8 продуктів для профілактики інсульту
Інсульти є третьою з основних причин смертей у всьому світі, вони поступаються лише захворюванням серця та раку. Хоча й правда, що ніколи не можна на 100% запобігти інсульту, багато досліджень виявили, що профілактика інсульту (здоровий спосіб життя і певні продукти в раціоні харчування) знижує ризик виникнення хвороби на 30%.
Це варте того, адже ви зможете не лише запобігти захворюванню, а й покращити якість свого життя. То чому б не почати їсти більше цих ключових продуктів вже сьогодні? Зверніть увагу на те, що саме варто споживати.
Профілактика інсульту продуктами
Ви можете думати, що вікова група, найбільш схильна до інсульту, – люди від 55 до 70 років. На жаль, він не оминає й молодших людей та може трапитися так само легко, як і в старшому віці.
Іноді мають вплив генетичні чи спадкові чинники, однак неправильне харчування та життя, сповнене стресом і тривогою, підвищить ризик інсульту. Саме тому варто їсти правильні продукти, щоб знизити ризик і насолоджуватися кращою якістю життя.
Дізнаймося, що саме потрібно включити до свого щоденного раціону харчування.
1. Морква
Згідно з дослідженням Гарвардського університету, близько п’яти порцій моркви на тиждень можуть знизити ризик інсульту на 50%.
Хоча важливо ставитися до цих даних дещо скептично, натуральні корисні властивості моркви не можна заперечувати. Цей овоч багатий на антиоксиданти, тому запобігає утворенню згустків у крові та покращує циркуляцію. Їжте моркву, коли вам заманеться, адже це дуже корисно.
2. Брюссельська капуста
Брюссельська капуста – це чудова профілактика інсульту, адже вона багата на калій та фолієву кислоту, поживні речовини, важливі, щоб запобігти накопиченню холестерину в артеріях і виводити токсини з організму через сечу.
3. Авокадо
Потрібно просто їсти по половинці авокадо щодня. Воно дуже багате на жирні кислоти, які є корисними для мозку, зокрема Омега-3, що запобігає старінню клітин та оксидації. Запам’ятайте, половинка авокадо на день -ось і вся профілактика інсульту!
Дізнайтесь більше про властивості аспірину.
4. Помідори
Помідори є натуральним джерелом антиоксидантів, зокрема лікопіну, відомого своєю здатністю запобігати інсультам завдяки тому, що він знижує тиск крові та покращує циркуляцію. Усе це пов’язано з гомоцистеїном, сполукою, яка впливає на підвищений ризик інсульту.
5. Сардини в олії
Дуже корисно їсти цю страву двічі на тиждень. Чому? Сардини – це натуральне джерело корисних жирів, кальцію та вітаміну D. Вони природним способом захищають мозок. Однак варто знати одну важливу річ: якщо ви відкрили банку сардин і не доїли їх, у жодному разі не зберігайте продукт у ній. Перекладіть рибу в скляну місткість або будь-що інше не металеве.
6. Дині та кавуни
Обидві ці ягоди мають високий рівень води та вони дуже багаті на мінерали й антиоксиданти. До того ж, низький вміст натрію робить їх ідеальним засобом для зниження рівня холестерину та профілактики атеросклерозу. Неодмінно їжте по мисці кавуна кожного дня.
7. Зелений чай
Ніколи не забувайте випивати склянку зеленого чаю щодня. Це багате натуральне джерело антиоксидантів, поліфенолів, а також інших важливих складників, які допомагають знизити холестерину і борються з когнітивними процесами старіння. Для того, щоб дія зеленого чаю була максимальною, його потрібно пити через 20 хвилин після прийому їжі.
8. Вівсянка
Вівсянка на сніданок може допомогти знизити рівень цукру в крові та стримати шкідливий холестерин. Не забувайте, що овес також чудово знижує рівень стресу та забезпечує мозок важливими поживними речовинами, зокрема цинком і залізом. То чому б не розпочинати свій день із миски вівсянки?
Важливі факти про інсульт, які варто запам’ятати
Хоча й продукти, про які ми розповіли вище, допомагають знизити ризик виникнення інсульту від 30 до 50%, важливо також звернути увагу на такі аспекти:
- Раціон харчування має бути збалансованим і різноманітним.Наприклад, за словами Лі М. Стефен, епідеміолога університету Міннесоти, три порції овочів і три порції фруктів на день можуть знизити ризик інсульту на значно більше, ніж якщо ви їстимете лише п’ять порцій фруктів, не розбавляючи їх овочами.
- Не думайте, що для уникнення певних захворювань потрібно повністю обмежити те, що ви їсте. Звісно ж, ні. Ви повинні їсти “здорові жири”, як-от оливкову олію, щоб захистити здоров’я свого мозку.
- Й останнє, але не менш важливе: контролюйте рівень стресу та щоденні ситуації. Старайтеся не жити життям, у якому кожного дня багато сидите, не займаєтеся спортом, втрачаєте допитливість розуму та позитивні емоції.
Подбайте про своє здоров’я в цілому, і ви також подбаєте про свій мозок!
- Act FAST. (n.d.).
stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/act-fast - Mayo Clinic Staff. (2018). Stroke.
mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/home/ovc-20117264 - NINDS Stroke Information Page. (2018).
ninds.nih.gov/disorders/stroke/stroke.htm - What is stroke? (n.d.).
stroke.org/understand-stroke/what-stroke?pagename=type
- Act FAST. (n.d.).