6 корисних продуктів для природного очищення печінки

Серпень 30, 2017
Споживати натуральні продукти надзвичайно важливо, щоб отримувати поживні речовини, необхідні для очищення товстої кишки. Це також чудовий спосіб упевнитися, що ви не їсте шкідливі хімікати.

Ви їсте продукти, які допомагають очистити печінку? Ви знали, що таке взагалі можливо? Ми розповімо про продукти, які викликають очищення печінки.

Ми живемо у світі, де випадків захворювань печінки й інших ускладнень стає дедалі більше. Річ у тім, що ми постійно зазнаємо впливу токсичних сполук із води, повітря та їжі. Інший шлях, яким токсини потрапляють в організм, – через сільськогосподарські культури, на які розпилюють пестициди.

Більшість із цих сполук вражає печінку, яка є найбільшою залозою в організмі. Важливо розуміти, що без здорової печінки організм не може нормально функціонувати.

Саме тому потрібно ретельно піклуватися про здоров’я цього органа. Ось чому спробуйте їсти більше перелічених нижче продуктів.

1. Червоні буряки

Червоні буряки – це чудовий овоч, який сприяє розподілу енергії та поживних речовин по всьому організму.

Буряки очищають печінку та підтримують її функції. Водночас цей коренеплід покращує засвоєння поживних речовин.

Крім того, буряки багаті на антиоксиданти й інші важливі речовини. Особливо серед них вирізняються вітамін B, пектин, залізо, бетаїн і бетанін.

Пектин – це розчинна клітковина, відома своїми очисними властивостями. Завдяки йому ми швидше почуваємося ситими та їмо менші порції. Клітковина та поживні речовини в буряках допомагають організму виводити токсини, які часто накопичуються в печінці.

Усе це робить буряки одним із найкращих овочів для очищення печінки натуральним способом.

Хочете дізнатися більше? Читайте: Засіб із буряком і петрушкою для боротьби з варикозом

2. Часник

Часник – це ще один овоч, який допоможе натуральним чином очистити печінку.

Це продукт, багатий на селен та аліцин. Селен – це мінерал із натуральними очисними властивостями. Аліцин покращує захист імунної системи. Разом ці дві потужні поживні речовини очищають печінку та кров.

Крім того, вони також зменшують навантаження на печінку. Часник активізує ензими в печінці, які допомагають вивести токсини та сприяють травленню в цілому.

Ми рекомендуємо завжди використовувати звичайні зубчики часнику замість того, щоб купувати його в магазині у формі порошку.

3. Сочевиця

Вашій печінці сподобається сочевиця. Зрештою, цей продукт багатий на клітковину, яка сприяє очисним процесам. Це також природний рослинний білок.

Якщо споживати забагато рослинного білка, організму може бути важко його перетравити. Саме тому рослинний білок – це ідеальний варіант для натурального очищення печінки.

Сочевиця також належить до бобових, які найлегше перетравлюються, а це допомагає правильно розподілити поживні речовини.

4. Цибуля

Так само, як і часник, цибуля багата на аліцин, який очищує печінку та травний тракт.

Крім того, цибуля містить калій, клітковину, фітонутрієнти та флавоноїди, які допомагають органам виконувати найважливіші функції.

Якщо ви не любите їсти цибулю через її запах та досить яскравий смак, поєднайте її з іншими продуктами, щоб нейтралізувати ці особливості.

Щоб уникнути проблем із травленням, їжте цибулю в приготованому вигляді. Хороший варіант – це цибулевий суп, який неодмінно варто їсти один раз на тиждень, щоб очистити печінку.

5. Солодка картопля

Солодка картопля, а також морква, багаті на каротин. Це натуральний протизапальний продукт дуже важливий  для організму. Бета-каротин перетворюється на вітамін A, щоб його переробила печінка.

Важливо отримувати вітамін A з продуктів, багатих на бета-каротин, замість того, щоб приймати його у вигляді добавок. Хоча такі засоби досить поширені та недорогі, вони можуть бути токсичні для печінки через хімічні сполуки, які використовуються під час обробки.

Солодка картопля – це ще один продукт, який не призводить до утворення токсинів у печінці. Вона також містить клітковину та вітамін C.

6.  Цитрусові фрукти

Цитрусові фрукти містять багато вітаміну C, що сприяє детоксикації печінки. Річ у тім, що токсичні речовини перетворюються в сполуки, які організм може легко засвоїти. 

Щоб переконатися, що цитрусові й справді очищують печінку, потрібно їсти один фрукт на день. У такий спосіб, замість того, щоб хвилюватися через очищення печінки кожного тижня чи місяця, ви робитимете це поступово.

Перегляньте цю статтю: 6 альтернативних способів використання цитрусової шкірки

Правильний раціон – це ключ до очищення печінки.

Цей список продуктів допоможе вам мати чисту печінку. У цілому, дуже важливо дотримуватися збалансованого раціону.

Завжди пам’ятайте, що треба:

  • їсти натуральні продукти;
  • уникати надлишку солі чи жирів;
  • пити достатньо води кожного дня.

Не забувайте, що печінка – це орган, який відповідає за очищення організму, але її можливості обмежені. Допоможіть їй – харчуйтеся правильно!

  • Д. М. Горчаг, О. Л. Холодкова, М. М. Перепелюк. (2016). Патогенез фіброзу печінки та можливості його корекціх. ОНМУ.
  • О. І. Ромак, Ю. Садовська, І. Горюк. (2017). Морфологічні зміни печінки. ОНМУ.