9 порад, щоб детоксикувати організм природним шляхом
Детоксикувати організм означає усунути накопичені токсини та залишки. Це допоможе вам схуднути і позбутися токсичних речовин у тілі. Це особливо корисно, коли йдеться про ті токсичні речовини, які небезпечні для здоров’я.
Важливо проводити детоксикацію принаймні раз на рік. Так ви повністю очистите своє тіло і органи, які працюють найбільше, зокрема печінку і нирки.
Чому важливо детоксикувати організм?
- По-перше, ми зазвичай їмо продукти, сповнені хімічних речовин, рафінованого цукру та інших джерел токсинів.
- Вірте чи ні, ви щоденно піддаєтеся шкідливому впливу довкілля.
- Ви можете мати нездоровий малорухливий спосіб життя і проводити багато годин сидячи.
- Нарешті, стрес і тривога дедалі частіше тиснуть на людей у суспільстві, що негативно впливає на організм.
Усе це послаблює ваше тіло, зрештою пошкоджує ваші органи та викликає захворювання.
Водночас вони також можуть спричиняти різні проблеми, такі як:
- хронічна втома
- проблеми зі шкірою
- алергії
- розлади травлення
- мігрені
Зміна ваших харчових звичок і щоденних справ не лише детоксикує ваше тіло. Це також відновить ваше здоров’я і втрачений баланс.
Як можна природним чином детоксикувати організм?
1. Звільнить свій раціон від стимуляторів, рафінованого цукру і борошна
Є нескінченний список продуктів, що є частиною вашого повсякденного життя, які наповнюють вас токсинами, які накопичуються в організмі, а ви навіть про це не знаєте.Важливо уникати їх, щоб стимулювати очищення.
Наскільки це можливо, уникайте:
- тютюну
- алкоголю
- газованих напоїв
- продуктів з консервантами
- генетично модифікованих продуктів
- солі та рафінованого цукру
2. Їжте фрукти та овочі
Побудуйте свій раціон на сирих овочах та фруктах. Вони мають бути сповнені вуглеводів і мати низький вміст жирів і білків.
Сирі овочі дають вітаміни, мінерали, клітковину, ферменти та антиоксиданти. Вони дуже корисні для стимулювання регенерації клітин і допомагають очистити кров.
Водночас ми рекомендуємо збільшити кількість цілих зерен, які ви їсте. Йдеться про просо, кіноа, гречане борошно, овес.
3. Правильно зволожуйте організм
Пийте багато води для детоксикації кровоносних судин. Крім того, це допоможе вам зберегти здоровий цикл травлення.Рекомендуємо пити від 8 до 12 склянок на день.
4. Усуньте токсини за допомогою чаїв
Деякі рослини дуже ефективні для природної детоксикації організму і поліпшення кровообігу.
Найбільш рекомендовані:
- кульбаба
- ромашка
- куркума
Що потрібно зробити?
- Залийте столову ложку склянкою окропу і регулярно пийте.
5. Тренуйтеся щодня
Вправи разом зі здоровим харчуванням є ідеальною комбінацією для усунення токсинів.Втрата ваги зміцнює м’язи. Це також стимулює систему кровообігу, дихання та травлення.
Водночас, це дуже добре для балансування рівнів стресу та тривоги.
6. Висипайтеся
Важливо відпочивати і спати потрібну кількість годин відповідно до рівня активності та віку.
Так ваше тіло зможе відновити енергію і силу, і ви будете почуватися збалансованими.
7. Позбудьтеся напруги
Танцюйте, слухайте музику, розважайтеся, грайте на музичному інструменті… Займайтеся тим, що робить вас щасливими.Це не повинно бути тягарем. Рекомендуємо розширити свій кругозір, розслабитися і розважитися.
8. Сухе чищення тіла
Суха щітка для шкіри – це спосіб посилити регенерацію клітин, вона стимулює кровообіг і роботу лімфатичної системи.
