6 харчових звичок, які спричиняють тривогу та депресію

6 харчових звичок, які спричиняють тривогу та депресію
6 харчових звичок, які спричиняють тривогу та депресію

Останнє оновлення: 16 лютого, 2019

Багато людей зазвичай думають, що правильний раціон потрібен лише для стрункого та здорового тіла.  Проте, це не так. Пропонуємо вам дізнатись, які харчові звички можуть спричинити тривогу та депресію.

Утім, це не єдина перевага, яку можна дістати від добрих харчових звичок. Коли ви правильно харчуєтеся, це допомагає підтримувати психічне здоров’я.

Звісно, існує багато чинників, які впливають на самопочуття.

Проте іноді ви можете почуватися безсилими, втомленими, сумними чи позбавленими мотивації без жодних очевидних на те причин.

Саме тому важливо знати про зв’язок між харчовими звичками та тривогою і депресією.

1. Залежність від кофеїну

Іноді кава – це єдине, що допомагає нам триматися на ногах і виконувати свої щоденні обов’язки. Зранку ви випиваєте чашку кави перед роботою. Потім ще одну в обід, щоб набратися сил і знову взятися до справ.

На жаль, кофеїн може мати токсичний вплив на мозок.

Якщо вживати його постійно, це стає щоденною необхідністю. Кофеїн починає бути невід’ємним елементом, потрібним для роботи організму.

Саме тому, коли ви перестаєте вживати цей алкалоїд, рівень серотоніну падає. Це спричиняє тривогу, дратівливість і порушення концентрації.

Зловживання кавою – це шкідлива звичка, від якої потрібно якомога швидше відмовитися.

2. Харчування з надмірним вмістом цукру

харчові звички: надмірне вживання цукру

Сучасна людина споживає приблизно 16 столових ложок цукру на день. Любов до їжі з надмірним вмістом цукру – це одна з найгірших звичок для здоров’я.

Причина негативного ефекту цукру в тому, що він впливає на рівень серотоніну – гормону, який регулює кілька функцій організму. До них належать:

  • цикли сну
  • контроль над болем
  • нестача вуглеводів
  • травлення

Низький рівень цього гормону пов’язують із виникненням депресивного стану. Крім того, ще й підвищується артеріальний тиск, а також вироблення кортизолу.

Надмірний вміст цукру в раціоні також збільшує вироблення гормонів щитоподібної залози й може спричиняти розлади травної системи.

До цієї категорії варто зарахувати підвищений ризик проблем із зачаттям, плідністю та загрозу викидня.

3. Вживання спиртного

вживання алкогольних напоїв

Більшість людей знає, що алкоголь діє як депресант.

Однак усі ми іноді можемо випити кілька зайвих скляночок, навіть не усвідомлюючи наслідки цього. На додачу, ще й страждаємо на славнозвісне похмілля наступного дня.

Алкоголь є не лише депресантом, а й стимулятором.

Це означає, що він пригнічує функції певних нейромедіаторів (наприклад, глютамату). Однак водночас алкоголь посилює нейромедіатори, які ослаблюють імунну систему.

Саме тому ваші думки, мовлення та рухи сповільнюються. І чим більше ви п’єте, тим більші відчуваєте наслідки.

Через це люди поводяться агресивно чи імпульсивно після того, як вип’ють трохи спиртного. Лиш уявіть собі, наскільки це негативно може вплинути на психічне здоров’я.

4. Споживання великої кількості смаженої їжі

харчові звички: надмірне споживання смаженої їжі

У кожного з нас бували важкі дні. Коли людина почувається погано, цілком нормально, що вона починає шукати речі, які зможуть покращити ситуацію та підняти їй настрій.

Тоді часто вибір падає на:

Скільки разів ви їли ці страви й потім справді почувалися краще? Правда в тому, що влив смаженої їжі на організм триває довше, ніж кілька годин. Згодом ви майже завжди відчуваєте на собі її негативні наслідки.

Можливо, ви вже звикли до цих неправильних харчових звичок. Може, річ у тім, що ви просто не знаєте, як смажена їжа впливає на психічне здоров’я.

Такі страви готують із використанням гідрогенізованої олії. У них також містяться трансжири, які шкодять організму та сприяють появі зайвих кілограмів.

Водночас смажена їжа має певний зв’язок із депресією.

5. Споживання великої кількості солі

споживання великої кількості солі

Деяким людям подобається сіль. Якщо ви належите до них, то мусите знати, що надмірне споживання солі дуже шкідливе для здоров’я в цілому.

Сіль підвищує кров’яний тиск. Як наслідок, серцю доводиться працювати інтенсивніше, ніж зазвичай.

Крім того, коли ви їсте забагато солі, збільшується ризик розвитку певних проблем, як фізичних, так і психічних.

До найпоширеніших із них належать:

  • депресія
  • почуття розчарування
  • втома
  • ворожість
  • почуття образи

Важливо підтримувати збалансовану кількість солі в раціоні.

Так, ми розуміємо, що без неї їжа не така смачна. Утім, ви маєте знати, що поступова відмова від звички їсти сіль дуже позитивно вплине на здоров’я.

6. Харчові звички – пропускання сніданку

Деяким людям насправді не дуже подобається снідати. Але ви знали, що саме цей прийом їжі найважливіший з усіх?

Коли ви пропускаєте сніданок, робота мозку погіршується, адже йому доводиться працювати без енергії.

Якщо ви схильні до депресій, мозку потрібно якомога більше енергії, щоб тримати вас у тонусі.

Якщо пропускати сніданок тривалий період часу, організм звикає до цього. Саме тому вранці ви не відчуваєте голоду.

Це одна з харчових звичок, які майже завжди призводять до проблем зі здоров’ям.

Саме тому краще кожного ранку готувати собі смачний і поживний сніданок. Ваші тіло та психіка будуть вам вдячні!




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.