5 ознак того, що ви повинні припинити їсти глютен

Чи знали ви, що можна мати нетерпимість до глютену, навіть не знаючи цього? Якщо у вас виникає лише один із цих симптомів, це не означає, що вам потрібно усунути глютен з раціону, однак якщо ви помітили декілька з них, варто звернутися до лікаря.
5 ознак того, що ви повинні припинити їсти глютен

Останнє оновлення: 20 травня, 2019

Щороку стає дедалі більше відомо про цю проблему, а разом зі збільшенням діагностованих випадків багато людей почали цікавитися, чи варто вилучати глютен із раціону.

Деякі люди навіть вирішили це зробити, не маючи жодних симптомів. З цієї причини ми вирішили присвятити статтю цій темі.

Ми вважаємо, що важливо пояснити ключові ознаки, які проявляються, якщо у вас виникли проблеми з метаболізмом глютену.

Насамперед, потрібно знати, що чутливість до глютену та целіакія – це два різні явища.

  • Якщо в першому випадку проявляються лише деякі симптоми, то за целіакії спрацьовує весь аутоімунний процес.
  • Це серія побічних реакцій, які проходять в організмі, щоб попередити вас, що щось не так. Це може бути настільки сильним, що життя може опинитися під загрозою під час будь-якої з цих криз.
  • З іншого боку, якщо у вас просто нетерпимість до глютену, побічні ефекти можуть бути дратівливими, але рідко загрожують життю.

Отже, що таке глютен?

Це глікопротеїн. Глютен зв’язує молекули води разом, щоб вони змащували їжу, яку ви споживаєте.

У результаті це ускладнює травлення, тому що розбивання їжі, яку ви їсте, набагато ускладнюється. Незалежно від того, чи це оброблені харчові продукти чи ні, злаки мають найвищий вміст глютену.

Переважна більшість оброблених харчових продуктів також має високий вміст глютену.

З цієї причини лікарі рекомендують уважно перевіряти етикетки продуктів, незалежно від того, чи є у вас нетерпимість до глютену або целіакія.

Коли варто вилучити глютен з раціону

1. Розлад травлення

Здуття живота через глютен
Це одна з найбільш очевидних ознак. Він може проявитися як гази, закреп або діарея, але не завжди однаково.

Ви можете відчути здуття або напади закрепів. Це може спричинити страждання на коліт, навіть якщо ви не міняли раціон.

2. У вас шишки на тильному боці рук

Наукова назва цього явища – волосяний лишай, але воно краще відоме як “гусяча шкіра”.

Зазвичай “гусяча шкіра” виникає, коли ви слухаєте зворушливу музику або відчуваєте співчуття до друга в екстремальній ситуації.

Однак вона може також виникнути без видимих ​​причин на тильному боці рук.

Якщо це трапляється з вами регулярно, можливо, ви захочете розглянути можливість виключення глютену з раціону. Причиною є брак вітаміну А через неефективний синтез поживних речовин.

3. Втома

Втома та глютен
Цілком нормально відчувати втому після їжі, але це не той випадок, коли їжа фактично загострює відчуття втоми.

Коли це станеться, зверніть увагу на те, чи ви споживаєте їжу з глютеном чи ні.

4. Запаморочення або головний біль

Неврологічні проблеми дуже часто трапляються в людей, які чутливі до глютену або мають целіакію. Це відбувається тому, що кров, яка досягає мозку, не надходить у належному стані, викликаючи розлади в цій ділянці.

На відміну від того, що відбувається у попередньому випадку, відповідь не є негайною, тому спостерігання за собою буде корисним лише тоді, коли ви ніколи не споживаєте глікопротеїни.

Якщо ви помітили деякі поліпшення, то, цілком ймовірно, вам потрібно вилучити глютен із раціону.

5. Гормональні ускладнення

Найпоширенішими гормональними проблемами, викликаними нетерпимістю до глютену, є такі:

  • надмірний передменструальний синдром
  • полікістозні яєчники
  • безплідність без очевидної причини

Коли ці проблеми пов’язані з глютеном, гінеколог запропонує вам деякі рішення. Пам’ятайте, що потрібно відвідувати лікаря один раз на рік.

Чутливість до глютену та целіакію легко виявити з медичної точки зору.

Тому якщо ви помітили будь-яку з цих ознак, ви повинні звернутися до фахівця, щоб отримати правильний діагноз.

На щастя, є безліч продуктів, які зараз доступні людям з цими розладами.

Крім того, великі бренди роблять зусилля, щоб збільшити кількість продуктів без глютену. Проблеми, які були ще декілька років тому назад, вже відійшли в історію.



  • Igbinedion SO., Ansari J., Vasikaran A., Gavins FN., et al., Non celiac gluten sensitivity: all wheat attack is not celiac. World J Gastroenterol, 2017. 23 (40): 7201-7210.
  • Losurdo G., Principi M., Iannone A., Amoruso A., et al., Extra intestinal manifestations of non celiac gluten sensitivity: an expanding paradigm. World J Gastroenterol, 2018. 24 (14): 1521-1530.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.