Індійська дієта для втрати ваги

Індійська дієта включає багато страв з рису, овочів та фруктів. Проте ефективність дієти для втрати ваги криється у спеціях!
Індійська дієта для втрати ваги

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

У сьогоднішньому світі є чимало дієт для втрати ваги .  Проблема у тому, що деякі дієти незбалансовані, а тому шкодять організму.

Варто бути дуже обережними у підборі вдалої дієти. У цій статті розповімо про індійську дієту, яка базується на традиційних рецептах цієї країни.

У чому особливість індійської дієти?

У чому особливість індійської дієти?

Коли чуємо слово «дієта», відразу ж думаємо про обмеження у споживанні певних продуктів. Але все не зовсім так.

Коли йдеться про індійську їжу, маємо знати, що для приготування страв використовують інгредієнти культури, яка нараховує тисячі років. Основа дієти – це  не змішування білків та вуглеводів.

Індійська дієта містить страви з темного рису, велику кількість овочів та фруктів (апельсини, яблука, лимони, грейпфрути).

  • Рекомендовано їсти 3 повноцінні страви на день, а також перекушувати, щоб утамувати відчуття голоду. Перекусом може бути фрукт чи низькокалорійний йогурт.
  • Їжу потрібно добре пережовувати(до 100 разів), щоб запобігти проблемам з травленням, а також щоб їжа швидше проходила по шлунково-кишковому тракту.
  • Важливо випивати до 2 літрів води або несолодкий зелений чай впродовж дня.
  • Не забувайте про фізичні вправи: 40-хвилинної прогулянки достатньо.

Хочете дізнатися більше? Щоденні прогулянки допоможуть зберегти форму

Індійська дієта: користь та шкода

Індійська дієта: користь та шкода

Багато людей обирають індійську дієту, коли хочуть втратити зайву вагу. Можна навіть втратити 4 кг за тиждень .

Недоліком є те, що дієта доволі монотонна, вимагає високого рівня самоконтролю , вона не рекомендована для людей з гіпертонією .

До того ж, її не можна дотримуватися понад 15 діб , оскільки вона не насичує організм такими важливими вітамінами, як A, B12, D чи мінералами (залізом і кальцієм).

Найважливішим аспектом дієти є поєднання продуктів. Приміром, можна їсти лазанью з макаронними виробами та овочами, омлет з цибулею та помідорам, рис з овочами, червоне м’ясо (але не  телятину) з салатом, тощо.

Рис – це основний продукт індійської дієти. Щоб придати йому гарного смаку, використовуйте різні трави, а також спеції: кардамон, карі, корицю, каєнський перець , шафран .

Спеції підвищать температуру тіла та допоможуть спалити жир.

Типові страви індійської дієти

Для тих, хто любить готувати, пропонуємо прекрасні рецепти страв з індійської дієти, які допоможуть втратити вагу.

Таким чином план схуднення не буде монотонним та не матиме великих обмежень.

Рецепт Алу гобі

Рецепт Алу гобі

Це традиційна вегетаріанська страва з картоплі, капусти, базиліку та цибулі. До страви можна додати куркуму.

Ця страва може втамувати голод, але також може стати причиною газів .

Інгредієнти

  • 2 картоплини
  • 1/4 капусти
  • 3 цибулини
  • 4 помідори
  • 2 столові ложки часнику та імбирної пасти (30 г)
  • 3 столові ложки паприки (30 г)
  • 2 столові ложки:
    • куркуми (20 г)
    • порошку тім’яну (20 г)
    • порошку коріандру (20 г)
  • Оливкова олія та сіль
  • Насіння кмину, за бажанням

Спосіб приготування

  • Спершу почистьте картоплю та поріжте кубиками. Поріжте капусту.
  • Протушкуйте з оливковою олією впродовж 20 хвилин.
  • Почистьте цибулю. Поріжте помідори.
  • В іншій сковорідці протушкуйте цибулю, додайте часник та імбирну пасту разом зі спеціями (паприкою, куркумою, кмином, коріандром).
  • Додайте картоплю та капусту. Можна додати трохи води, якщо страва дуже густа.
  • Подавайте разом з помідорами та насінням кмину.

Рецепт курки Тандурі масала

Це прекрасний шанс наситити організм білком та контролювати апетит .  Проте не залишайте шкірку на курятині, оскільки там міститься жир.

Вишуканий смак дарує спеція під назвою тандурі масала  (порошок), до складу якою входять  перець чілі, кмин, паприка, часник,   імбир , коріандр .

Інгредієнти

  • 1 контейнер натурального йогурту (200 г)
  • Столова ложка тандурі масала (20 г)
  • Курятина (без шкірки)
  • 1 цибулина
  • 1 лимон

Спосіб приготування

  • Спершу змішайте йогурт з тандурі масала у контейнері.
  • Поріжте курку на шматки та викладіть на деко, змащене жиром.
  • Полийте м’ясо йогуртом зі спеціями.
  • Маринуйте м’ясо впродовж двох годин у холодильнику.
  • Розігрійте духовку. Протушкуйте цибулю та поріжте лимон.
  • Запікайте куряче м’ясо, поки воно не стане золотистого кольору.

Головне зображення запозичено з wikiHow.com



  • Sahni, J. (1986). Classic Indian Cooking. Dorling Kindersley.
  • Jaffrey, M. (1995). Madhur Jaffrey’s Indian Cooking. Barron’s by arrangement with BBC Books.
  • Shah, B. V., & Patel, Z. M. (2016). Role of low protein diet in management of different stages of chronic kidney disease-practical aspects. BMC nephrology17(1), 156.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.