Журавлиновий сік та його корисні властивості

Чи знали ви, що журавлиновий сік містить більше антиоксидантів, ніж неймовірно корисний для здоров'я шпинат? У цій статті ми детальніше розглянемо корисні властивості соку із журавлини.
Журавлиновий сік та його корисні властивості

Останнє оновлення: 12 лютого, 2019

За останні кілька років серед популярних виробників пакетованих соків з’явився новий тренд, тож тепер на полицях кожного супермаркету можна побачити журавлиновий сік.

Та чи є він насправді таким самим корисним для здоров’я, як свіжовичавлені соки з ягід? Чи не шкодять пакетовані соки так само, як газовані напої?

Ми дамо відповідь на ці запитання. Пакетовані фруктові та ягідні соки можна вживати, проте не варто пити їх часто та багато. Найкраще вживати свіжовичавлені соки, а не напої промислового виробництва.

Під час купівлі соків у магазині радимо обов’язково читати етикетку та обирати напої без цукру та консервантів.

У порівнянні з іншими фруктами плоди журавлини є дуже маленькими за розміром. Попри це, журавлина містить багато води та є потужним джерелом поживних речовин.

Саме завдяки своєму оригінальному смаку та корисним властивостям журавлина була популярною навіть серед древніх американських племен.

Журавлина містить багато антиоксидантів, саме тому вона є незамінною для прихильників правильного харчування. Неймовірно, але за поживною цінністю журавлина є значно кориснішою за броколі та шпинат. Саме тому сік із журавлини варто регулярно давати маленьким дітям.

У цій статті ми детальніше розповімо про головні корисні властивості журавлинового соку.

Журавлина є антиканцерогеном та допомагає боротися з пухлинами

Журавлина допомагає при онкологічних захворюваннях завдяки високому вмісту поліфенольних сполук. Ці речовини сповільнюють розвиток та поширення злоякісних пухлин. Журавлиновий сік корисно пити людям, яким діагностували рак легень, молочної залози, товстої кишки та простати.

Однією з причин розвитку злоякісних новоутворень в організмі є погіршення кровотоку та утворення тромбів. Журавлиновий сік знімає запальні процеси, у результаті яких з’являються тромби. Такі корисні властивості журавлинового соку можна пояснити високим вмістом саліцилової кислоти у цьому напої.

Завдяки високому вмісту флавоноїдів журавлиновий сік є чудовим засобом для сповільнення росту шкідливих для організму клітин. Ось чому натуральний сік із журавлини варто використовувати для профілактики росту ракових клітин та поширення злоякісного новоутворення по всьому організму.

Журавлиновий сік захищає від зубного каменю

журавлиновий сік захищає від зубного каменю

У ягодах журавлини міститься хімічна сполука – проантоцианідин. Головна функція цієї речовини – сповільнювати дію шкідливих бактерій, які накопичуються на зубній емалі. Ба більше, проантоцианідин має здатність уповільнювати вироблення кислоти в організмі.

Говорячи про корисні властивості журавлинового соку, не можемо не згадати про його здатність зміцнювати зуби та запобігати розвиткові періодонтальних захворювань. Крім того, ягоди журавлини перешкоджають утворенню зубного каменю та осіданню нальоту на зубній емалі.

Для підтримання зубів у належному стані необхідно турбуватися про ротову порожнину та регулярно вживати журавлиновий сік. Не забувайте, що це стосується лише натурального соку, а не пакетованих напоїв, адже більшість магазинних соків містить багато цукру, який негативно впливає на стан зубів.

Сік із журавлини зміцнює зуби та кістки

Журавлиновий сік характеризується високим вмістом кальцію. Якщо у вас є проблеми з остеопорозом, радимо щодня випивати півсклянки натурального соку із журавлини.

Здебільшого компанії, що виготовляють пакетований журавлиновий сік, додають до нього кальцій. Якщо ви оберете готові соки, радимо купувати лише ті, які містять мало цукру.

