12 найкращих продуктів, щоб розблокувати артерії

Щоб розблокувати артерії, вам не лише потрібно додати ці продукти у свій раціон харчування, а й відмовитися від шкідливих звичок, як-от споживання алкоголю чи паління. Крім того, варто займатися спортом.
12 найкращих продуктів, щоб розблокувати артерії

Останнє оновлення: 18 січня, 2019

Усім відома фраза: “Ми – те, що ми їмо.” Вона особливо правдива, коли йдеться про один зі способів розблокувати артерії.

Люди, які неправильно харчуються, страждають на відповідні наслідки (ожиріння, холестерин, гіпертензія тощо.) При цих розладах забиваються артерії, що може серйозно впливати на стан здоров’я.

Перелік найкращих продуктів, щоб розблокувати артерії

Прогресивне блокування артерій (атеросклероз) вражає все більше людей у західному світі.

Воно спричиняє вищий відсоток смертей на рік, ніж куріння чи алкоголь. Найгірше те, що це тихий ворог, який не подає жодних ознак.

Стінки артерій наповнюються жирами зі страв, які ви їсте.

Якщо ваш раціон заснований на калорійній, жирній, цукрованій їжі, найімовірніше, у вас буде високий рівень холестерину, підвищений тиск крові та проблеми з циркуляцією.

Крім того, неправильне харчування збільшує ризик розвитку захворювань серця.

Щоб запобігти цим хворобам, розблокувати артерії та покращити якість життя в цілому, радимо додати певні продукти у свій раціон, а саме:

1. Часник

часник допомагає розблокувати артерії

Це один із продуктів, які завжди мають бути у вашому домі. А все тому, що він дарує стравам особливий смак.

Часник багатий на антиоксиданти та володіє здатністю боротися з вільними радикалами. Він також знижує рівень холестерину, кров’яний тиск і покращує циркуляцію крові.

  • Зубчик сирого часнику на день допоможе розблокувати артерії. Він також запобігає накопиченню жиру.

2. Оливкова олія

Це найкорисніша олія. Крім того, вона має безліч застосувань.

  • Оливкову олію можна використовувати, щоб заправляти салати. Проте вона також добре поєднується з м’ясом і рибою.

Вона надзвичайно позитивно впливає на роботу організму та не спричиняє накопичення холестерину в артеріях.

Утім через калорійність ми рекомендуємо використовувати оливкову олію в міру.

3. Авокадо

авокадо допомагає розблокувати артерії

Авокадо мають властивості схожі на властивості оливкової олії. Перш за все, вони містять незамінні жирні кислоти. Крім того, авокадо запобігають окисленню жиру, який накопичився в артеріях. Вони також зменшують рівень холестерину та дарують відчуття ситості.

  • Додайте авокадо у свій раціон: їх можна використовувати в салатах або як приправу, щоб замінити майонез.

4. Вівсянка

До інгредієнтів, які неодмінно варто їсти на сніданок, належить вівсянка. А все тому, що вона зробить вас ситими. У той же час вівсянка дасть організму заряд енергії та нейтралізує здатність холестерину прилипати до стінок артерій.

  • Рекомендуємо з’їдати склянку йогурту або випивати нежирне молоко з вівсянкою щоранку. Якщо хочете, можете додати фрукти.

5. Фрукти з вмістом пектину

що допомагає розблокувати артерії

До них належать полуниці, яблука, грейпфрут і виноград (та багато інших).

У цих фруктах високий вміст пектину. Пектин – це розчинна клітковина, яка зменшує рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ).

  • Замініть фруктами жирну та калорійну їжу, яку їсте вранці та після обіду.
  • Регулярне споживання фруктів покращує здоров’я та зменшує ризик розвитку захворювань серця.

6. Спаржа

Це дуже корисний фрукт із дивовижними властивостями.

Зокрема, спаржа допомагає натуральним чином розблокувати артерії. Вона також знижує рівень шкідливого холестерину в крові та запобігає утворенню тромбів.
  • Варена, тушкована, запечена, на грилі…Варіанти приготування спаржі важко перелічити.

7. Гранат

як розблокувати артерії

Якщо говорити точніше, йдеться про гранатовий сік. А все тому, що він дає організму багато антиоксидантів (більше ніж апельсиновий, журавлинний або ожиновий сік).

Цей багатий на поживні речовини напій зменшує шкоду, яку спричиняє жир через накопичення в артеріях.

  • Склянки соку на сніданок цілком достатньо. Для кращого ефекту бажано використовувати натуральний продукт (власного приготування, якщо можливо).

8. Соя

Соя та соєві продукти (зокрема, тофу) дещо знижують рівень шкідливого холестерину.

Їжте 3 столові ложки цього злаку на день, щоб мати хороше здоров’я серця.

  • Переконайтеся, що це органічна соя. Крім того, замініть м’ясо на тофу.

