Які властивості має молоко фундука

27 жовтня, 2020
Чи знаєте ви про численні переваги, які має молоко фундука? Окрім того, що це смачний напій, поживні речовини, які він дає, покращують здоров’я. Дізнайтеся більше про це тут!

Варто скористатися властивостями, які має молоко фундука, якщо ви веган, вегетаріанець або страждаєте на непереносимість лактози. Це овочевий напій, виготовлений з фундука та води, який містить поживні речовини цього горіха. Ось звідки походять його властивості.

Чи знаєте ви про його численні переваги? Читайте далі, щоб дізнатись!

Які властивості має молоко фундука?

Хоча за своїм хімічним складом воно не схоже на молоко тваринного походження, молоко фундука приносить неабияку користь організму. Однак ці переваги проявляються найкраще, якщо зробити його частиною різноманітного та збалансованого харчування.

Насправді фундук, як і інші горіхи, дає енергію і користь. Він містить вітаміни, мінерали, білки та ненасичені жирні кислоти, а також клітковину та антиоксиданти. Таким чином, напої, що містять фундук, також мають ці властивості.

Розгляньмо детальніше корисні властивості цього напою.

Сприяє росту та формуванню тканин

За даними Аргентинського національного продовольчого управління, фундук містить такі мінерали: калій, кальцій, фосфор, магній, цинк та залізо. Усі вони необхідні для формування тканин та здійснення життєво важливих процесів та сприяння росту. Для деяких малих обмінних процесів у клітинах потрібні ці елементи.

Варто зазначити, що організм не засвоює 100% кальцію, що міститься в цьому молоці, як це відбувається з молочними продуктами. Однак для тих, хто не вживає молочних продуктів, це може бути важливим джерелом кальцію.

Купуючи овочеві напої, варто віддавати перевагу тим, які збагачені кальцієм.

які властивості має молоко фундука

Рекомендуємо також прочитати: Конопляне молоко: поживні речовини, користь і рецепт

Молоко фундука допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням

Жири, які переважають у горіхах, – це ненасичені жирні кислоти, зокрема жирні кислоти омега-9, які ви також можете знайти в мигдалі та фісташках. Вони також містять омега-3 жирні кислоти, але меншою мірою.

Ці ліпіди відіграють ключову роль у розвитку та функціонуванні нервової системи, а також в утриманні шкідливого холестерину (ЛПНЩ) на низькому рівні, підвищенні рівня хорошого холестерину (ЛПВЩ) та зниженні рівня тригліцеридів. Згідно з науковими дослідженнями, це молоко може сприяти профілактиці серцево-судинних захворювань.

Може затримати старіння

Оскільки молоко фундука містить цинк, магній і вітамін Е, воно має антиоксидантну дію. Таким чином, воно може допомогти запобігти пошкодженню клітин і затримати старіння.

Окрім того, це допомагає підтримувати еластичність судин.

Допомагає запобігти закрепам і поліпшити роботу травної системи

Фундук містить клітковину, яка сприяє оптимальній роботі шлунково-кишкового тракту, таким чином запобігаючи та покращуючи пов’язані симптоми, зокрема закреп.

Харчові волокна є природним регулятором перистальтики, тому вони корисні людям із хронічними закрепами. У будь-якому випадку загальне добове споживання молока необхідно встановлювати виходячи з функціональності мікробіоти кишківника, оскільки воно взаємодіє з нею.

Допомагає захистити нервову систему

Цей горіх містить залізо, фолієву кислоту та інші вітаміни групи В, такі як В1, В2, В3 та В6. Тому його споживання може принести користь нервовому розвитку та нервовій системі. Насправді його можуть пити навіть немовлята.

Читайте далі: 6 способів зміцнити нервову систему

Як приготувати молоко фундука, щоб зберегти його властивості

Якщо ви хочете приготувати молоко фундука вдома, візьміть до відома цей рецепт! Вам знадобиться літр питної води та фундук. Однак за бажанням ви також можете додати родзинки, фініки, ваніль або інші інгредієнти.

Ось кроки:

  • По-перше, необхідно замочити фундук на 8 годин, щоб він увібрав всю воду і подвоїв об’єм. Майте на увазі, що він має бути сирим. Смажений не підходить.
  • Після закінчення цього часу потрібно процідити та помістити в блендер.
  • Зазвичай на кожну чашку замоченого фундука беруть три склянки води. Однак, якщо ви хочете, щоб напій був більш концентрованим, змініть пропорції. Вам доведеться потроху додавати воду, щоб полегшити подрібнення.
  • Наступне, що вам потрібно зробити: пропустити його через марлю, щоб відокремити рідину. Після цього ваш овочевий напій готовий!
  • Зберігайте його у пляшці з кришкою та додайте інші інгредієнти на свій смак.

Магазинні варіанти містять доданий цукор, що можна перевірити, прочитавши етикетки. Іноді вони збагачені кальцієм, щоб відповідати вмісту тваринного молока. Звичайно, до цих напоїв додають консерванти.

як приготувати молока фундука

Що варто пам’ятати про користь молока фундука

Цей напій корисний та доповнює різноманітне і здорове харчування. Однак важливо пам’ятати, що молоко фундука не містить тих самих поживних речовин, що коров’яче молоко.

Якщо ви не вживаєте молочних продуктів, ви повинні обов’язково отримувати кальцій та білки з інших джерел. В ідеалі вам потрібно проконсультуватися з дієтологом, щоб запобігти майбутнім проблемам, оскільки дефіцит вітамінів та мінералів має серйозні довгострокові наслідки.

З іншого боку, якщо ви додасте його до свого раціону, ви покращите здоров’я серцево-судинної системи та уповільните процес старіння. Приготуйте його вдома, щоб уникнути промислових добавок. Однак, якщо ви купуєте його в супермаркеті, обов’язково прочитайте етикетки, щоб дізнатися, що саме воно містить.

  • Naranjo García, C. M. (2018). Análisis de las propiedades de la Avellana (Corylus Avellana L.) para la elaboración de una bebida alcohólica artesanal “Cafellana” y su comercialización en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química).
  • Dyner, Luis, et al. “Contenido de calcio, fibra dietaria y fitatos en diversas harinas de cereales, pseudocereales y otros.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 50.3 (2016): 435-443.
  • Nutricional, Centro Salud. “Diferencias nutricionales de la gama de leches vegetales ALPRO-CAPSA.” (2017).
  • de Campagnaro, Evila Dávila. “Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos.” Archivos venezolanos de puericultura y pediatría 80.3 (2017): 96-101.
  • López Uriarte, Patricia Josefina. Efecto del consumo de frutos secos sobre el estrés oxidativo. Diss. Universitat Rovira i Virgili.
  • NUTRICIÓN Y EDUCACIÓN ALIMENTARIA FICHA N° 54 FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf.
  • de Campagnaro, E. D. (2017). Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría80(3), 96-101.
  • Herrera, Martha Coronado, et al. “Los ácidos grasos omega-3 y omega-6: nutrición, bioquímica y salud.” Revista de educación bioquímica 25.3 (2006): 72-79.
  • Arós, Fernando, and Ramón Estruch. “Dieta mediterránea y prevención de la enfermedad cardiovascular.” Revista Española de Cardiología 66.10 (2013): 771-774.