5 корисних продуктів на сніданок
У цій статті ви дізнаєтесь про 5 продуктів, які ідеально підходять на сніданок та є надзвичайно корисними та смачними, і до того ж заряджають вас енергією на весь день. За кілька днів ви обов’язково помітите різницю!Хоча нам всім чудово відомо, що сніданок є найважливішою їжею дня, що наш день в цілому і заряд енергії та бадьорості залежать від нього, багато людей пропускають сніданок або вживають малопоживні продукти, після яких ситуація може приймати сумний оборот.
Саме тому, дуже важливо починати свій день з правильних продуків, які є корисними для здоров’я. І тільки вживаючи правильні продукти на сніданок, ви помічатимете позитивні зрушення та зміни протягом дня. Так що розпочніть cвій день з корисного сніданку вже сьогодні!
Що смачного з’їсти на сніданок?
1. Пластівці з цільнозернових
Вранці нам потрібна їжа, яка забезпечувала б нас енергією на весь день, а також надавала б нам фізичної та розумової міцності. Одним з продуктів, який може задовольнити усі ці потреби, є цільнозернові; вони багаті вітамінами, мінералами та клітковиною. Зазвичай ми не розглядаємо сухі злаки як найважливіший поживний сніданок, оскільки в супермаркеті ми звикли бачити пластівці з високим рівнем цукру та консервантів. Та незважаючи на це, ми можемо обирати простіші крупи, які призначаються для здорових дієт, такі як:
- Вівсянка: є королевою зернових, вона підтримує заряд енергії, розслабляючи нервову систему. Вівсянка багата клітковиною і сприяє кращій роботі травної системи. Корисно змішувати її з невеликою кількістю молока та меду; але при бажанні можна також вживати її в сирому вигляді.
- Цільний коричневий рис: хоча ми звикли вживати рис в обідній час, його також рекомендують вживати з молоком або у вигляду напою з корицею. Смачний рисовий молочний напій – чудовий сніданок, який в ідеалі, подається холодним.
- Кукурудза: В багатьох країнах прийнято вживати кукурудзяні пластівці на сніданок.
2. Фрукти
Фрукти корисні, особливо вранці, і забезпечують тривалий заряд енергії для організму. Ви можете їсти їх в натуральному вигляді або у вигляді фруктового соку, варення, сухофруктів. Ось деякі приклади:
- Цитрусові: помело або апельсини ідеально підходять для сніданку, оскільки вони забезпечують багатий заряд енергії.
- Інжир: ідеальний у боротьбі зі стресом.
- Груші: багаті кремнієм, мінералом, необхідним для здоров’я шкіри, волосся та нігтів.
- Яблука: містять високий рівень яблучної та винної кислоти, що допомагає нам запобігти численним хворобам, у тому числі карієсу.
- Папайя: ідеально підходить для тих, хто має проблеми з травленням.
- Ананас: містить травні ферменти та володіє протизапальними властивостями.
- Банан: дуже поживний і багатий магнієм, мінералами, які підтримують м’язи та нервову систему.
- Сухофрукти: містять багато клітковини та енергії.
3. Горіхи
Горіхи містять високий рівень здорових жирів, які є дуже корисними для нашого організму, а також допомогають забезпечити енергію на весь день. Ми рекомендуємо вживати їх лише в сирому вигляді та уникати солоних та смажених горіхів, оскільки вони втрачають свою поживну цінність під час кулінарної обробки. Найбільш рекомендованими є:
- Волоські горіхи
- Мигдаль
- Арахіс
- Фісташки
- Кедрові горіхи
4. Молочні продукти
Молочні продукти обов’язково треба додати до сніданку:
- Натуральний йогурт
- Сир
- Зернений сир
Молочні продукти є дуже важливими, однак ми з легкістю можемо замінити їх іншими поживними продуктами, які містять білок: наприклад, яйця.
5. Натуральний підсолоджувач
Якщо ви хочете надати рекомендованим продуктам солодкого смаку, намагайтесь уникати білий цукор; він не тільки забирає у нас енергію, але також позбавляє нас мінералів. Спробуйте замінити його одним з цих природніх підсолоджувачів:
- Натуральний мед
- Нектар агави
- Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.02.007
- Webster, K. (1995). Breakfast cereals. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/00346659510094026
- Tim Morris. (2003). Breakfast. Gastronomica. https://doi.org/10.1525/gfc.2003.3.3.67