
- Якщо ви хочете замінити картопляний соус, то спробуйте додати до соусу більше молока ніж води .
Пам’ятайте, що перед приготуванням цвітну капусту, необхідно помити від пилу та видалити зелені листки.
Глазурована ріпа
Інгредієнти
- 1 кг ріпи
- 5 стаканів води
- 2 столові ложки масла
- 1 столова ложка цукру
- 1/2 чайної ложки солі
- Свіжа нарізана зелень петрушки, за смаком
Також читайте статтю: Смачні рецепти, щоб приготувати рибне філе
Приготування
- Очистіть ріпу, наріжте її на четвертинки, розмістіть в один шар на великій сковорідці.
- Налийте таку кількість води, щоб повністю занурити ріпу наполовину.
- Додайте вершкове масло, цукор, сіль. Накрийте кришкою та варіть на сильному вогні.
- Помішувати необхідно, поки не випарується вода.
- Підсмажте ріпу, помішуючи, до золотистого кольору.
- Додайте 3 стакани води та варіть до ступеня “скління”, як кажуть кулінари, тобто до деякої прозорості.
- Посипати свіжою петрушкою, за смаком.
Готуйте вегетаріанські рецепти, та не відмовляйте собі у стравах, які вам подобаються. Вегетаріанські рецепти не лише корисні, а й також дуже смачні!
- Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182017000300218
- Parales Quenza, C. J. (2006). Representaciones sociales del comer saludablemente: un estudio empírico en Colombia. Univ. Psychol. Bogotá (Colombia).
- Román, D., & Vilaplana, E. (2003). La dieta ética; Ética y dietética del veganismo. El Vegetariano.