Які продукти не можна вживати, якщо у вас коліт?
Коліт – це захворювання травної системи, яке виникає у результаті запалення товстої кишки. Зазвичай причиною розвитку коліту стає харчове отруєння або паразитарна інфекція. Саме тому у цій статті ми хочемо детальніше розповісти, від яких продуктів краще відмовитися, щоб вберегти себе від цього неприємного захворювання.
Зверніть увагу, що лише у поодиноких випадках коліт виникає через порушення у роботі циркуляційної системи, протизапальні захворювання чи променеву терапію.
На початкових стадіях коліт дуже часто плутають з діареєю, адже саме подібні розлади травлення є одними з основних ознак цього захворювання.
Втім, при коліті діарея протікає набагато важче та триває довше. Найчастіше коліт супроводжується цілою низкою інших неприємних симптомів – здуттям, болем у шлунку та високою температурою.
До того ж коліт відрізняється від інших розладів травлення тим, що він неодноразово повторюється та триває значно довше.
Саме тому дуже важливо розуміти, що таке коліт та як його правильно лікувати. До того ж, ми рекомендуємо засвоїти, від яких продуктів краще відмовитися при коліті, щоб не ускладнити перебіг захворювання.
У цій статті ми зібрали 8 продуктів, які можуть викликати неприємні симптоми у хворих на коліт. Неодмінно їх запам’ятайте та почніть поступово виключати їх з раціону вже сьогодні.
Приготуйтеся занотовувати!
Які продукти не варто вживати хворим на коліт?
1. Смажена та жирна їжа
Смажені страви та продукти з високим вмістом жирів можуть лише ускладнити симптоми коліту. Подібні калорійні страви ускладнюють процес травлення, а також сприяють розвитку запального процесу в організмі людини.
- Коли людина регулярно їсть смажену та жирну їжу, це призводить до інтенсивних скорочень кишківника. Зверніть увагу, що хворих на коліт після споживання таких продуктів діарея та біль у шлунку турбують набагато частіше, ніж зазвичай.
2. Насіння та цільне зерно
Ми вже неодноразово розповідали, що для покращення травлення необхідно регулярно вживати збагачені клітковиною продукти. Проте хворим на коліт краще вилучити зі щоденного раціону різні види насіння та цільнозернові вироби.
Чому ж так? Насправді клітковина стимулює процес утворення газів у шлунку. Саме тому в хворих на коліт продукти з високим вмістом клітковини посилюють здуття та викликають неприємні больові відчуття у шлунку.
3. Кава та чай
Пацієнти, яким діагностували коліт, мають якомога рідше вживати напої, що містять кофеїн, тобто каву та чай.
Вірте чи ні, але кофеїн має здатність посилювати запальний процес у товстій кишці. До того ж, ці напої негативно впливають на процеси, які відповідають за виведення з організму токсинів та відходів.
- Якщо ви будете продовжувати вживати напої з кофеїном при коліті, це може посилити запальний процес в організмі.
- Кофеїн має здатність накопичуватися в організмі, що з часом може сповільнити процес виведення з організму токсинів.
4. Молоко та молочні продукти
Цільне молоко та інші молочні продукти є ворогом № 1 для хворих на це захворювання травної системи.
Причиною цього є навіть не високий вміст жирів у цих продуктах, а присутність лактози в їхньому складі.
Не кожен організм має здатність засвоювати лактозу, тож ми рекомендуємо максимально зменшити кількість продуктів з лактозою у своєму раціоні. Таким чином вам вдасться зменшити ризик розвитку порушень у роботі товстої кишки.
5. Ковбаси та інші м’ясні вироби
У всіх готових м’ясних виробах, зокрема у ковбасах та шинці, міститься дуже багато жирів. До того ж, вони характеризуються високим вмістом натрію та інших штучних додатків. Ці речовини посилюють подразнення у кишківнику.
Якщо ви будете регулярно вживати подібні м’ясні вироби, то зможете спровокувати розвиток розладів травлення. До того ж, готові м’ясні продукти збільшують кількість токсинів у товстій кишці.
Не варто забувати також про інші важливі недоліки ковбас та іншої готової м’ясної продукції – вони можуть спровокувати розвиток ожиріння та інших запальних процесів в організмі.
6. Маргарин
Коли мова йде про шкідливі продукти, від яких потрібно відмовитися хворим на коліт, варто згадати про вершкове масло та маргарин.