Крім того, вона допомагає позбутися від мертвих клітин шкіри.
9. Змініть засоби особистої гігієни та косметику на натуральні альтернативи
Це стосується продуктів, які ви використовуєте щодня. До них належать зубна паста, дезодоранти та мило.Ви можете зробити їх самі або придбати натуральну косметику. Щоб зробити їх, не використовуйте хімічні інгредієнти, барвники, парабени або штучні ароматизатори.
Інші рекомендації
Щоб детоксикувати організм, потрібно не лише змінити свій раціон. Також варто пам’ятати про інше. Якщо ви будете дотримуватися цих порад, то відчуєте тривалі результати.
Це загальна зміна мислення і способу життя. Це звільняє організм від токсинів і приносить вам здоров’я. Результати будуть помітні на вашій фігурі, психічному здоров’ї, енергетичному рівні і навіть якості вашого волосся і нігтів.
Варто правильно харчуватися щодня. Подумайте про користь для вашого загального здоров’я.
Якщо ви зможете утримати ці зміни та розвивати здорові звички, вони стануть невіддільною частиною вашого життя.
- Adams, J., Hofman, K., Moubarac, J.-C., & Thow, A. M. (2020). Public health response to ultra-processed food and drinks. BMJ (Clinical Research Ed.), 369, m2391. https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2391
- Bjørklund, G., Cruz-Martins, N., Goh, B. H., Mykhailenko, O., Lysiuk, R., Shanaida, M., Lenchyk, L., Upyr, T., Rusu, M. E., Pryshlyak, A., Shanaida, V., & Chirumbolo, S. (2023). Medicinal Plant-Derived Phytochemicals in Detoxification. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37559241/
- Clem, J., & Barthel, B. (2021). A Look at Plant-Based Diets. Missouri medicine, 118(3), 233–238. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8210981/
- Cordova, R., Viallon, V., Fontvieille, E., Peruchet-Noray, L., Jansana, A., Wagner, K.-H., Kyrø, C., Tjønneland, A., Katzke, V., Bajracharya, R., Schulze, M. B., Masala, G., Sieri, S., Panico, S., Ricceri, F., Tumino, R., Boer, J. M. A., Verschuren, W. M. M., van der Schouw, Y. T., … Freisling, H. (2023). Consumption of ultra-processed foods and risk of multimorbidity of cancer and cardiometabolic diseases: a multinational cohort study. The Lancet Regional Health. Europe, 35(100771), 100771. https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)00190-4/fulltext
- Davani-Davari, D., Negahdaripour, M., Karimzadeh, I., Seifan, M., Mohkam, M., Masoumi, S. J., Berenjian, A., & Ghasemi, Y. (2019). Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. Foods (Basel, Switzerland), 8(3), 92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/
- “Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know. (s. f.). NCCIH. Consultado el 7 de mayo de 2024. https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know
- Dunagan, S. C., Dodson, R. E., Rudel, R. A., & Brody, J. G. (2011). Toxics Use Reduction in the Home: Lessons Learned from Household Exposure Studies. Journal of cleaner production, 19(5), 438–444. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079220/
- Jiang-Xie, L.-F., Drieu, A., Bhasiin, K., Quintero, D., Smirnov, I., & Kipnis, J. (2024). Neuronal dynamics direct cerebrospinal fluid perfusion and brain clearance. Nature, 627(8002), 157–164. https://www.nature.com/articles/s41586-024-07108-6
- Kondo, R., & Iwakiri, Y. (2020). The lymphatic system in alcohol-associated liver disease. Clinical and molecular hepatology, 26(4), 633–638. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7641555/
- Latif, A., Shehzad, A., Niazi, S., Zahid, A., Ashraf, W., Iqbal, M. W., Rehman, A., Riaz, T., Aadil, R. M., Khan, I. M., Özogul, F., Rocha, J. M., Esatbeyoglu, T., & Korma, S. A. (2023). Probiotics: mechanism of action, health benefits and their application in food industries. Frontiers in microbiology, 14, 1216674. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10470842/
- Liu, Y. Z., Wang, Y. X., & Jiang, C. L. (2017). Inflammation: The Common Pathway of Stress-Related Diseases. Frontiers in human neuroscience, 11, 316. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476783/