9. Броколі

броколі

Цей смачний овоч із сімейства капустяних містить багато вітаміну K, який допомагає кальцію ефективно працювати організмі.

Також броколі забезпечує вас великою кількістю клітковини та сприяє покращенню здоров’я артерій.

  • Його можна готувати на пару, тушкувати з невеликою кількістю (оливкової) олії або додавати як начинку в запіканки.

10. Жирна риба

До цієї групи риби входять:

  • лосось;
  • тунець;
  • оселедець;
  • скумбрія;
  • сардини;
  • форель.

Секрет користі цієї риби полягає в тому, що вона забезпечує організм жирними кислотами Омега 3, які чудово допомагають розблокувати артерії.

Крім того, вони запобігають утворенню тромбів та збалансовують тиск крові.

  • Старайтеся їсти одну з цих риб, приготовану на пару, на грилі або запечену, тричі на тиждень.

11. Баклажан

баклажани допомагають розблокувати артерії

Цей овоч темного кольору очищає артерії та суттєво знижує рівень холестерину в крові.

А все тому, що в баклажанах міститься розчинна клітковина, яка є надзвичайно важливою для хорошого здоров’я серця.

Найкраще те, що цей овоч має дуже багато способів приготування. Його можна додавати у різні страви та використовувати різні кулінарні техніки!

12. Куркума

Ця жовта спеція дає стравам особливий смак. Крім того, вона має багато цікавих властивостей.

  • Наприклад, це протизапальний продукт. Також куркума зменшує шкоду, спричинену жиром, який накопичився в стінках артерій.
  • На додачу до цього, вона знижує ризик появи кров’яних тромбів.

Основне зображення люб’язно надане © wikiHow.com



  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
  • Blekkenhorst, L. C., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Woodman, R. J., Devine, A., Bondonno, N. P., Lim, W. H., Zhu, K., Beilin, L. J., Thompson, P. L., Prince, R. L., & Hodgson, J. M. (2018). Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. Journal of the American Heart Association7(8), e008391. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.008391
  • Cherubini, A., Vigna, G. B., Zuliani, G., Ruggiero, C., Senin, U., & Fellin, R. (2005). Role of antioxidants in atherosclerosis: epidemiological and clinical update. Current pharmaceutical design11(16), 2017–2032. https://doi.org/10.2174/1381612054065783
  • Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
  • Marion, B. R. (2004). Oat may keep arteries out of sticky situations. Agricultural Research. Disponible en https://agresearchmag.ars.usda.gov/ar/archive/2004/jun/oats0604.pdf
  • Rothberg, M. B. (2013). Coronary Artery Disease as Clogged Pipes. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
  • Marette, S., Roosen, J., & Blanchemanche, S. (2008). Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments. Food Policy. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2007.10.003.
  • Mozaffarian, D., & Wu, J. H. Y. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health: A Review of Emerging Biologic Pathways. Circulation research122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.117.309008
  • Riccardi, G., Giosuè, A., Calabrese, I., & Vaccaro, O. (2022). Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis. Cardiovascular research118(5), 1188–1204. https://doi.org/10.1093/cvr/cvab173
  • Serna-Saldívar, S. O., Hernández, D., S. (2020). Dietary Fiber in Cereals, Legumes, Pseudocereals and Other Seeds. In: Welti-Chanes, J., Serna-Saldívar, S., Campanella, O., Tejada-Ortigoza, V. (eds) Science and Technology of Fibers in Food Systems. Food Engineering Series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-38654-2_5
  • Thushara, R. M., Gangadaran, S., Solati, Z., & Moghadasian, M. H. (2016). Cardiovascular benefits of probiotics: a review of experimental and clinical studies. Food & function7(2), 632–642. https://doi.org/10.1039/c5fo01190f
  • Uthumporn, U., Fazilah, A., Tajul, A. Y., Murad, M. (2016). Physico-chemical and Antioxidant Properties of Eggplant Flour as a Functional Ingredient. Advance Journal of Food Science and Technology, 12(5):235-243. DOI:10.19026/ajfst.12.2905
  • Wei, T., Liu, J., Zhang, D., Wang, X., Li, G., Ma, R., Chen, G., Lin, X., & Guo, X. (2021). The Relationship Between Nutrition and Atherosclerosis. Frontiers in bioengineering and biotechnology9, 635504. https://doi.org/10.3389/fbioe.2021.635504
  • Weschenfelder, C., Lorenzon-dos-Santos, J., Lopes-de-Sousa, A. P., Paiva-de-Camposa, V., Marcadenti, A. (2015). Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 05 (07). DOI: 10.4236/ojemd.2015.57010
  • Zhao, C. N., Meng, X., Li, Y., Li, S., Liu, Q., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients9(6), 598. https://doi.org/10.3390/nu9060598

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.