9 видів некорисної для здоров'я риби

9 видів некорисної для здоров'я риби
9 видів некорисної для здоров'я риби

Останнє оновлення: 16 грудня, 2018

Риба – один із найкорисніших продуктів. Однак певні види риб є шкідливими, і їх не варто обирати.

Ознайомтесь з переліком некорисних для споживання видів риб.

1. Сом

сом

Сом  виростає великою рибою. Але щоб прискорити процес росту, багато фермерів підгодовують цю рибу гормонами .

Риба сом походить з країн Азії. Рекомендовано обирати менш токсичні варіанти.

2. Скумбрія

Скумбрію не рекомендовано споживати, оскільки вона містить високий відсоток ртуті .

На жаль, наш організм не виводить   ртуть . Натомість він її накопичує. Цей метал є не дуже корисною речовиною і може викликати різні захворювання.

3. Атлантичний тунець

атлантичний тунець

Атлантичний тунець містить багато ртуті.

На жаль, майже не можливо знайти тунця, який виристили в природному середовищі, оскільки він знаходиться під загрозою зникнення.

Риба, яку продають, вирощена на спеціальних фермах , де її годують антибіотиками і гормонами.

У результаті цього в рибі міститься велика кількість ртуті. Саме тому дорослим не рекомендовано їсти понад 100 грамів цієї риби на місяць.

Дітям ця риба не рекомендована зовсім .

4. Tиляпія

ляпія – дуже жирна риба, шо містить високу концентрацію токсичного жиру, який може конкурувати з беконом .

Часте споживання цієї риби призведе до підвищення рівня “поганого” холестерину. До того ж, ваш організм може стати чутливим до різних алергенів .

Якщо ви страждаєте на хвороби серця, астму чи артрит, не їжте тиляпію.

5. Вугор

риба вугор

Вугор – ще один вид жирної риби. Вугрі легко абсорбують усі типи шкідливих залишкових речовин у воді. Через це рівень токсинів в американських видах риби є дуже високим.

Європейські види вугрів також характеризуються високим вмістом ртуті. Не варто їсти понад 200 грамів цієї риби дорослим, а також не більше 150 грамів дітям.

Дізнайтесь більше: Хот-доги – не для дітей

6. Пангасіус

Пангасіус – це вид риб родини акулячих сомів, який вирощують у В’єтнамі, у річці Меконг. Цю річку вважають однією з найбільш забруднених у світі.

Цей вид риб характеризується високим рівнем ртуті, нітрофуралів і поліфосфатів.  До того ж, ми вже наголошували, що ртуть та вищезгадані шкідливі речовини є канцерогенними.

Рекомендовано не вживати цей продукт у своєму раціоні.

7. Родина малакантових

Ця риба характеризується високим вмістом ртуті, тому не рекомендовано споживати її жінкам і дітям.

Чоловікам можна обмежити споживання максимум до 100 грамів на місяць .

Також читайте: Ефективні способи покращення метаболізму

8. Тунець білий

Тунець білий містить гомфотоксин, речовину, що подібна до воску та дає м’ясу жирного присмаку.

Ця речовина не перетравлюється організмом, тому може стати причиною поганого травлення, хоча насправді не є дуже токсичною.

Щоб зменшити кількість гемпілотоксину, рекомендовано смажити рибу або готувати її на грилі. Однак якщо ви маєте проблеми з травленням, обирайте інші варіанти.

9. Морський окунь

морський окунь

Морські окуні містять ртуть.

Завжди краще обирати корисніші види риби з меншим вмістом ртуті.

Свіжа риба завжди краща

Важливо пам’ятати, що свіжа риба має прозорі очі, міцний хвіст і луску, що сяє. Якщо обираєте рибу, дивіться, щоб її хвіст не був в’ялий, адже це означає, що вона зіпсована.

Можна також перевірити плавці. Якщо плавці сухі, а зябра сірі, а не червоні, швидше за все, риба несвіжа.



  • FDA. FDA/EPA. (2004). Advice on What You Need to Know About Mercury in Fish and Shellfish. Recuperado el 7 de marzo de 2021. https://www.fda.gov/food/metals-and-your-food/fdaepa-2004-advice-what-you-need-know-about-mercury-fish-and-shellfish
  • Gracia, L., Marrugo, J. L., & Alvis, E. (2010). Contaminación por mercurio en humanos y peces en el municipio de Ayapel, Córdoba, Colombia, 2009. Revista Facultad Nacional Salud Pública. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12016346003 
  • Heo, H. C., Lim, Y. H., Byun, Y. S., & Sakong, J. (2020). Mercury concentration in shark meat from traditional markets of Gyeongsangbuk-do, South Korea. Annals of occupational and environmental medicine32, e3. https://doi.org/10.35371/aoem.2020.32.e3
  • H. H. Huss. (1998). El Pescado Fresco : Su Calidad y Cambios de su Calidad. FAO Documento Tecnico de Pesca. https://www.fao.org/3/v7180s/v7180s00.htm
  • Kerguelén, M. (2021). Condiciones de exposición de la población habitante de la cuenca del río Atrato (municipio de Turbo) y su relación con niveles de mercurio en cabello producto de la actividad de minería de oro. Facultad de Ciencias de la Salud.
  • Lowenstein, J. H., Burger, J., Jeitner, C. W., Amato, G., Kolokotronis, S. O., & Gochfeld, M. (2010). DNA barcodes reveal species-specific mercury levels in tuna sushi that pose a health risk to consumers. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2010.0156
  • Olivero, J., Mendonza, C., & Mestre, J. (1995). Mercurio en cabello de diferentes grupos ocupacionales en una zona de miner??a aurifera en el Norte de Colombia. Revista de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/S0034-89101995000500006
  • Ortega, M. (2014). Niveles de plomo y mercurio en muestras de carne de pescado importado y local. Pediatría. https://doi.org/10.1016/S0120-4912(15)30135-X
  • Polak-Juszczak L, Robak S. (2015). Mercury toxicity and the protective role of selenium in eel, Anguilla anguilla. Environ Sci Pollut Res Int. Jan;22(1):679-88. doi: 10.1007/s11356-014-3382-x. Epub 2014 Aug 8. PMID: 25099659.
  • Righetti, M., Pascale, M., Giorgi, I., Forneris, G., Guarise, S., Tarasco, R., Arsieni, P., Abete, M. C., & Prearo, M. (2014). Livelli di contaminazione da cadmio, mercurio e piombo in siluri (Silurus glanis) pescati lungo il bacino idrografico del Fiume Po. Italian Journal of Freshwater Ichtyology1(1), 310–310. http://www.aiiad.it/ijfi/index.php/ijfi/article/view/71
  • Rodríguez, M., Gutiérrez, Á. J., Rodríguez, N., Rubio, C., Paz, S., Martín, V., Revert, C., & Hardisson, A. (2018). Assessment of mercury content in Panga (Pangasius hypophthalmus). Chemosphere196, 53–57. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.12.137
  • Simopoulos AP. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6. PMID: 12442909.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.