8 продуктів для профілактики інсульту

· Липень 27, 2016
Профілактика інсульту - це споживання корисної їжі та фізична активність. Дізнайтесь, що варто додати до свго раціону, щоб ця хвороба вас не хвилювала.

Інсульти є третьою з основних причин смертей у всьому світі, вони поступаються лише захворюванням серця та раку. Хоча й правда, що ніколи не можна на 100% запобігти інсульту, багато досліджень виявили, що профілактика інсульту (здоровий спосіб життя і певні продукти в раціоні харчування) знижує ризик виникнення хвороби на 30%.

Це варте того, адже ви зможете не лише запобігти захворюванню, а й покращити якість свого життя. То чому б не почати їсти більше цих ключових продуктів вже сьогодні? Зверніть увагу на те, що саме варто споживати.

Профілактика інсульту продуктами

Ви можете думати, що вікова група, найбільш схильна до інсульту, – люди від 55 до 70 років. На жаль, він не оминає й молодших людей та може трапитися так само легко, як і в старшому віці.

Іноді мають вплив генетичні чи спадкові чинники, однак неправильне харчування та життя, сповнене стресом і тривогою, підвищить ризик інсульту. Саме тому варто їсти правильні продукти, щоб знизити ризик і насолоджуватися кращою якістю життя.

Дізнаймося, що саме потрібно включити до свого щоденного раціону харчування.

Дізнайтесь, які види спорту є незамінними для хорошого самопочуття.

1. Морква 

морква від інсульту

Згідно з дослідженням Гарвардського університету, близько п’яти порцій моркви на тиждень можуть знизити ризик інсульту на 50%.

Хоча важливо ставитися до цих даних дещо скептично, натуральні корисні властивості моркви не можна заперечувати. Цей овоч багатий на антиоксиданти, тому запобігає утворенню згустків у крові та покращує циркуляцію. Їжте моркву, коли вам заманеться, адже це дуже корисно.

2. Брюссельська капуста

Брюссельська капуста – це чудова профілактика інсульту, адже вона багата на калій та фолієву кислоту, поживні речовини, важливі, щоб запобігти накопиченню холестерину в артеріях і виводити токсини з організму через сечу.

3. Авокадо

авокадо від інсульту

Потрібно просто їсти по половинці авокадо щодня. Воно дуже багате на жирні кислоти, які є корисними для мозку, зокрема Омега-3, що запобігає старінню клітин та оксидації. Запам’ятайте, половинка авокадо на день -ось і вся профілактика інсульту!

Дізнайтесь більше про властивості аспірину.

4. Помідори 

Помідори є натуральним джерелом антиоксидантів, зокрема лікопіну, відомого своєю здатністю запобігати інсультам завдяки тому, що він знижує тиск крові та покращує циркуляцію. Усе це пов’язано з гомоцистеїном, сполукою, яка впливає на підвищений ризик інсульту.

5. Сардини в олії 

хліб з сардинами

Дуже корисно їсти цю страву двічі на тиждень. Чому? Сардини – це натуральне джерело корисних жирів, кальцію та вітаміну D. Вони природним способом захищають мозок. Однак варто знати одну важливу річ: якщо ви відкрили банку сардин і не доїли їх, у жодному разі не зберігайте продукт у ній. Перекладіть рибу в скляну місткість або будь-що інше не металеве.

6. Дині та кавуни

Обидві ці ягоди мають високий рівень води та вони дуже багаті на мінерали й антиоксиданти. До того ж, низький вміст натрію робить їх ідеальним засобом для зниження рівня холестерину та профілактики атеросклерозу. Неодмінно їжте по мисці кавуна кожного дня.

7. Зелений чай 

зелений чай у чашці

Ніколи не забувайте випивати склянку зеленого чаю щодня. Це багате натуральне джерело антиоксидантів, поліфенолів, а також інших важливих складників, які допомагають знизити холестерину і борються з когнітивними процесами старіння. Для того, щоб дія зеленого чаю була максимальною, його потрібно пити через 20 хвилин після прийому їжі.

8. Вівсянка

Вівсянка на сніданок може допомогти знизити рівень цукру в крові та стримати шкідливий холестерин. Не забувайте, що овес також чудово знижує рівень стресу та забезпечує мозок важливими поживними речовинами, зокрема цинком і залізом. То чому б не розпочинати свій день із миски вівсянки?

Важливі факти про інсульт, які варто запам’ятати 

факти про інсульт

Хоча й продукти, про які ми розповіли вище, допомагають знизити ризик виникнення інсульту від 30 до 50%, важливо також звернути увагу на такі аспекти:

  • Раціон харчування має бути збалансованим і різноманітним.Наприклад, за словами Лі М. Стефен, епідеміолога університету Міннесоти, три порції овочів і три порції фруктів на день можуть знизити ризик інсульту на значно більше, ніж якщо ви їстимете лише п’ять порцій фруктів, не розбавляючи їх овочами.
  • Не думайте, що для уникнення певних захворювань потрібно повністю обмежити те, що ви їсте. Звісно ж, ні. Ви повинні їсти “здорові жири”, як-от оливкову олію, щоб захистити здоров’я свого мозку.
  • Й останнє, але не менш важливе: контролюйте рівень стресу та щоденні ситуації. Старайтеся не жити життям, у якому кожного дня багато сидите, не займаєтеся спортом, втрачаєте допитливість розуму та позитивні емоції.

Подбайте про своє здоров’я в цілому, і ви також подбаєте про свій мозок! 

  • Твардовський Д. І. (2007). Локалізація та клініка інфаркту мозку. "Огляд хвороб".
  • Мицкан Б. І. (2012). Інсульт: різновиди, фактори ризику, фізична реабілітація. "Лікувальна фізична культура, спортивна медицина й фізична реабілітація".