Чудові вегетаріанські рецепти для втрати ваги

Смачні та корисні рецепти страв вегетаріанської кухні для тих, хто хоче позбутися зайвої ваги
Чудові вегетаріанські рецепти для втрати ваги

Останнє оновлення: 15 грудня, 2018

Я терпіти не можу відчуття голоду і справді не здатна дотримуватись акторських дієт, під час яких цілими днями те і робиш, що жуєш стебла селери і п’єш соки без цукру. Мені необхідно зменшити вагу не лише з естетичних міркувань, але й тому, що це дуже важливо для мого здоров’я. Однак вихід є! Якщо ви, як і я, бажаєте скинути зайві кілограми і при цьому насолоджуватись новими смачними стравами, читайте далі. У цій статті ви знайдете для себе чудові вегетаріанські рецепти, завдяки яким позбудетесь надмірної ваги раз і назавжди.

Надмірна вага є одним із основних факторів таких захворювань як цукровий діабет та гіпертонія. Зайва вага викликає втому, утруднює дихання, є причиною проблем зі спиною, колінами, кісточками, і навіть збільшує ризик виникнення і розвитку злоякісних пухлин.

Чому овочі?

Як відомо, овочі та фрукти містять антиоксиданти, вітаміни та мінерали. Їхні очисні властивості і низький вміст калорій чудово сприяють втраті зайвої ваги.

Серед сильних і природній антиоксидантів у овочах та фруктах є вітаміни Е і С, каротиноїди, мікроелементи, такі як селен і цинк,  а також фітохімічні сполуки: поліфеноли і флавоноїди. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я необхідно вживати близько 600-800 грамів фруктів і овочів на день впродовж року. Спробуйте наші вегетаріанські рецепти, які допоможуть вам контролювати свою вагу.

вегетаріанські рецепти із овочів та фруктів

Чудові вегетаріанські рецепти для втрати зайвої ваги

Рецепт №1 – Два натуральні соки

Почніть ранок з легкістю: випийте один із натуральних соків, про які йтиметься далі. Вживайте їх на порожній шлунок  і ви відчуєте, що втрачаєте вагу.

Цитрусовий сік з ананасу

Інгредієнти

  • 3 кільця ананасу;
  • 1 мандарин;
  • 2 апельсини.

Приготування

Апельсини та мандарин очищаємо. Тоді беремо 2 кільця ананаса і дрібно їх ріжемо. Готові фрукти змішуємо в комбайні або у блендері. Прикрашаємо суміш шматочками, що залишились і відразу подаємо. Супер смачно!

Чудова натуральна суміш

Інгредієнти

Приготування

Помийте і очистіть овочі та фрукти. Тоді змішайте їх у кухонному комбайні і готовий сік можна відразу подавати.

Рецепт №2 – Магічний суп

Немає ефективнішого у боротьбі із зайвою вагою, як цей чудовий суп. Селера у поєднанні з капустою, морквою і мангольдом має великі сечогінні властивості. Такий салат є магічним способом для схуднення. Якщо подрібнити ці овочі у блендері, то можна вживати його як аперитив перед основною стравою, з фруктовим чи овочевим салатом.

Інгредієнти

2 літри води

  • 1/2 стебла селери;
  • 2 цибулини;
  • 3 ріпи;
  • 1 середня капуста;
  • 5 цибулин порей;
  • 6 помідорів;
  • 2 моркви;
  • 1 зелений перець;
  • 1/4 швейцарських мангольд;
  • солі за смаком.

Приготування

Овочі помийте та поріжте. 2 літри води доведіть до кипіння, а тоді киньте в неї овочі і залиште кипіти на 20 хвилин. Додайте сіль, перець, куркуму і трохи курячого бульйону (за бажанням) для більш насиченого смаку. Залиште кипіти на 20 хвилин і подавайте гарячим.

