Як приготувати веганські смузі: 3 рецепти

Травень 27, 2019
Веганські смузі - це дещо більше ніж просто суміш "зелених" інгредієнтів, підібраних навмання. Для того, щоб ці поживні напої справді чудово смакували, необхідно знати, як правильно готувати веганські смузі, та які інгредієнти найкраще будуть поєднуватися разом.

Веганські смузі також відомі як натуральні соки та коктейлі. Загалом це словосполучення досить часто використовують для описання суміші різних інгредієнтів у рідкій формі, яку вживають як напій.

Ми вже неодноразово розповідали про особливості раціону веганів, тож ви точно знаєте, що всі продукти у прихильників веганства мають бути тільки рослинного походження. Це означає, що вегани не вживають молоко, вершки та інші молочні продукти.

Для приготування веганських смузі недостатньо просто взяти жменю овочів та збити їх в чаші стаціонарного блендера. Основна помилка людей, які намагаються зробити щоденний раціон більш поживним, полягає в тому, що в більшості випадків вони неправильно готують корисні страви, а тому і скаржаться на поганий смак продуктів.

Зрештою, пояснити цю проблему досить просто: не всі овочі та фрукти добре смакуватимуть, якщо їх змішати разом. Якщо ви хочете, щоб веганські смузі були не лише поживними, але і смачними, необхідно правильно підбирати та комбінувати інгредієнти цих напоїв.

У цій статті ми поділимося кількома порадами, які допоможуть вам приготувати веганські смузі на власній кухні.

1. Готуйте веганські смузі за кольором

Одним з найпростіших методів приготування смачних веганських смузі є змішування основних інгредієнтів за кольором. Для прикладу, ви можете приготувати поживний та смачний напій з червоних яблук, кавуна та полуниць.

Не забувайте також регулювати пропорції для того, щоб коригувати консистенцію смузі. Якщо для приготування натурального соку вам потрібно змішати кілька інгредієнтів з 0,5 л води, то для виготовлення густого смузі необхідно збільшити кількість основних продуктів, а не розбавляти напій водою.

Чи знаєте ви, які кольори смузі є найбільш розповсюдженими?

Для початку радимо спробувати приготувати веганські смузі червоного, жовтого та зеленого кольорів. Щойно ви навчитеся виготовляти ці напої, то зможете експериментувати і комбінувати інгредієнти таким чином, щоб у вас вийшли коктейлі рожевого, фіолетового, блакитного, світло-коричневого кольорів, тощо.

Необхідно взяти до уваги такі корисні поради:

  • Зелені смузі. До складу таких коктейлів зазвичай входить більше свіжих овочів, аніж фруктів, саме тому вони мають яскраво-зелений колір.
  • Червоні смузі. Їх частіше готують з великої кількості свіжих фруктів та ягід.
  • Жовті смузі. В цих напоях між овочами та фруктами спостерігається помітний баланс.

2. Готуйте смузі за смаком основних інгредієнтів

Інший спосіб правильно приготувати веганські смузі – це вирішити, який смак ви хочете отримати в кінцевому результаті, і відповідно до цього підбирати інгредієнти для напою.

Ви хочете приготувати цитрусовий коктейль? Чи отримати смачний напій із солодким смаком?

Залежно від своїх смаків, ви можете підібрати інгредієнти, які найкраще пасуватимуть один одному. Для прикладу, цитрусовий смузі можна приготувати з апельсинів, лимонів та грейпфрутів, або ж з апельсинів та полуниць.

підбір продуктів для смузі

  • Цитрусові смузі. Найбільш популярними інгредієнтами цих напоїв є апельсини та лимони. Додатковими складовими цитрусових коктейлів можуть стати плоди пасифлори, ананаси, мандарини, грейпфрути та клементини.
  • Солодкі смузі. Зазвичай основними інгредієнтами солодких коктейлів є банани або плантани, а доповнювати ці напої можна яблуками, манго та грушами.
  • Змішані смузі. В цьому випадку ви також можете взяти за основу банани та доповнити коктейль авокадо, какао-порошком, арахісом, полуницями та яблуками.

Ми рекомендуємо не змішувати кислі фрукти із солодкими, адже такі веганські смузі матимуть не дуже приємний смак.

Під час приготування будь-яких коктейлів потрібно обирати сезонні продукти. Вони є не тільки більш свіжими та смачними, але й доступними за ціною.

3. Готуйте веганські смузі за вмістом поживних речовин

Щойно ви навчитеся готувати корисні коктейлі за двома вищезгаданими методами, радимо звернути увагу на поживну цінність готових напоїв. Попри те, що вони не завжди мають приємний колір, ці веганські смузі характеризуються високим вмістом незамінних вітамінів, мінералів та клітковини.

Якщо ви хочете додати до свого раціону напої з великою кількістю вітамінів, рекомендуємо звернути увагу на продукти, що містять багато поживних речовин, та регулярно їх використовувати для приготування корисних страв і напоїв.

веганські смузі з буряком

Зверніть увагу, що за основу веганських смузі можна використовувати різну рідину. Це може бути як звичайна вода, так і натуральні чаї чи інші рослинні напої (для прикладу, вівсяне, кокосове, мигдальне чи соєве молоко). Від обраної основи буде залежати кінцевий смак коктейлю, тому дуже важливо вміти правильно використовувати ці напої. Для прикладу, за допомогою рослинного молока можна вигідно підкреслити смак таких солодких інгредієнтів, як банани та папая.

Будь-які веганські смузі чудово смакуватимуть, якщо ви приділите достатньо уваги підбору основних інгредієнтів. Ви можете зосередити увагу на традиційних рецептах соків та смузі, а з часом їх вдосконалити таким чином, щоб вийшли нові, унікальні напої.

Пам’ятайте, що приготувати корисні та смачні смузі набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд. Не бійтеся експериментувати з продуктами та неодмінно зробіть ці поживні напої невіддільною частиною щоденного раціону.

  • Carbajo, A. ., & Santana, C. (2016). Dieta vegetariana. Beneficios y riesgos nutricionales. Acta Pediatrica Atención Primaria.
  • Diaz, J. L. (2006). Argumento: “Las plantas tambien sienten, tienen una conciencia.”
  • Brignardello G, J., Heredia P, L., Paz Ocharán S, M., & Durán A, S. (2013). Conocimientos alimentarios de vegetarianos y veganos chilenos. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182013000200006
  • Trigueiro, A. (2013). CONSUMO, ÉTICA E NATUREZA: O VEGANISMO E AS INTERFACES DE UMA POLÍTICA DE VIDA. INTERthesis. https://doi.org/10.5007/1807-1384.2013v10n1p237
  • Gómez de Tejada, P. (2016). Berlín, capital de vegetarianos y veganos.