Японська дієта: корисна східна їжа для схуднення
Свіжі продукти, невеликі порції, овочеві напої, рис, риба… Ви можете дізнатися про ці прості делікатеси, які можуть допомогти втратити кілька кілограм. Дізнайтесь більше, що таке японська дієта та яка від неї користь.
Японська дієта та її секрети
Довгожителі майже без ожиріння
Дійсно, статистика показує, що люди в Японії живуть довше. Секрет не тільки в дієті, яка має основне значення завдяки таким делікатесам, як теріякі або суші, але й у способі життя. Незважаючи на працьовитість, вони знають, як використовувати можливості, щоб відпочити, насолодитися природою, практикувати релаксацію і мати невеликі корисні звички щодня.
У цій країні не так часто можна побачити людей, які страждають на ожиріння. Тільки 3% жінок страждають на ожиріння. Як це їм вдається? Можливо, це завдяки сирому лососю? Або завдяки насінню кунжуту, яке, як кажуть, дає багато сил і енергії? Насправді, японці дотримуються дуже простих звичок, які ми пояснимо нижче.Що таке японська дієта?
- Перший крок дуже простий: японці завжди їдять свіжі продукти невеликими порціями. Що це означає? Страви характеризуються якістю, а не кількістю. Іншими словами, немає промислової їжі або їжі, яка готується в мікрохвильовій печі, рафінованого борошна, жирних продуктів… тільки свіжі й натуральні продукти.
- Ще один аспект, який слід мати на увазі: їсти треба повільно і з задоволенням. Насолоджуйтеся кожним прийомом їжі не поспішаючи, розтягуючи насолоду настільки довго, наскільки це можливо. Вони докладають великих зусиль для подання та візуальної презентації продуктів. Вони їдять не тільки шлунками, але й очима. Це має значення.
- Важливий факт: японці не споживають молочні продукти. Вони не є прибічниками ані хліба, ані м’яса. Вони більше полюбляють рис, овочі та рибу. Свіжі фрукти також важливі і їх завжди споживають маленькими порціями.
- Для японців найважливіший прийом їжі – сніданок. Вони починають день з кількох різних страв, серед яких можуть бути овочі, рис, супи, яйця та найважливіший напій – зелений чай.
Основні продукти в японській дієті для схуднення
- Рис: це основна страва. Але він має бути завжди цільнозерновим.
- Локшина: японські страви, які чудово підходять для східної дієти, – удон, сомен, рамен, соба та ін. Вони мають різні розміри і виготовляються з різних типів дуже корисної пшениці та майже не містять вуглеводів. Більшість з них також ідеально підходять для людей, хворих на глютенову хворобу. Цей надзвичайно корисний продукт варто спробувати.
- Фрукти: яблука особливо сорту фуджи, хурма і мандарини. Смачно, правда?
- Риба: скумбрія або лосось.
- Соя, просо або соєвий сир. Вони багаті кальцієм і білком, це вигідні та корисні альтернативи молочним продуктам. Вони багаті антиоксидантами, знижують рівень шкідливого холестерину і запобігають діабету. Вони неймовірні.
- Зелений чай: завжди відіграє надзвичайно важливу роль.
- Овочі: баклажани, боби мунг, червона квасоля, гриби, капуста, імбир, гарбуз, картопля, пагони бамбука, редис і морські водорості.
Приклади східної дієти для схуднення
Нижче ми наведемо приклад дієти, якої ви можете дотримуватися протягом дня. Японська їжа дає багато можливостей, її нескладно приготувати, і вона дуже смачна. Пам’ятайте, що дуже важливо, щоб всі продукти були свіжими, щоб ви грали з кольорами на тарілках, їли повільно і насолоджувалися кожним інгредієнтом.
Наведеної нижче дієти ідеально дотримуватися принаймні десять днів на місяць. Це спосіб харчуватися корисними продуктами і худнути. Записуйте!
Сніданок
- Мандарин
- Чашка бульйону місо: Не хвилюйтеся, ви можете знайти інгредієнти, зокрема місо, в спеціалізованих магазинах. Цей типовий суп їдять вранці, тому що він надає енергію і містить мало калорій. Його готують з бульйона на основі тунця, тофу, водоростей, місо (ароматична паста, зроблена з сої) і цибулі.
- Чашка зеленого чаю
Обід
- Чаша суші (сира риба з рисом) з соєвим соусом
- Чашка локшини з грибами
- Яблуко
- Чашка зеленого чаю
Вечеря
- Сашимі (тарілка з різними видами риб) разом з соєвим соусом і васабі (будьте обережні з васабі, на перший погляд він виглядає як авокадо, але він дуже пряний).
- Миска цільного рису
- Апельсин
- Чашка зеленого чаю
Не забудьте також практикувати японські звички: вони, як правило, часто медитують, ходять пішки або їздять на велосипедах, цінують кожний момент і насолоджуються простими речами.
- Hehemann, J. H., Correc, G., Barbeyron, T., Helbert, W., Czjzek, M., & Michel, G. (2010). Transfer of carbohydrate-active enzymes from marine bacteria to Japanese gut microbiota. Nature. https://doi.org/10.1038/nature08937
- ISHIHARA, K., MIYAKE, S., MIYASITA, A., & MIYATA, Y. (1988). Comparisons of sleep-wake habits of morning and evening types in Japanese worker sample. Journal of human ergology, 17(2), 111-118. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhe1972/17/2/17_2_111/_article/-char/ja/
- Kanazawa, M., Yoshiike, N., Osaka, T., Numba, Y., Zimmet, P., & Inoue, S. (2002). Criteria and classification of obesity in Japan and Asia‐Oceania. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 11, S732-S737. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1440-6047.11.s8.19.x
- Malik, V. S., Sudha, V., Wedick, N. M., RamyaBai, M., Vijayalakshmi, P., Lakshmipriya, N., … & Li, R. (2019). Substituting brown rice for white rice on diabetes risk factors in India: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 121(12), 1389-1397. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31006420
- Friedman, M., & Brandon, D. L. (2001). Nutritional and health benefits of soy proteins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(3), 1069-1086. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0009246
- Suzuki, Y., Miyoshi, N., & Isemura, M. (2012). Health-promoting effects of green tea. Proceedings of the Japan Academy, Series B, 88(3), 88-101. https://www.jstage.jst.go.jp/article/pjab/88/3/88_3_88/_article/-char/ja/