Рецепт №3 – Крем з цвітної капусти

вегетаріанські рецепти із цвітної капусти

Вегетаріанські рецепти з цвітною капустою крім незрівнянного смаку, виділяються серед інших багатим вмістом селени, вітаміну С і глюкозинолатів. Користь останніх полягає у тому, що вони метаболізуються мікробною флорою товстої кишки, що дає шлях субпродуктам, які сприяють детоксикації організму.

Інгредієнти

  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 1 середня цибулина, грубо нарізана;
  • 6-8 порізаних цибулин;
  • 1 дрібно порізаний зубчик часнику;
  • 2 середніх цвітних капусти;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1/2 чайної ложки карі;
  • щіпку меленого чорного перцю;
  • 1/2 чайної ложки сушеного чебрецю;
  • 1 чайна ложка сушеного базиліку;
  • 1 чайна ложка сушеного майорану;
  • 6 чашок води;
  • 2 столові ложки білого місо.

Приготування

Відріжте листя цвітної капусти і поріжте її. Розігрійте олію у сковороді і обсмажте в ній цибулю і зубчик часнику.  Коли цибуля стане прозорою, додайте селеру і капусту. Тоді додайте приправу, добре перемішайте, і залиште відкритим на маленькому вогні на кілька хвилин. Часто помішуйте. Тоді додайте воду і місо. Коли почне кипіти, накрийте каструлею і готуйте ще хвилинку поки капуста не розм’якне. Забираємо кришку і даємо страві охолонути. Після цього маленькими порціями кидаємо у блендер і збиваємо до утворення кремоподібної маси. Смачного!

Сподобались наші вегетаріанські рецепти? Тут ви знайдете більше.

Рецепт №4 – Апельсин і Оливковий салат

Ви мабуть і так знаєте про вегетарианські рецепти з цитрусовими, які мають чудові властивості та сприяють втраті надлишкової ваги. А додавання оливок в салат із апельсинами додасть йому незрівнянного і вишуканого смаку.

Інгредієнти

  • 6 великих апельсинів, очищених і нарізаних тонкими скибочками;
  • 1/3 чашки оливкової олії;
  • 1/4 ложки чорного перцю;
  • 1/4 ложки куркуми;
  • 1/4 ложки сушеного чебрецю;
  • 1 чашка чорних маслин;
  • сіль за смаком.

Приготування

Очистіть апельсини, розріжте їх на тоненькі скибочки і прикрасьте ними тарілку. Оливки викладіть таким чином, щоб вони могли надати контраст. Змішайте оливкову олію, перець, куркуму, чебрець, сіль і приправте салат цією сумішшю. Подавайте при кімнатній температурі і смакуйте.

Рецепт №5 – Свіжий овочевий сік

Свіжий овочевий сік – один з найенергетичніших соків, що знижує апетит та забезпечує наш організм поживними речовинами. Рекомендуємо вживати за 10 хвилин до обіду чи вечері.

Інгредієнти

  • 8 великих морквин;
  • 1 стебло селери;
  • 1/4 частина маленького буряка;
  • 1 середній помідор;
  • 1 маленький перець (червоний чи зелений);
  • 1 жменьку шпинату або свіжої петрушки.

Приготування

Відріжте кінчики моркви, бо вони гіркі. Очистіть селеру від листя. Помийте овочі і помістіть їх у кухонний комбайн. Подавайте відразу.

Рецепт № 6 – Салат, наповнений енергією

вегетаріанські рецепти з салатом

Ви будете дуже задоволені після того, як скуштуєте цей салат. Свіжість овочів, вміст білка у насінні і його очисні властивості назавжди позбавлять вас від надмірної ваги.

 Інгредієнти

  • 3 чашки салату;
  • 1 чашка нарізаного сирого шпинату;
  • 1 маленький огірок;
  • 2 чашки бобів, люцерни, сочевиці або іншого насіння;
  • будь-який сирий овоч на вибір (морква, селера, гриби, білий або червоний редис, капусту, буряк, кабачки, цвітну капусту, броколі тощо);
  • 1 авокадо;
  • 1/2 чашки квасолі;
  • 1 зубчик подрібненого часнику;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 1 столова ложка лимонного соку.

