Хумус з паприкою: простий рецепт

Після прочитання цієї статті ви навчитеся готувати неймовірно смачний та водночас простий хумус з легкою ноткою паприки. Насправді цю закуску можна вважати повноцінною стравою, яка чудово підійде як для основної трапези, так і для швидкого перекусу. Хочете навчитися готувати справжній хумус з паприкою власноруч? Тоді неодмінно читайте далі!
Хумус з паприкою: простий рецепт

Останнє оновлення: 18 серпня, 2020

В цій статті ми розповімо, як готувати смачний хумус з паприкою в домашніх умовах. Ви могли не здогадуватися про це раніше, проте на Близькому Сході цю закуску вважають не лише повноцінною поживною стравою, але й справжньою мрією для тих, хто стежить за своєю фігурою та підраховує калорії.

Для приготування цієї популярної східної страви вам знадобляться досить звичні та доступні інгредієнти, а саме: нут, паста тахіні, лимонний сік та свіжий часник. Особливу нотку цій закусці надасть дрібка солодкої паприки. Утім, якщо вам більше до вподоби гострі страви, можете замінити паприку каєнським перцем.

Насправді хумус з паприкою є не лише смачним, але й напрочуд універсальним, адже він чудово пасує до інших страв. Ми також запропонуємо кілька додаткових інгредієнтів, з допомогою яких ви зможете урізноманітнити смак цієї поживної закуски.

Приготуйтеся занотовувати!

Хумус з паприкою: готувати чи не готувати?

рецепт простого хумусу

Неймовірний нут

Головним інгредієнтом хумусу є нут, або баранячий горох. Ця бобова культура вирізняється з-поміж інших завдяки своєму високому вмісту незамінних для організму поживних речовин. Досі вагаєтеся, чи варто готувати хумус? Тоді пропонуємо звернути увагу на поживну цінність цієї закуски. У 100 г хумусу містяться:

  • Калорії: 166
  • Жири: 9,6 г
  • Білки: 7,9 г
  • Вуглеводи: 14,3 г
  • Клітковина: 6 г
  • Марганець: 39% від рекомендованої добової норми (РДН)
  • Мідь: 26% від РДН
  • Фолати: 21% від РДН
  • Магній: 18% від РДН
  • Фосфор: 18% від РДН
  • Залізо: 14% від РДН
  • Цинк: 12% від РДН
  • Вітамін В1: 12% від РДН
  • Вітамін В6: 10% від РДН
  • Калій: 7% від РДН.

Смачний хумус з паприкою: простий рецепт

рецепт закуски з нута та паприки

Цей поживний хумус з паприкою стане чудовим доповненням до інших страв. Ви також можете використовувати хумус для приправлення салатів замість магазинного майонезу та заправок.

Найкращий спосіб впевнитися в тому, що ви вживаєте якісний хумус з високою поживною цінністю – це приготувати його власноруч. Сьогодні ми поділимося традиційним рецептом цієї закуски, а також навчимо вас готувати хумус з паприкою та іншими корисними інгредієнтами.

Інгредієнти:

  • 1 або 1,25 склянки сушеного нуту (після приготування ви отримаєте приблизно 3 склянки крупи). На бажання ви можете очистити нут від лушпиння, щоб консистенція готової страви була більш однорідною та кремовою
  • 1-2 дрібно посічені зубки часнику
  • 3-4 кубики льоду
  • 1/3 склянки тахіні (в наших магазинах цю пасту також можна зустріти під назвою “тахіна”). Процес її виготовлення дуже нагадує приготування арахісової пасти, проте замість арахісів використовують кунжутне насіння
  • 1/2 чайної ложки кошерної солі
  • сік 1 лимона
  • гаряча вода (за потреби)
  • якісна оливкова олія першого віджиму
  • солодка паприка за смаком.

Спосіб приготування:

  • Перш за все потрібно замочити та відварити нут. Для того, щоб уникнути проблем зі шлунком, нут потрібно залити водою на ніч.
  • Після приготування ви можете обчистити нут від лушпиння для кремової консистенції або залишити крупу неочищеною, якщо вам подобається більш щільна текстура.
  • Коли нут буде готовим, змішайте його з подрібненим часником та збийте з допомогою стаціонарного блендера або ручного міксера. 
  • Не вимикаючи блендер, додайте до нуту кілька кубиків льоду, пасту тахіні, сіль та лимонний сік. Продовжуйте збивати хумус упродовж ще чотирьох хвилин. Час від часу перевіряйте консистенцію суміші. Якщо вам здасться, що хумус є надто густим, продовжіть збивати суміш на маленькій швидкості з додаванням гарячої води.
  • Ми рекомендуємо збивати інгредієнти для хумусу, допоки ви не отримаєте бажану консистенцію.
  • Після приготування викладіть хумус на тарілку для подачі та щедро збризніть оливковою олією першого віджиму. На бажання можна посередині викласти кілька цілих зерен нуту. Готовий хумус притрусіть солодкою паприкою за смаком.
  • Поживний хумус з паприкою чудово смакуватиме з теплою пітою та свіжими овочами на ваш смак.

Цей легкий хумус з паприкою стане чудовим гарніром

Ми запевняємо, що хумус з паприкою та інші варіації цієї закуски є чудовою заміною магазинних салатних заправок та соусів. Завдяки своїй ніжній текстурі та приємному смаку хумус здатен значно покращити чи доповнити смак звичних страв. Ба більше, вам не доведеться перейматися через зайві калорії, адже хумус чудово підходить навіть тим, хто прагне скинути зайву вагу.

Якщо ви хочете урізноманітнити щоденний раціон, радимо поєднувати хумус з:

  • Сендвічами та бургерами
  • фаршированими яйцями
  • курячими наггетсами та іншими м’ясними виробами
  • тостами, хлібом та крекерами
  • кукурудзяними та пшеничними тортильями
  • будь-якими овочами
  • салатами, супами та соусами.

Кілька корисних рекомендацій

Ми вже згадували, що хумус є цілком повноцінною стравою. Попри те, що традиційний рецепт є найбільш універсальним та звичним, не бійтеся експериментувати та додавати до цієї закуски інші смачні інгредієнти. Це можуть бути запечені перці та часник, авокадо, квасоля, каєнський перець, тощо.

Також не забувайте додавати до хумусу кунжутну пасту тахіну. Вам знадобиться лише 1/3 склянки тахіни на 3 склянки вареного нуту, щоб приготувати неймовірно смачний хумус, перед яким важко встояти. Утім, на бажання ви можете регулювати кількість кунжутної пасти за смаком.

Зверніть увагу: дуже важливо правильно комбінувати хумус з паприкою з іншими стравами. Безумовно, ця закуска чудово смакуватиме з будь-якими продуктами, проте якщо ви поєднаєте хумус зі смаженим курчам, то отримаєте неймовірно калорійну страву. Краще вживати хумус з корисними продуктами, зокрема з цілозерновим хлібом та свіжими овочами.



  • Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
  • Hummus. (2013). In An A-Z of Food and Drink. https://doi.org/10.1093/acref/9780192803511.013.0630
  • Chickpeas and Hummus are associated with Better Nutrient Intake, Diet Quality, and Levels of Some Cardiovascular Risk Factors: National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2010. (2014). Journal of Nutrition & Food Sciences. https://doi.org/10.4172/2155-9600.1000254
  • NCT02696278. (2015). Hummus for Health: dietary Quality and Health Outcomes in Toddlers. Hummus for Health: Dietary Quality and Health Outcomes in Toddlers.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.