До складу цих продуктів у великих кількостях входять трансжири та гідрогенізовані олії. При потраплянні в організм ці речовини тільки ускладнюють запальний процес у кишківнику.
Не забувайте, що маргарин та вершкове масло також стимулюють вироблення хімічних речовин, які посилюють подразнення та неприємні больові відчуття.
7. Рафіноване борошно
На жаль, рафіноване борошно та вироби на його основі посилюють запальний процес в організмі, а також погіршують неприємні симптоми у хворих на порушення у роботі кишківника.
Ці продукти проходить не один етап обробки під час виробництва. Звісно, що у ході подібних процедур рафіноване борошно втрачає велику кількість поживних речовин та корисних властивостей.
Після потрапляння в організм вироби на основі рафінованого борошна дуже важко та довго засвоюються. До того ж у багатьох людей серйозна алергія на борошняні вироби, тож з ними потрібно бути надзвичайно обережними.
Основна проблема полягає у тому, що борошно присутнє у більшості продуктів, які ми вживаємо щодня. Саме тому дуже важко повністю виключити борошняні вироби зі свого раціону.
8. Газовані та алкогольні напої
Всім відомо, що алкоголь та газовані солодкі напої здатні подразнювати слизову оболонку шлунка тих людей, які страждають на коліт та інші розлади травлення.
- До складу цих напоїв окрім рафінованого цукру входять діоксид вуглецю та барвники. Ці речовини здатні підвищити кислотність шлунка та посилити запальний процес.
- Компоненти газованих та алкогольних напоїв дуже часто стають причиною таких неприємних симптомів, як надмірне газоутворення, біль та діарея.
Зверніть увагу, що є ціла низка інших ускладнень, до яких може призвести коліт. Саме тому ми рекомендуємо за можливості максимально зменшити кількість шкідливих продуктів у своєму раціоні.
Погодьтеся, ми дуже часто вживаємо всі згадані вище харчові продукти, тоді як краще пошукати корисну альтернативу подібним стравам. Сподіваємося, ви візьмете на озброєння наші корисні рекомендації та почнете змінювати своє життя вже сьогодні.
- Aggarwal D, Burns H, et al. Dietary practices in patients with inflammatory bowel disease-food for thought. BMJ Journals. 64 (1).
- Ananthakrishnan A, Khalili H, et al. Long-term intake of dietary fat and risk of ulcerative colitis and Crohn’s disease. Gut. Mayo 2014. 63 (5): 776-784.
- Ballesteros-Vásquez M. N, Valenzuela-Calvillo L. S, et al. Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria. Febrero 2012. 27 (1).
- Basson A. R, Chen Ch, et al. Regulation of intestinal inflammation by dietary fats. Frontiers in Immunology. Febrero 2021.
- Bermejo, F., Guerra, I., & López-Sanromán, A. (2012). Colitis ulcerosa. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70298-6.
- Crohn’s & Colitis Foundation of America. (2014). The Facts About Inflammatory Bowel Diseases. Inflammatory Bowel Diseases. https://doi.org/10.1097/00054725-199606000-00001
- Dan-Ping L, Cui M, et al. High read meat intake exacerbates dextran sulfate-induced colitis by altering gut microbiota in mice. Frontiers in Nutrition. Julio 2021.
- Gearry R. B, Irving P. M, et al. Reduction of dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates (FODMAP’s) improves abdominal symptoms in patients with inflammatory bowel disease – a pilot study. Journal of Chron’s and Colitis. Febrero 2009. 3 (1): 8-14.
- Medline Plus. Dieta baja en fibra y residuos. Agosto 2020.
- Ng, S. C., Shi, H. Y., Hamidi, N., Underwood, F. E., Tang, W., Benchimol, E. I., … Kaplan, G. G. (2017). Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32448-0.
- Rosenbaum, M. (1983). Ulcerative colitis. Psychosomatics. https://doi.org/10.1016/S0033-3182(83)73183-X.
- Sociedad Española de Medicina Interna. Colitis ulcerosa.
- Taxonera C, Mendoza J. L, et al. Consumo de lácteos y enfermedad inflamatoria intestinal: ¿invertir la tendencia? Anales de Medicina Interna. Mayo 2004. 21 (5).
- Tripathi K, Feuerstein J. New development in ulcerative colitis: latest evidence, management, treatment, and maintenance. Drugs in context. Abril 2019. 8: 212572.