Чому корисно їсти фрукти на сніданок

Що ви зазвичай їсте на сніданок? Просто п’єте каву? Чи виходите з дому, не поївши взагалі? Якщо це так, то ви, напевно, почуваєтеся втомленими ще до середини ранку, вам не вистачає енергії, необхідної для всього дня. Спробуйте їсти фрукти на сніданок.
Чому корисно їсти фрукти на сніданок

Останнє оновлення: 27 травня, 2019

Поганий сніданок або пропуск сніданку є двома дуже поганими звичками, яких дотримуються багато людей через брак часу. Проте ми можемо запевнити вас, що один із найкращих варіантів для початку ранку – їсти фрукти на сніданок. Є багато переваг вживання фруктів на сніданок. Наприклад, вони надають всі необхідні вам вітаміни, і вони є швидким і простим способом приготувати смачний сніданок.

Хочете дізнатися більше? Читайте далі.

Які переваги ви отримаєте, якщо будете їсти фрукти на сніданок

Споживання фруктів на сніданок є корисним і для жінок, і для чоловіків, а також чудово підходить для людей похилого віку та дітей. Однак варто розуміти, що одне яблуко, банан або виноград може здатися дещо нудним для більшості людей. Жоден з цих варіантів не здається нормальним, а чашка кави зі смачною булочкою звучить набагато більш апетитно.

Однак ці солодощі вранці можуть бути небезпечним для вашого здоров’я. Чому? Вони не надають вам жодних поживних речовин, а лише калорії. Вони не дають відчуття ситості та змушують вас їсти вже за півгодини, тому що ви відчуваєте голод і потребуєте більше енергії.

Їжте фрукти вранці

Важливо завжди їсти фрукти вранці замість звичного печива або промислових кондитерських виробів, якими смакують так багато людей:

  • Подумайте про те, що ваш шлунок був порожнім протягом останніх 6-8 годин. Тож ви не можете просто «заповнити» його всім, що знайдете в коморі, особливо висококалорійною і жирною їжею, як от шматком пирога або тістечком, яке виглядає так добре вранці. Організму потрібен тривалий час для обробки цих продуктів і замість того, щоб дати відчуття ситості, вони зрештою змушують вас почуватися голодними, не надаючи вам необхідної здорової енергії.
  • З іншого боку, фрукти багаті на той тип цукру, який організм дуже добре поглинає. Це також чудово підходить для живлення вашого мозку на початку дня. Пам’ятайте, що вашому мозку потрібно близько 20% загальної енергії, яку ви споживаєте протягом дня, і глюкоза є важливим паливом для багатьох його основних функцій. Отже, їсти фрукти на сніданок дуже корисно для організму вранці, а також вони дуже легко перетравлюються.
  • Фрукти також багаті на воду, клітковину, вітаміни та мінерали, які допоможуть вам залишатися зволоженими протягом дня і запобігти закрепам. Це ідеальний спосіб почати день. Однак пам’ятайте, що ви завжди повинні доповнювати їх білком або вуглеводами, які повільно поглинаються, наприклад, тими, що містяться в злаках. Так ви досягнете здорового, різноманітного і збалансованої дієти.

Які найкращі фрукти можна їсти на сніданок?

навіщо їсти фрукти на сніданок
Їсти фрукти на сніданок – це один із найкращих способів почати свій день, але які ж фрукти найкращі? Погляньте на ті, які обов’язково мають бути на вашій кухні:
  • грейпфрут
  • червоний виноград
  • апельсини
  • мандарини
  • ківі
  • полуниця
  • банани
  • ананаси
  • кавуни
  • персики
  • груші
  • яблука
  • сливи
  • малина
  • вишні

Здорові та унікальні способи їсти фрукти на сніданок

як їсти фрукти на сніданок
  • Миска вівсянки з 5 нарізаними полуницями й половиною ківі.
  • Склянка соку з папаї, половина яблука і 3 волоські горіхи.
  • Салат зі шпинату,  шматочками ананаса і волоськими горіхами. Одна склянка апельсинового соку.
  • Склянка натурального грушевого соку. Миска з нарізаними кавуном, динею і 3 меленими мигдалинами.
  • Один очищений і подрібнений апельсин з двома столовими ложками меду. Одна чашка зеленого чаю.
  • Миска вівсянки з двома столовими ложками грецького йогурту разом з однією нарізаною сливою. Склянка натурального яблучного соку.
  • Нарізаний банан з медом. Склянка натурального яблучного соку з однією столовою ложкою пивних дріжджів.
  • Один шматочок житнього хліба з декількома шматочками індички та ананаса. Склянка натурального грушевого соку.
  • Склянка полуничної води, плюс трохи волоських горіхів і родзинок.
  • Один мандарин, одна тортилья зі шпинатом і склянка гранатового соку.
  • Трохи прошуто. Склянка натурального апельсинового соку.

Вам також можуть сподобатися: 5 смачних смузі на сніданок

Невеликі зусилля – велика винагорода

На закінчення, ми знаємо, що ви часто не встигаєте вранці з’їсти повноцінний сніданок. Однак більшість із цих рекомендацій не вимагають навіть використання печі. Просто треба очистити фрукт, нарізати його шматочками і включити блендер, щоб зробити свіжий фруктовий сік.

Якщо ви докладете трохи зусиль, ви обов’язково будете задоволені результатами. Фрукти на сніданок покращать ваше травлення, дадуть відчуття ситості та поліпшать ваш настрій. Крім того, якщо ви додасте трохи білка до фруктів, наприклад, яйце або кілька шматочків нарізаної шинки, ви зможете досягти збалансованого харчування, що допоможе вам протриматися до обіду без перекусів. Спробуйте!



  • Better Health Chanel. Breakfast. Victoria State Government. Department of Health.
  • Fernández Morales, I., Aguilar Vilas, M. V., Mateos Vega, C. J., & Martínez Para, M. C. (2008). Relación entre la calidad del desayuno y el rendimiento académico en adolescentes de Guadalajara (Castilla-La Mancha). Nutricion Hospitalaria.
  • Herrera, A. (2013). El Desayuno Y Su Importancia ¿Es Realmente El Desayuno Una Necesidad Fisiológica O Un Hábito Saludable? Revista Gastrohnup.
  • Kuang H, Yang F, et al. The impact of egg nutrient composition and its consumption on cholesterol homeostasis. Cholesterol. Agosto 2018.
  • Lenzi de Almeida K. C, Spreafico Fernandes F, et al. Efecto de la semilla de linaza (Linum usitatissimum) en el crecimiento de ratas wistar. Revista Chilena de Nutrición. Diciembre 2008. 35 (4): 43-451.
  • Lezcano, E. P. (2010). Cereales para el desayuno. Alimentos Argentinos.
  • Ros E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. Julio 2010. 2 (7): 652-682.
  • Pittaluga A, Barreca D, et al. Health benefits related to tree nut consumption and their bioactive compounds. International Journal of Molecular Science. Junio 2021. 22 (11): 59-60.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.