6 порад для приготування знежиреної їжі
Надмірне споживання жирів є однією з найголовніших перешкод на шляху до ідеальних форм та підтримання стабільної здорової ваги. Якщо ви хочете позбутися зайвих кілограмів, радимо взяти на озброєння рекомендації для приготування знежиреної їжі.
Головна проблема в тому, що ми не усвідомлюємо, скільки жирів міститься у продуктах, які ми споживаємо щодня. До того ж більшість людей не лише не підраховує кількість жирів у стравах, але й не замислюється над методами приготування знежиреної їжі.
Саме тому навіть найсуворіші дієти не приносять нам бажаних результатів, і навіть попри регулярні фізичні навантаження ми не можемо зробити фігуру ідеальною.
Для того, щоб повернутися до активного та правильного способу життя, а також зробити перший крок до підтримання здоров’я організму, необхідно обов’язково запам’ятати про корисні рекомендації для приготування знежиреної їжі.
У цій статті ми зібрали 6 порад, за допомогою яких ви навчитеся готувати лише корисні низькокалорійні страви.
Готові занотовувати? Тоді почнімо!
Що потрібно зробити для приготування знежиреної їжі?
1. Замінити деякі шкідливі інгредієнти
Чи маєте ви звичку перевіряти ті харчові продукти, які використовуєте для приготування їжі? А чи знаєте ви, скільки жирів міститься у тих стравах, котрі ви вживаєте щодня, і яке саме види жирів входять до складу звичних для нас продуктів?
Якщо ви досі не замислювалися над цими питаннями, ця стаття вас точно здивує.
На щастя, у вас є можливість замінити шкідливі продукти на кориснішу альтернативу. Якщо ви хочете гарно почуватися та мати привабливі форми, радимо замінити жирні страви на низькокалорійні продукти з невисоким вмістом жирів.
Корисні рекомендації:
- Якщо ви звикли регулярно вживати велику кількість жирних продуктів, радимо відмовитися від них на користь маргарину. Зверніть увагу, що краще обирати знежирені або низькокалорійні молочні продукти.
- При покупці продуктів неодмінно звертайте увагу на етикетки та обирайте лише ті вироби, які містять соняшникову або ріпакову олію.
- Замість гідрогенізованої рослинної олії радимо використовувати більш поживні та здорові продукти, зокрема оливкову чи соняшникову олію або ж натуральну олію авокадо.
- Намагайтеся уникати домашнього молока та інших жирних молочних продуктів. Натомість обирайте знежирені молочні вироби та рослинне молоко.
2. Використовувати корисніші способи приготування їжі
Усі ми знаємо, що смажені страви є не лише напрочуд простими у приготуванні, але і неймовірно смачними.
На жаль, цей спосіб обробки продуктів передбачає використання олії та жирів. Тобто, за умови регулярного вживання великої кількості смажених продуктів ви перевищуєте рекомендовану норму жирів.
Корисні рекомендації:
- Замість смаження радимо використовувати такі способи термічної обробки продуктів, як варіння, приготування на паровій бані та запікання. Повірте, таким чином вам також вдасться зготувати велику кількість цікавих страв.
- Якщо ви готуєте м’ясо або овочі, можете використовувати не смаження на сковорідці, а запікання на грилі.
3. Вживати лише знежирені бульйони
Звісно, ми рекомендуємо готувати бульйони на основі овочів. Утім, якщо ви не можете відмовитися від м’ясних супів, можете також вживати бульйони на основі телятини та курятини. Усе, що вам потрібно зробити для того, щоб ці страви стали більш корисними та здоровими – це зняти з готового бульйона верхній шар жиру, який зазвичай осідає на поверхні рідини.
Корисні рекомендації:
- Зачекайте, доки бульйон повністю охолоне. Коли на поверхні рідини скупчиться жир, зберіть його за допомогою ложки або черпака.
- Існує ще одна цікава хитрість: спробуйте приготувати бульйон за день до вживання та заморозити його. Наступного дня перед розігріванням страви ви зможете легко позбутися зайвого жиру.
4. Готувати лише легкі рагу та тушковані страви
Завдяки традиціям та культурним особливостям майже кожна людина регулярно готує рагу та інші тушковані страви з додаванням великої кількості маргарину або рослинної олії.
Насправді рагу або стір-фрай можна легко приготувати буквально з краплиною оливкової олії.
Корисні рекомендації:
- Розігрійте сковорідку на малому вогні. Щойно вона стане гарячою, додайте часник, цибулю та інші інгредієнти.
- Одразу після цього налийте трохи оливкової олії та готуйте рагу 3-5 хвилин.
5. Зменшити кількість м’яса в щоденному раціоні
Звісно, м’ясо є невіддільною частиною будь-якого раціону. Якщо ви хочете отримувати рекомендовану норму протеїнів, потрібно регулярно вживати м’ясо.
Основна проблема полягає у тому, що багато людей постійно перевищують добову норму м’яса, а навіть якщо вживають цей продукт помірно, то часто обирають м’ясні вироби з високим вмістом жирів.
Корисні рекомендації:
- Неодмінно зважуйте та міряйте кількість м’яса, яке споживаєте впродовж дня. Якщо ви стежите за фігурою, обирайте нежирне м’ясо.
- Навіть попри те, що всі види м’яса містять жири, нежирне м’ясо однаково заслужено вважають кориснішим для організму.
- Відмовтеся від способів приготування їжі, які передбачають використання великої кількості олії та доданих жирів.
- Якщо ви вирішуєте приготувати запечені або смажені на грилі страви, дозвольте жиру трохи підсохнути. Для цього потрібно зачекати кілька хвилин, перш ніж подавати готову страву до столу.
- Для приготування знежиреної їжі використовуйте мінімальну кількість солі та спецій для приправлення страв.
6. Відмовитися від магазинних соусів та салатних заправок
У кожному супермаркеті можна знайти велику кількість різноманітних заправок та соусів, виробники яких обіцяють надати звичним стравам неймовірного смаку.
Звісно, важко посперечатися з тим, що заправки можуть зробити смак страв більш виразним та цікавим. Утім, до складу більшості подібних заправок входить велика кількість олій та інших хімічних речовин, які шкодять здоров’ю.
Корисні рекомендації:
- Смак магазинних соусів може вам подобатися, проте краще максимально рідко вживати ці продукти, якщо хочете гарно виглядати та почуватися.
- Натомість краще власноруч готувати заправки до страв, використовуючи для цього лише натуральні інгредієнти.
- Насправді є величезна кількість рецептів соусів, які не передбачають використання олії.
- За можливості приправляйте рагу та м’ясні страви спеціями та лимонним соком.
А ви б хотіли навчитися правильно харчуватися та вживати менше жирів? Якщо хочете мати ідеальні форми та позбутися набридливих зайвих кілограмів, рекомендуємо взяти на озброєння наші рекомендації для приготування знежиреної їжі та почати змінювати свій стиль харчування вже сьогодні.
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
- Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
- Zhong VW, Van Horn L, Greenland P, Carnethon MR, Ning H, Wilkins JT, Lloyd-Jones DM, Allen NB. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. 2020 Apr 1;180(4):503-512. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969. PMID: 32011623; PMCID: PMC7042891.