Чимало людей цілковито відмовляються від вживання натуральних фруктових та ягідних соків через те, що вони містять цукор. Втім, ми можемо вас запевнити, що для отримання денної норми кальцію достатньо невеликої кількості соку, яка не вплине на фігуру.

Пам’ятайте, що у складі напою не повинно бути штучних підсолоджувачів.

Журавлиновий сік покращує роботу серця

серце

Завдяки високому вмісту флавоноїдів сік із журавлини є чудовим натуральним засобом для профілактики серцевих захворювань. 

Журавлиновий сік містить велику кількість антиоксидантів, тому його радять вживати для профілактики атеросклерозуЦе захворювання, при якому звужуються артерії у результаті осідання ліпідів, кальцію та холестерину на стінках артерій.

Небезпека цієї хвороби полягає у тому, що вона призводить до погіршення кровотоку. Через це внутрішні органи не отримують належну кількість кисню. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, можуть з’явитися надзвичайно серйозні ускладнення (наприклад, інсульт або серцевий напад).

Серед численних корисних властивостей журавлинового соку варто виділити його здатність виводити з крові токсини, завдяки чому покращується робота печінки.

Сік із журавлини допомагає боротися з ожирінням

ожиріння

Завдяки високому вмісту органічних кислот журавлиновий сік має здатність боротися із жировими відкладеннями.

Утім, не варто забувати, що скинути зайві кілограми можна лише за умови регулярного фізичного навантаження та дотримання принципів правильного харчування.

Якщо у вашому раціоні постійно будуть присутні лише корисні низькокалорійні продукти, це вбереже вас від бажання переїдати та вживати жирну і смажену їжу. А фізичні вправи, у свою чергу, сприятимуть спаленню вже накопичених жирових відкладень.

Журавлиновий сік не є панацеєю від зайвої ваги, проте він сприяє швидкому схудненню. Звісно, самотужки він не здатний позбавити вас зайвих кілограмів.

Випивайте щодня півсклянки журавлинового соку, щоб бути здоровими

Прочитавши про всі корисні властивості соку із журавлини, ви вже, мабуть, готові бігти до магазину за пакетом цього смачного напою. Утім, не варто забувати, що не варто зловживати соком, краще вживати його помірно.

Пакетований сік із журавлини часто має надто солодкий смак, до якого важко звикнути. Якщо ви не можете пити журавлиновий у концентрованому вигляді, можете розбавляти його водою або готувати на його основі смузі.

Якщо ж ви не в змозі відмовитись від газованих напоїв, спробуйте приготувати такий напій:

Інгредієнти:

  • 2 склянки журавлинового соку
  • 1/2 склянки газованої мінеральної води
  • кубики льоду за смаком

Спосіб приготування:

  • Ретельно змішайте всі компоненти до утворення однорідної суміші. Запевняємо, цей напій є значно свіжішим та оригінальнішим за звичні солодкі газовані напої. Крім того, напій на основі журавлинового соку є набагато кориснішим за магазинні напої.
  • Кількість соку можна регулювати відповідно до своїх смакових вподобань.


  • Pappas, E., & Schaich, K. M. (2009). Phytochemicals of cranberries and cranberry products: Characterization, potential health effects, and processing stability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(9), 741–781. https://doi.org/10.1080/10408390802145377
  • Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., … Blumberg, J. (2019). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition58(3), 1223–1235. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1643-z
  • Philip N, Walsh LJ. Cranberry Polyphenols: Natural Weapons against Dental Caries. Dent J (Basel). 2019;7(1):20. Published 2019 Mar 1. doi:10.3390/dj7010020
  • Blumberg JB, Camesano TA, Cassidy A, et al. Cranberries and their bioactive constituents in human health. Adv Nutr. 2013;4(6):618–632. Published 2013 Nov 6. doi:10.3945/an.113.004473

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.