Як приготувати смачний буряковий салат

Грудень 13, 2018
Буряк можна приготувати багатьма різними способами, наприклад, посмажити, зробити суп або пюре. Цей смачний буряковий салат - яскрава і поживна страва на вашому столі.

Буряк – це рослинний і їстівний корінь, що має дуже характерний аромат і колір. Буряковий салат – це смачний спосіб споживання цього овоча.

У цій статті ми дамо вам рецепт, який дасть вам змогу насолодитися характерним смаком буряків та їхніми чудовими перевагами для здоров’я.

Поживні речовини та переваги буряків

Шукаєте причини їсти буряк? Перевірте їх неймовірні поживні властивості. Буряки:

  • Низькокалорійні. Попри свою солодкість, вони містять лише 43 калорії на порцію.
  • Не містять ліпідів та холестерину, тож не спричиняють серцево-судинні захворювання. Тому буряки ідеально підходять для зниження ваги.
  • Містять амінокислоту, відому як бетаїн, яка захищає від раку шлунку та кишківника.
  • Мають велику кількість дієтичного волокна. Це чудово захищає здоров’я кишкової системи.
  • Містять марганець. Це посилює кісткову, венозну, м’язову та імунну системи. Вони також регулюють кількість глюкози в крові.
  • Також містять калій, який сприяє створенню м’язів та оптимізації активності вашого серця.
  • Містять вітамін С, фолієву кислоту та магній. Ці поживні речовини корисні для РНК і ДНК, а також допомагають запобігти анемії.

Усі ці компоненти роблять буряк їжею з великою антиоксидантною цінністю. На думку дієтологів, ті, хто його споживають, отримують високий відсоток поживних речовин.

Серед переваг бурякового салату є зниження ймовірності раку та серцевих захворювань. Крім того, це допомагає захистити ваші очі, і це природний протизапальний засіб.

як зробити буряковий салатКупуючи буряк, зверніть увагу

Щоб забезпечити свіжість і наявність усіх згаданих елементів та поживних речовин, вам слід вибрати буряк, який має такі характеристики:

  • Стебла повинні бути міцними на дотик. Якщо вони м’які, вони не свіжі або вони не були належним чином збережені.
  • Чим зовні яскравіше, тим краще. Не купуйте їх, якщо вони дуже тьмяні, це ознака поганого зберігання.
  • Обирайте найбільш сильно забарвлений буряк зі світло-зеленим листям. Цей колір стає світлішим, чим довше його зберігають.

Далі ми розглянемо деякі чудові рецепти з буряків:

Буряковий салат з яблуком та апельсином

Цей неймовірний рецепт містить інгредієнти, які, разом з буряками, призводять до дуже гармонійного поєднання смаків. Завдяки солодкому та цитрусовому аромату цей салат зазвичай рекомендують для зустрічей, різдвяних обідів тощо.

Інгредієнти на 8 порцій:

  • 1 ріпа (40 г)
  • 1 гвоздика
  • 3 яблука (60 г)
  • 2 апельсини (50 г)
  • сіль і перець за смаком
  • 40 г салату
  • 50 г коричневого цукру
  • ½ миски горіхів (100 г)
  • 3 столові ложки оливкової олії (30 мл)
  • 3 буряки (80 г)
  • 3 столові ложки яблучного оцту (30 мл)

як приготувати буряковий салатПриготування бурякового салату

  • Варіть буряк у воді, не чистячи, упродовж приблизно 40 хвилин разом із цукром та гвоздикою.
  • Після цього дістаньте і зніміть шкірку.
  • Розріжте їх на дрібні шматочки. Збережіть воду, в якій ви готували.
  • Дрібно наріжте салат і добре промийте. Висушіть повністю.
  • Видаліть шкірку з апельсинів, а також насіння, якщо є. Відокремте дольки та наріжте їх навпіл.
  • Очистьте і наріжте ріпу маленькими кубиками.
  • Очистьте і наріжте яблука так само. Нарізані яблука слід використовувати якомога швидше, тому що вони стануть коричневими.
  • Приготуйте соус з оливковою олією, оцтом, сіллю та перцем.
  • Покладіть всі інгредієнти разом і заправте соусом, а також кількома столовими ложками бурякового відвару.
  • Буряковий салат готовий. Смачного!
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
  • Domínguez, R., Cuenca, E., Maté-Muñoz, J. L., García-Fernández, P., Serra-Paya, N., Estevan, M. C. L., … Garnacho-Castaño, M. V. (2017). Effects of beetroot juice supplementation on cardiorespiratory endurance in athletes. A systematic review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9010043
  • Hobbs, D. A., Kaffa, N., George, T. W., Methven, L., & Lovegrove, J. A. (2012). Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000190
  • Wylie, L. J., Kelly, J., Bailey, S. J., Blackwell, J. R., Skiba, P. F., Winyard, P. G., … Jones, A. M. (2013). Beetroot juice and exercise: pharmacodynamic and dose-response relationships. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00372.2013