Користь спілих бананів для організму

Споживання спілих бананів збільшує кількість лейкоцитів в організмі та зміцнює імунну систему. Крім того, покращується стан серцево-судинної системи та краще засвоюється кальцій. 
Користь спілих бананів для організму

Останнє оновлення: 17 грудня, 2018

Банани – це смачний фрукт, який потрібно намагатися їсти якомога частіше, не лише через дивовижний смак бананів, а й тому, що вони містять деякі важливі поживні речовини, які можуть в цілому дуже позитивно впливати на здоров’я.

Ми вже говорили про те, що банани можуть допомогти побороти депресію, покращити роботу мозку, знизити підвищений кров’яний тиск та запобігти розвитку багатьох інших захворювань. Але нещодавні дослідження виявили ще одну перевагу споживання цього фрукту, а, особливо, якщо він спілий.

Банани містять фактор некрозу пухлини

Під час достигання на бананах з’являються темні плями, які з часом вкривають усю шкірку банана, і вона стає коричневою. Деякі люди стараються не купувати таких бананів, адже їхній смак стає набагато солодшим, а м’яка текстура може бути неприємною. Втім, небагато хто знає, що чим більше на банані темних плям, тим він корисніший для організму і особливо для імунної системи.

Нещодавні дослідження, проведені в Японії, виявили, що у спілих бананах міститься цитокін, відомий як фактор некрозу пухлин. Він виробляється деякими клітинами імунної системи організму і може вливати на інші клітини. Саме тому спілі банани здатні допомогти у боротьбі з раком.

Ефект настільки сильний, що вони по суті можуть побороти пухлину та аномальний розвиток клітин в організмі. Функція цього цитокіну схожа до лентинану, хімічного імуностимулятора, який внутрівенно вводять для боротьби з раком.

Ефект збільшується разом з тим, як спіє банан, тобто, чим він більш достиглий, тим потужніші протиракові властивості має.

Більш спілі фрукти мають більше корисних властивостей

Під час достигання поживна цінність усіх фруктів змінюється, що може збільшувати або зменшувати ефект їх певних властивостей. У випадку бананів, виявили, що чим вони спіліші, тим більше у них концентрованих антиоксидантів. Тому коли ви купуєте банани з темними плямками, крохмаль, що у них  міститься, вже перетворився на прості цукри, які легше перетравлюються.

Банани, яблука, виноград, ананаси, груші, кавун і хурма – усі ці фрукти досліджували у японському тесті, про який ми вже згадували раніше. Перевіряли їхню поживну цінність на різних стадіях спілості.

Результати досліджень свідчать, що спілий банан містить набагато більше корисних властивостей, ніж будь-який інший спілий фрукт, адже він має здатність збільшувати кількість білих кров’яних тілець, а також зміцнює імунну систему. Ваш організм відчує позитивний вплив бананів, якщо ви їстимете їх один або два на день.

дівчина та банани

Покращуйте роботу імунної системи та боріться із захворюваннями

Вчені стверджують, що чим більш спілий банан, тим більше у ньому фактору некрозу пухлини. Вважають, що спілі банани збільшують кількість білих кров’яних тілець аж у дев’ять разів краще, ніж свіжі та зелені.

червоні кров'яні тільця

Яка ще користь від спілих бананів?

Лише їхніх протиракових властивостей має бути досить, аби ви додали банани до свого раціону харчування. Але якщо потрібні додаткові аргументи, ось інші важливі переваги споживання спілих бананів.

Покращують стан травної системи

В одному банані середнього розміру міститься до 3 грамів клітковини, яка сприяє належній роботі кишкової системи і полегшує рух їжі по шлунково-кишковому тракту. Це натуральне джерело  електролітів, які організм втрачає при проносі, наприклад. У бананах також містяться пробіотичні сполуки, вони допомагають зберегти корисні бактерії, які завжди знаходяться в організмі.

Покращують стан серцево-судинної системи

Завдяки високому вмісту калію спілі банани можуть допомогти зменшити кількість натрію в організмі, а він призводить до застою рідини та негативно впливає на здоров’я серця. Аналіз 11 досліджень, які опублікував журнал “Journal of the American College of Cardiology”, виявив, що у людей, які починали їсти більше багатих на калій продуктів, зменшувався ризик інсульту та інших захворювань серця.

Покращує здоров’я кісток

Дослідження Інформаційного центру мікроелементів Орегонського університету Лайнуса Полінга виявило, що харчування з високим вмістом калію може знизити ризик остеопорозу. Спілі банани є чудовим джерелом калію, а також вони збільшують здатність організму засвоювати кальцій, який допомагає зміцнювати кістки.



  • Cheung, A. H., Wong, J. H., & Ng, T. B. (2009). Musa acuminata (Del Monte banana) lectin is a fructose-binding lectin with cytokine-inducing activity. Phytomedicine, 16(6-7), 594-600.
  • Miranda, C. L., Maier, C. S., & Stevens, J. F. (2001). Flavonoids. e LS.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.