8 продуктів, яких треба уникати, якщо у вас шлунковий біль
Шлунковий біль є дуже поширеним симптомом, який зазвичай викликаний проблемами з травленням через мікроорганізми або інші речовини в їжі. В інших випадках він може бути викликаний запаленням або дисбалансом у вашій нервовій системі, майже завжди він є результатом стресу і тривоги.
Хоча зазвичай це не є серйозним ускладненням, це може бути дуже незручною проблемою, оскільки він, як правило, супроводжується газами, кислотністю та іншими симптомами, пов’язаними з травленням.
Крім того, шлунковий біль може бути викликаний харчовою алергією, що також спричиняє закреп і діарею.
У зв’язку з цим, ви повинні пильнувати й уникати продуктів, які погіршують його, а також вживати засоби для полегшення.
У сьогоднішній статті ми хочемо розповісти про 8 продуктів, яких варто уникати, коли у вас шлунковий біль. Обов’язково усуньте їх зі свого раціону. Дізнайтеся більше!
1. Молочні продукти
Молочні продукти є частиною регулярної дієти для мільйонів людей. Вони смачні та мають важливі поживні речовини для здоров’я вашого тіла.Однак їх також класифікують як запальні агенти, особливо для тих, хто страждає від непереносимості лактози. Лактоза може довго розкладатися. Коли це перевантажує ваш шлунок, це викликає запалення, біль і інші дискомфорти травлення.
Тому варто уникати молочних продуктів, коли ви страждаєте від болю в шлунку, навіть якщо вам їх можна їсти.
Ви хочете дізнатися більше? Дивіться: Про немолочні продукти, багаті на кальцій
2. Жири
Якщо у вас шлунковий біль, ви повинні максимально обмежити споживання жирних продуктів, оскільки вони уповільнюють травлення.
Коли вони всмоктуються кишківником, вони зменшують вашу здатність контролювати запальні процеси, збільшуючи силу болю або розлад шлунка.
Смажені продукти, морозиво і м’ясо можуть уповільнити кишковий рух і призвести до закрепів і запалення.
3. Спеції
Приправи мають дуже корисні поживні властивості, але деякі з них також дратують шлунок, і їх слід уникати, якщо ви відчуваєте біль.Занадто пряна їжа може стимулювати вироблення шлункових кислот, які призводять до кислотного рефлюксу та печіння.
Хоча можна споживати їх помірковано, їх варто повністю уникати, якщо у вас розлад травлення або будь-яка інша проблема з травною системою.
4. Гостра їжа
Так само, як спеції, гостра їжа може дратувати слизову оболонку шлунка і збільшувати виробництво шлункових кислот.
Вона може послабити сфінктер, що перешкоджає проникненню кислот у стравохід, що може призвести до кислотного рефлюксу і печії.
5. Цукор і солодощі шкідливі, коли у вас шлунковий біль
Додавання рафінованого цукру і будь-яких продуктів, що його містять, може впливати на метаболічну активність і втручатися в процес травлення.Цукор живить шкідливі бактерії, які змінюють рН кишківника. Крім того, що він викликає запалення, він також може збільшити ризик інфекції та захворювань.
З іншого боку, ви повинні знати, що надмірне споживання цукристих продуктів може сповільнити поглинання організмом інших поживних речовин і призвести до надмірної ваги або ожиріння.
Перегляньте цю статтю: 7 змін, які стануться в організмі, коли ви перестанете їсти цукор
6. Кофеїн
Продукти та напої, які містять кофеїн, можуть підвищити ризик кислотного рефлюксу, оскільки вони можуть дратувати шлунок і впливати на травлення.
Вони сповільнюють роботу кишківника і можуть викликати закрепи, біль і запалення.
Ось деякі джерела кофеїну, яких варто уникати, коли у вас шлунковий біль:
- кава
- газовані напої
- чорний чай
- темний шоколад
- вершкові лікери
7. Газовані напої
Газовані напої є ворогами метаболізму та здорового травлення. Ці напої можуть бути смачними, але вони можуть дратувати слизову оболонку шлунка і збільшувати виробництво газів.Вони містять такі хімічні речовини, як лимонна кислота і бензоат натрію, які пов’язані з запаленням і розладами шлунка.
Крім того, вони також містять велику кількість цукру, що впливає на рН кишківника і мікрофлору.
8. Рафіноване борошно
Вуглеводи, які містить рафіноване борошно, можуть сповільнювати процес травлення, збільшувати запалення, викликати біль і відчуття тяжкості.
Коли ви їсте такі продукти та відчуваєте шлунковий біль, це може погіршити симптоми та ускладнити їхнє лікування.
Натомість краще споживати цільні зерна, оскільки їхній вміст клітковини підтримує здорове травлення.
Надокучає шлунковий біль? Пам’ятайте про згадані тут продукти та намагайтеся уникати їх, поки вам не стане краще.
Bosch, A. (2004). Acidez y Antiácidos. Educación Sanitaria.