Факти про яйця, яких ви можливо не знаєте
Яйця, які є дуже поширеною частиною дієти для багатьох людей, містять багато поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали та білки. Наш організм не може виробляти ці поживні речовини самостійно, а, отже, ми повинні отримувати їх з продуктів, які ми споживаємо. А якщо ще згадати, що яйця – низькокалорійний продукт, то вони є незамінним продуктом, який слід вживати якомога частіше. В першу чергу, цей продукт є необхідним для людей з особливими дієтичними потребами, а саме: підлітки, вагітні жінки, літні люди, ово-вегетаріанці (люди, які не вживають продуктів тваринного походження, окрім яєць) та люди, які дотримуються низькокалорійної дієти. Оскільки яйця є такими поживними і важливими для здоров’я, ми зібрали список речей, які ви просто могли не знати про яйця!
Колір яйця
Цікавим фактом про яйця є те, що їх колір визначається кольором курки, що їх несе. Тобто, якщо курка коричневого кольору, її яйця будуть такого ж кольору, у той час як біла курка відкладає яйця з білою шкаралупою. Це залежить тільки від генетики.
Як знати, чи яйце свіже
Ви можете думати, що визначення свіжості яєць – це якась дуже складна процедура. Насправді все дуже просто і легко. Вам просто слід занурити яйце у воду і глянути, чи воно спливе. Свіжі яйця ніколи не спливатимуть на поверхню.
Здоровий спосіб приготувати яйця
Коли ви робите яєчню, ви додаєте до яєць багато жиру, який змінює їх природні властивості. Водночас, при смаженні змінюються властивості олії та вершкового масла. Ось чому найкращим способом приготування яєць буде їх варіння протягом приблизно 10 хвилин. Така обробка яєць залишить всі їх первинні властивості незмінними.
Жовток
Кожен, хто коли-небудь споживав яйця, мабуть, зауважив, що жовток деяких яєць може бути інтенсивнішого кольору ніж інших. Цей колір є результатом особливостей харчування курки. Ми маємо на увазі те, де курка росла і чим харчувалася: в курнику, на землі чи може в клітці. Більш яскраве забарвлення жовтка свідчить, що курка жила та харчувалась на землі, це також означає, що такий жовток, на відміну від блідо-жовтого, має більшу харчову цінність. Шкода, що побачити колір жовтка можна лише розбивши яйце, правда?
Вживання яєць під час вагітності
Дуже важливо для жінок вживати яйця під час вагітності, тому що, завдяки холіну в яйцях, вони сприяють розвитку мозку дитини під час вагітності.
Переваги яєць для літніх людей
Для літніх людей, яйця мають такі корисні властивості: вони запобігають розвитку катаракти та втраті зору, яка має тенденцію відбуватися, коли людина стає старшою, а також перешкоджають втраті м’язової маси.
Виробництво і споживання яєць
Приблизно 1,2 трильйона яєць виробляється щороку. В середньому, одна людина споживає близько 173 яєць на рік, і хоча це може здатися неймовірним фактом, проте, близько 40% яєць, вироблених у всьому світі, споживається в Китаї.
Скільки яєць може знести курка?
Люди, які тримають курей в домашньому господарстві або займаються їх розведенням професійно, напевне, знають, скільки яєць курка може знести. Вам, мабуть, теж буде цікаво знати: в середньому, курка несе від 250 до 270 яєць на рік, хоча в деяких особливих випадках, вона може знести і до 300 яєць на рік.
Розмір яйця
Розмір курячого яйця залежить від багатьох факторів, проте багато дослідників цього питання сходяться на думці, що розмір залежить від віку курки. Тобто старші кури, як правило, відкладають яйця більшого розміру.
Як довго можуть зберігатись яйця
Ви можете вживати яйця, які зберігалися не довше, ніж десять тижнів. Після цього періоду, вам краще уникати таких яєць. Звичайно, при нижчій температурі навколишнього середовища, яйця можуть зберігатися довше.
Чи можна мити яйця
Ми не рекомендуємо мити яйця, тому що це може привести до пошкодження яєчної шкаралупи, яка діє як бар’єр для мікроорганізмів, це, знову ж таки, зменшить термін зберігання яєць. Якщо вам потрібно помити їх, мийте. Проте, робити це найкраще безпосередньо перед приготуванням яєць. Таким чином, ви зможете уникнути їх можливого зараження.
Чи можна їсти яйця, якщо у них пошкоджена шкарлупа?
Слід звернути увагу на те, чи не пошкоджена шкарлупа. Таке яйце, звичайно, зберігатиметься не довго. Тому, будьте уважні, споживання таких яєць може бути небезпечним для вашого здоров’я. Вживання таких яєць не рекомендоване, оскільки тріщини дозволяють мікроорганізмам потрапити у середину. Іноді яйце має тріщину настільки малу, що ми навіть не зауважимо, що вона є. Тому проявляйте обережність, готуючи яйця, щоб не мати жодних проблем зі здоров’ям після вживання.
Пам’ятайте…
Додавання свіжих яєць у ваш раціон не матиме жодних негативних наслідків для вашого організму. Проте, слід мати на увазі, що поживні властивості яєць залежать від того, як їх готують. Наприклад, який варіант ви вважаєте найкращим, варене яйце чи смажене? Очевидно, що перший варіант кращий для здоров’я. Не вагайтесь додавати цей смачний продукт у свій щоденний сніданок. Поживні речовини, які містяться у яйцях, забезпечать вам довше відчуття ситості!
- Fundación Española de la Nutrición. Huevos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf
- Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1823. Published online 2019 Aug 7. Choline: Exploring the Growing Science on Its Benefits for Moms and Babies. doi: 10.3390/nu11081823
- Cornell University. (2018). Eating more foods with choline during pregnancy could boost baby’s brain. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180104124300.htm
- Nutrition Research Institute. Healthy Eyes at Every Age. https://www.uncnri.org/index.php/healthy-eyes-at-all-ages/
- Statista. Eggs. https://www.statista.com/statistics/263972/egg-production-worldwide-since-1990/