5 найкращих рослинних молочних напоїв
Сьогодні часто говорять про недоліки коров’ячого молока. Незважаючи на те, що воно далі залишається одним з найбільш споживаних видів молока, все більше і більше людей шукають альтернативу. Ось чому молоко без лактози на основі рослин і води вважається кращою альтернативою. Воно не лише має приємний смак, а й дуже корисне для здоров’я. Хочете дізнатися більше про властивості рослинних молочних напоїв?
Кожен колись страждав від поганого травлення, нежитю, відчував загальне нездужання, а дехто страждає на непереносимість лактози. Лікарі і дієтологи стають все більш і більш обізнаними про проблеми, що виникають внаслідок вживання коров’ячого молока. Саме тому на ринку існують рослинні молочні препарати. Розгляньмо питання і відповіді рослинних молочних напоїв більш детально:
Переваги рослинних молочних напоїв
- Вони не містять ні лактози, ні холестерину
- Низький вміст жиру
- Підвищена частка моно і поліненасичених жирів, що є корисними для серця.
- Високий вміст вітаміну В
- Збалансоване співвідношення між натрієм і калієм
- Вони ідеально підходять для людей з повільним травленням, запором, синдромом роздратованого кишечника …
Соєве молоко
Це – один з найбільш поширених видів рослинного молока і ви, скоріше за все, колись його пробували. Соєве молоко – один з найбільш корисних та найстаріших видів рослинного молока. Воно з’явилося у Китаї і поширилося по Америці і Європі протягом XIX століття. Розгляньмо його переваги:
- Воно корисне для людей, що мають алергію на лактозу.
- Воно найлегше перетравлюється, тому що не потребує перетравлювання ферментів.
- Воно чудово підходить діабетикам: випускає цукор повільно, зберігаючи кров у її найбільш оптимальному стані.
- Знижує рівень холестерину та є одним з найбільш корисних видів молока завдяки тому, що складається з ізофлавонів, жирних кислот і білків.
- Високий вміст кальцію. Покращує кровообіг і загоєння ран.
- Воно містить калій і магній, ідеально підходить для контролю підвищеного кров’яного тиску.
- Його особливо рекомендують жінкам, оскільки, завдяки своїм ізофлавонам, допомагає з передменструальний синдром.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Важливо, щоб це було органічне соєве молоко.
Мигдальне молоко
Це ще один чудовий варіант рослинного молока, яке також рекомендують вживати дітям під час росту, людям з низьким рівнем енергії і тим, хто потребує харчових добавок. Це один з найбільш поживних видів рослинного молока.
- Сприяє травленню.
- Корисне для людей, які страждають на анемію, відчувають слабкість, мають проблеми з печінкою, або страждають від недоїдання.
- Корисне для мозку і м’язів завдяки його високому вмісту калію.
- Запобігає остеопорозу.
- Мигдаль допомагає знизити рівень холестерину.
- Його високий вміст волокна ідеально підходить для боротьби із запорами. Воно також зменшує ризик раку товстої кишки.
- Високий вміст магнію, заліза, кальцію та вітаміну Е.
Вівсяне молоко
Чудовий напій для людей, які прагнуть піклуватися про себе і схуднути. Споживаючи його вранці, ви заряджатимете себе енергією, не вживаючи жодних жирів.
- Його високий вміст волокна зміцнює травну систему і забезпечує відчуттям ситості.
- Знижує рівень холестерину і ризик діабету.
- Дуже багате на вуглеводи, та містить білка більше, ніж рис або пшениця.
- Містить незамінні жирні кислоти, такі як лінолева кислота, антиоксиданти та вітамін Е.
- Його високий вміст бета-глюкана сприяє зниженню холестерину і жовчних кислот у кишечнику, поглинаючи їх і перешкоджаючи потраплянню в організм шкідливих елементів.
Горіхове молоко
З усіх рослинних молочних напоїв, горіхове молоко рекомендоване для лікування діареї. Американці п’ють його все більше і більше, оскільки було доведено, що цей напій містить багато антиоксидантів.
- Запобігає серцево-судинним захворюванням, а також цукровому діабету.
- За даними ряду досліджень, горіхове молоко є більш корисним, ніж інші види антиоксидантів, такі як апельсини, шпинат, морква, або, наприклад, помідори.
- У ньому дивовижно поєднуються вітамін Е, жирні кислоти омега-3 і омега-6, поліфеноли та мікроелементи, селен, мідь, цинк, магній… ідеально підходить для вашого здоров’я і здоров’я всієї вашої сім’ї.
Рисове молоко
Не плутайте рисове молоко з “рисовою водою”, яку зазвичай вживають люди, що страждають на діарею. Цей вид молока готують зі свіжих зерен, які мелють, готують, а потім піддають бродінню.
- Це легкий і солодкий напій, що не містить глютену.
- Воно дуже легко перетравлюється та розслабляє. Триптофан та вітаміни групи В, що містяться у рисовому молоці, перетворюють цей напій у так зване “насіння безтурботності”, тому що його вміст надає енергії та балансу нервовій системі.
- Має очисні і гіпертонічні властивості.
- Воно також ідеально підходить для контролю ваги, має менше калорій, ніж соя і мигдальне молоко і є одним з найбільш поживних.
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). LECHE VEGETAL. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Leche_vegetal].
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). ISOFLAVONAS DE SOJA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Isoflavonas_de_soja].
- Rosado, J. L. (2016). Intolerancia a la lactosa. Gaceta Medica de Mexico. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2016.11.018
- J Am Coll Nutr. 2019 Mar-Apr;38(3):197-208. Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide. doi: 10.1080/07315724.2018.1491016. Epub 2018 Sep 24.
- Kant, Rajni & Broadway, Arif,. (2015). The Benefits of Consuming Soya milk- A Review. International Journal “Trends of Biosciences. 8. 1159-1162.
- Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 754. Published online 2016 Nov 24. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. doi: 10.3390/nu8120754
- American Diabetes Association. (2012). Soy Milk Consumption, Inflammation, Coagulation, and Oxidative Stress Among Type 2 Diabetic Patients With Nephropathy. Crossref DOI link: https://doi.org/10.2337/DC12-0250
- U.S. Department of Agriculture. Soy Milk. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/336099/nutrients
- Fundación Española de Nutrición. Almendra. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/almendra.pdf
- National Center for Complementary and Integrative Health. Antioxidants. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
- J Food Sci Technol. 2018 Jan; 55(1): 10–20. Published online 2017 Nov 2. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. doi: 10.1007/s13197-017-2915-y
- Fundación Española de Nutrición. Avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017.pdf
- Onning, Gunilla & Wallmark, Anders & Persson, Margaretha & Akesson, Bjorn & Elmståhl, Sölve & Oste, R. (1999). Consumption of Oat Milk for 5 Weeks Lowers Serum Cholesterol and LDL Cholesterol in Free-Living Men with Moderate Hypercholesterolemia. Annals of nutrition & metabolism. 43. 301-9. 10.1159/000012798.
- Nutrients. 2015 Dec; 7(12): 10369–10387. Published online 2015 Dec 10. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. doi: 10.3390/nu7125536
- Fundación Española de Nutrición. Nueces. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/nuez.pdf
- J Food Sci Technol. 2016 Sep; 53(9): 3408–3423. Published online 2016 Sep 2. Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. doi: 10.1007/s13197-016-2328-3