Як приготувати смачний нут під соусом карі
Нут під соусом карі, або чана масала – це традиційна індійська страва, яку готують на основі нуту та суміші спецій.
Ця смачна страва є чудовим виробом для родинного застілля або вечірки із друзями. Варто зауважити, що зазвичай нут під соусом карі подають як закуску, доповнюючи страву хлібними грінками або шматочками свіжих овочів. Якщо ви хочете перетворити нут на повноцінну та поживну страву, рекомендуємо подавати його з рисом.
В цій статті ми не лише розповімо про поживну цінність нуту під соусом карі, але й навчимо вас готувати цю смачну страву.
Поживна цінність нуту
Перш за все варто зауважити, що нут – це бобова рослина, батьківщиною якої є Туреччина. Нині у продажу можна знайти багато різновидів цього продукту. Сорти нуту варіюються від місцевості, в якій їх виростили. Для прикладу, в Південній Америці плоди цієї рослини мають більший розмір, а в Європі та Азії вони вирізняються не лише невеликим розміром, але й більш молочним відтінком.
З точки зору поживної цінності нут є дуже цікавим продуктом, адже він містить велику кількість незамінних вітамінів та мінералів. До того ж нут є природним джерелом вуглеводів (25 г на 100 г нута), білків (10 г на 100 г продукту). Також нут вирізняється високим вмістом клітковини та відносно низьким вмістом жирів.
Коли йдеться про вітаміни та мінерали, що входять до складу нуту, варто виділити вітаміни А, В, С та Е, а також кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій та цинк.
Неймовірні корисні переваги нуту
Ми вже зазначили, що нут має високу поживну цінність. Він є джерелом білків, мінералів, антиоксидантів та клітковини з високою біологічною цінністю.
Саме завдяки своєму неймовірному складу нут має цілу низку неймовірних переваг для організму людини:
- Він допомагає відрегулювати кров’яний тиск. Нут стимулює діурез (сечовипускання), що є незамінною перевагою при гіпертонії та навності каменів у нирках. Водночас калій сприяє розширенню кровоносних судин.
- За умови регулярного вживання можна покращити роботу серця. Завдяки високому вмісту клітковини цей продукт допомагає регулювати рівень холестерину у крові.
- Нут допомагає регулювати роботу кишківника, бореться із закрепами, а також сприяє відновленню кишкової флори.
- До складу цієї бобової культури входять вітамін В та корисні мінерали (магній та фосфор), які є незамінними для належного скорочення м’язів та правильної роботи нервової системи.
- Завдяки високому вмісту вітаміну К, фосфатів, заліза, кальцію та магнію нут сприяє формуванню та зміцненню кісткових структур.
Смачний нут під соусом карі: простий рецепт
Зауважте, що для цієї страви можна взяти вже відварені та попередньо приготовані продукти, або ж приготувати смачний нут під соусом карі власноруч з нуля. Якщо ви подасте нут з рисом, то зможете зробити страву дуже поживною та ситною.
Насправді нут під соусом карі є неймовірно легким та швидким у приготуванні. Ви зможете ще більше полегшити собі процес приготування страви, якщо візьмете за основу варені овочі та готовий овочевий бульйон. Нижче ми детальніше розповімо, як приготувати смачний нут покроково. До рецепта ми також додамо короткі рекомендації для приготування овочевого бульйону. З допомогою цих порад ви зможете власноруч приготувати відвар з овочів швидко та легко.
Інгредієнти (на 4 порції):
- оливкова олія першого віджиму
- 3 зубки часнику
- 1 цибулина
- 1 столова ложка меленого імбиру
- 2 столові ложки меленої приправи карі
- дрібка каєнського перцю (за смаком)
- 1/2 чайної ложки кмину
- 100 г шпинату
- 70 г цибулі-порей
- 200 г вареного нуту
Спосіб приготування:
- Перш за все налийте трохи оливкової олії у сковорідку та поставте її на середній вогонь.
- Після цього почистьте та наріжте всі овочі, окрім шпинату. Додайте їх у сковорідку разом із кмином, меленим імбиром, карі та каєнським перцем. Готуйте близько 10-12 хвилин, або допоки цибуля не стане прозорою.
- Додайте готовий або домашній овочевий бульйон та варений нут. Варіть впродовж 25-30 хвилин.
- Після цього вогонь потрібно зменшити. Додайте шпинат та ретельно перемішайте страву.
- Додайте сіль та перець за смаком. Смачний нут під соусом карі готовий до подачі!
Якщо ви хочете використати для приготування страви не магазинний, а домашній бульйон, радимо скористатися нашими простими рекомендаціями:
- Покладіть на вогонь каструлю з оливковою олією першого віджиму. Коли олія нагріється, додайте попередньо очищену та нарізану методом “жульєн” цибулю.
- Коли цибуля буде готовою, додайте будь-які овочі, які є у вашому холодильнику. Звісно, овочі потрібно спочатку очистити та нарізати невеликими шматочками. Готуйте овочі впродовж 12 хвилин або допоки на них не з’явиться золотава скоринка.
- В каструлю налийте стільки води, щоб вона вкрила всі овочі, та доведіть бульйон до кипіння.
- Варіть бульйон на малому вогні впродовж кількох годин або допоки овочі не стануть м’якими.
- Опісля зніміть каструлю з вогню та процідіть готовий овочевий бульйон через сито.
Цей рецепт є досить простим та універсальним, проте на основі такого класичного овочевого бульйону ви зможете приготувати вишукані страви. А ще можна просто додати до бульйону трохи локшини, і у вас вийде неймовірно смачний та поживний овочевий суп.
- Datos sobre la vitamina A. (n.d.). Retrieved from http://ods.od.nih.gov
- Francisco Toquero de la Torre, C., Zarco Rodríguez, J., Aida Fernández Escobedo, A., Dra Marta Cuervo Zapatel Dra Miren Iosune Zubieta Dra Mercedes Muñoz Hornillos, A., Troglia, T., Isabel García Jalón, D., … Aranceta Bartrina, J. (n.d.). Atención Primaria de Calidad una alimentación cardiosaludable. Retrieved from https://www.cgcom.es/sites/default/files/GBPC_Alimentacion_cardiosaludable.pdf