5 чинників, які впливають здоров'я яєчників
Яєчники є частиною жіночої репродуктивної системи. Ці статеві залози необхідні не тільки для репродукції, але й для регуляції багатьох функцій в жіночому організмі, таких як менструації, а також вироблення гормонів – прогестерону й естрогену.
Кісти яєчників, пухлини і навіть передчасна оваріальна недостатність – це лише деякі з ризиків, з якими доводиться стикатися жінкам в усьому світі. Тому медогляди і підтримка здорового способу життя є надзвичайно важливими.
У цій статті ми розглянемо деякі з основних факторів ризику, які впливають на здоров’я яєчників.
Не пропустіть цю важливу інформацію!
1. Ожиріння
- Ожиріння не тільки змінює метаболізм, воно також впливає на наші гормони. Коли організм починає зберігати більше жиру, це змінює ендокринну систему, що призводить до змін в менструальному циклі.
- Експерти довели, що ці гормональні зміни часто викликають проблеми, від синдрому полікістозних яєчників до пухлин. Більш того, багато лікарів попереджають, що жіноче безпліддя часто спричинене ожирінням.
2. Яєчники та генетичні чинники ризику
Невеликі мутації існують в генах BRCA1 і BRACA2, які часто передаються у спадок. Багато жінок проходять повний генетичний аналіз, щоб з’ясувати ймовірність розвитку деяких захворювань. Як ви пам’ятаєте, Анджеліна Джолі зголосилася на видалення яєчників і ранню менопаузу.
3. Народження дітей у більш пізньому віці
Чи становить це небезпеку для нашого здоров’я? Експерти стверджують, що чим більше овуляцій у жінки протягом її життя, тим вище ризик розвитку захворювання яєчників. Народження дітей у віці до 26 років знижує ризик розвитку раку яєчників.
Цей захист перестає бути ефективним, коли першу дитину народжують після 35 років.
4. Небезпеки тальку
- Порошок тальку складається з силікату магнію, який містить токсичну речовину – азбест, який, як відомо, викликає кілька різних видів раку, включно з раком яєчників. Також відомо, що він входить до складу дезодорантів і підвищує ризик розвитку раку молочної залози.
- У Сполучених Штатах ухвалили федеральний закон, згідно з яким з 1970 року порошок тальку не має містити азбесту. Проте не всі країни прийняли аналогічні правила.
- Той факт, що жінки страждають на рак через тальк, пояснюється в основному використанням цього продукту для дітей. Його часто вдихають, навіть не усвідомлюючи цього.
Не забудьте завжди перевіряти інгредієнти порошкоподібного тальку, який ви використовуєте, на вміст азбесту.
5. Раціон з високим вмістом жирів
Ми всі любимо кекси, тістечка, солодощі, зроблені з борошна і солі… Однак варто знати, що ці продукти харчування сприяють зростанню пухлин, зокрема в яєчниках.
Необхідно збільшити споживання води, натуральних соків, фруктів і овочів. Всі продукти, багаті на жири, зрештою змінюють активність естрогену. Піклуйтеся про себе!
- Talmor, A., & Dunphy, B. (2015). Female obesity and infertility. Best Practice and Research: Clinical Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2014.10.014
- Gordon, R. E., Fitzgerald, S., & Millette, J. (2014). Asbestos in commercial cosmetic talcum powder as a cause of mesothelioma in women. International Journal of Occupational and Environmental Health. https://doi.org/10.1179/2049396714Y.0000000081
- Merritt, M. A., Green, A. C., Nagle, C. M., Webb, P. M., Bowtell, D., Chenevix-Trench, G., … Whiteman, D. (2008). Talcum powder, chronic pelvic inflammation and NSAIDs in relation to risk of epithelial ovarian cancer. International Journal of Cancer. https://doi.org/10.1002/ijc.23017
- Barrios-De-Tomasi, J., Barrios-De-Tomasi, E., & Vergara-Galicia, J. (2013). Efecto de la obesidad en la reproducción femenina. Revista mexicana de ciencias farmacéuticas, 44(3), 8-18. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-01952013000300002
- Manrique, H. (2017). Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 63(4), 607-614. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
- Juárez, K., Lara, R., & García, J. (2012). Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 77(2), 148-153. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262012000200012&script=sci_arttext&tlng=e
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012