Приготування

Помийте і висушіть листя салату, а тоді дрібно поріжте. Огірок і авокадо очистіть і поріжте скибочками. Змішайте всі овочі і можна додавати приправи. В окремій чашці зробіть легкий соус шляхом змішування часнику з оливковою олією, лимонним соком, сіллю і перцем. Дайте суміші настоятись впродовж 15 хвилин. Змішайте з салатом. Їжте доки не відчуєте ситість.

Рецепт №7 – Овочева лазанья

Якщо ви готові експериментувати зі смаками, то цей рецепт саме для вас. Замініть обідню страву цією і насолоджуйтесь. Через деякий час ви зрозумієте, наскільки легко можна втратити кілька зайвих кілограм і не докладати при цьому великих зусиль.

Інгредієнти

  • 250 грам локшини для лазаньї;
  • 4 столові ложки рафінованої олії;
  • 1 цибуля, нарізана кубиками;
  • 2 кабачки, нарізані кубиками;
  • 500 грам порізаних помідорів;
  • 1 баклажан;
  • 1 столова ложка меленого орегано;
  • 1 столова ложка вершкового масла;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 1 чашка овочевого бульйону;
  • 1 чашка молока;
  • 3 столові ложки тертого сиру Грюєр;
  • 5 порізаних волоських горіхів;
  • 1 столова ложка порізаного коріандру;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування

Олію розігрійте на сковороді і обсмажте в ній цибулю до прозорості. Додайте вищезгадані овочі і залиште на слабенькому вогні на півгодини. Приправте сіллю, перцем, додайте орегано і добре перемішайте. Зменшіть вогонь і злийте зайву рідину.

В окремій каструлі розігрійте масло, додайте борошно і помішуйте декілька хвилин. Тоді додайте овочевий бульйон і молоко. Готуйте на слабкому вогні, поки не отримаєте білого соусу. Приправте сіллю, перцем і відкладіть.

Зваріть макарони у підсоленій воді. Коли досягне стадії готовності “аль денте”, покладіть їх в друшляк і промийте холодною водою.

Підготуйте лазанью у каструлі і по черзі викладайте пасту, соус і овочі. Останній шар посипте тертим сиром, волоськими горіхами і коріандром.

Покладіть лазанью у розігріту духовку і печіть при середній температурі, поки страва підрум’яниться.

Кілька додаткових порад

Тепер ви знаєте чудові вегетаріанські рецепти страв із фруктів та овочів, які можна легко приготувати. Вживання цих страв щодня допоможе вам помітно схуднути і при цьому насолоджуватись усіма принадами домашньої кухні. А щоб дієта була більш ефективна, даємо кілька додаткових порад:

1. Випивайте від двох літрів води на день. Вода чудово активує кровообіг, виводить токсини  і тримає нас в тонусі.

2. Відмовтесь від вживання алкоголю і тютюну. Це шкідливо для вашого здоров’я.

3. Щодня робіть фізичні вправи, будь то ходьба, біг чи аеробіка. Основне, щоб тіло перебувало в русі.

3. Не зловживайте жирною їжею, солодощами і білим борошном, це вам тільки зашкодить.

4. Додавайте в раціон їжу з низьким вмістом калорій.

Якщо будете дотримуватись наших порад і додасте у свій раціон вегетаріанські рецепти, у вас буде більше шансів залишатися здоровими і контролювати вагу.



  • Pilis, W., Stec, K., Zych, M., & Pilis, A. (2014). Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny.
  • Turner-McGrievy, G. M., Davidson, C. R., & Wilcox, S. (2014). Does the type of weight loss diet affect who participates in a behavioral weight loss intervention? A comparison of participants for a plant-based diet versus a standard diet trial. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2013.11.008
  • Sabaté, J., & Wien, M. (2010). Vegetarian diets and childhood obesity prevention. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.28701F

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.