- Matos, R. A., Adams, M., & Sabaté, J. (2021). Review: The Consumption of Ultra-Processed Foods and Non-communicable Diseases in Latin America. Frontiers in nutrition, 8, 622714. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33842521/
- Nieman, D. C., & Wentz, L. M. (2019). The compelling link between physical activity and the body’s defense system. Journal of sport and health science, 8(3), 201–217. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523821/
- Osna, N. A., Donohue, T. M., Jr, & Kharbanda, K. K. (2017). Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management. Alcohol research : current reviews, 38(2), 147–161. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513682/
- Palma, L., Marques, L. T., Bujan, J., & Rodrigues, L. M. (2015). Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 413–421. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/
- Mayo Clinic. (2022). Agua: ¿cuánto tienes que beber todos los días? Mayo Clinic. Consultado el 7 de mayo de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
- Rossi, I., Mignogna, C., Del Rio, D., & Mena, P. (2023). Health effects of 100% fruit and vegetable juices: evidence from human subject intervention studies. Nutrition research reviews, 1–45. Advance online publication. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37655747/
- Ruegsegger, G. N., & Booth, F. W. (2018). Health Benefits of Exercise. Cold Spring Harbor perspectives in medicine, 8(7), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/
- Sallam, N., & Laher, I. (2016). Exercise Modulates Oxidative Stress and Inflammation in Aging and Cardiovascular Diseases. Oxidative medicine and cellular longevity, 2016, 7239639. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707375/
- Sapkota, R., Zakaria, J., Glenn, E., Richard, H., Rimawi, A., Tobi, M., & McVicker, B. (2023). Alcohol Use and the Risk of Colorectal Liver Metastasis: A Systematic Mapping Review. Biology, 12(2), 257. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9953220/
- Savvaides, T., Koelmel, J. P., Zhou, Y., Lin, E. Z., Stelben, P., Aristizabal-Henao, J. J., Bowden, J. A., & Godri Pollitt, K. J. (2021). Prevalence and Implications of Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) in Settled Dust. Current environmental health reports, 8(4), 323–335. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34985714/
- Simet, S. M., & Sisson, J. H. (2015). Alcohol’s Effects on Lung Health and Immunity. Alcohol research : current reviews, 37(2), 199–208. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590617/
- Soleimani, F., Dobaradaran, S., De-la-Torre, G. E., Schmidt, T. C., & Saeedi, R. (2022). Content of toxic components of cigarette, cigarette smoke vs cigarette butts: A comprehensive systematic review. The Science of the total environment, 813, 152667. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34963586/
- Varga, Z. V., Matyas, C., Paloczi, J., & Pacher, P. (2017). Alcohol Misuse and Kidney Injury: Epidemiological Evidence and Potential Mechanisms. Alcohol research : current reviews, 38(2), 283–288. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513691/
- Vilaplana i Batalla, M. (2010). El agua como nutriente. Actualización. Offarm, 29(4), 58–61. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-agua-como-nutriente-actualizacion-X0212047X10540710
- Viroli, G., Kalmpourtzidou, A., & Cena, H. (2023). Exploring Benefits and Barriers of Plant-Based Diets: Health, Environmental Impact, Food Accessibility and Acceptability. Nutrients, 15(22), 4723. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10675717/
- You, S., Ma, Y., Yan, B., Pei, W., Wu, Q., Ding, C., & Huang, C. (2022). The promotion mechanism of prebiotics for probiotics: A review. Frontiers in nutrition, 9, 1000517. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9581195/