Корисні продукти для здоров’я серця

Омега-3 жирні кислоти допомагають покращити рівень ліпідів та зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Водночас є інші продукти для здоров’я серця. Ми розповімо вам більше в цій статті.
Корисні продукти для здоров’я серця

Останнє оновлення: 02 травня, 2021

Не секрет, що здорове харчування допомагає зберегти здоров’я серця. Насправді, коли йдеться про профілактику та лікування серцевих захворювань, корисні продукти для здоров’я серця та внесення певних коректив у раціон мають вкрай важливе значення, особливо якщо ви зараз споживаєте велику кількість нездорової їжі.

Сьогодні лікарі ставлять під сумнів важливість показників загального холестерину в прогнозуванні серцево-судинного ризику. Однак вони впевнені в тому, що регулярне споживання свіжих продуктів може зменшити ймовірність серцевої недостатності.

Отже, що треба їсти, щоб зберегти здоров’я серця?

Тут ми розберемо все, що вам потрібно знати.

Чому здорове харчування допомагає зберегти здоров’я серця?

Є велика кількість досліджень, які пов’язують споживання здорової їжі зі здоров’ям серця. Наприклад, дослідження у виданні «Current Cardiology Reports» підкреслює роль здорового харчування у зменшенні ризику серцевих захворювань. Більш конкретно, дослідники вказують на важливість правильного вживання поживних речовин, серед яких:

Ці речовини, які ми отримуємо з овочів, нежирного м’яса, цільного зерна, фруктів та інших корисних джерел, допомагають запобігти підвищенню рівня холестерину та тригліцеридів. Ба більше, було доведено, що вони позитивно впливають на профілактику гіпертонії, церебральних судинних інцидентів, інфарктів та інших серцевих захворювань.

Їжте продукти для здоров’я серця, щоб подбати про своє серце

Багато чинників ризику пов’язані з захворюваннями серця. Хоча деякі з них неможливо змінити (наприклад, вік та генетику), інші перебувають під нашим контролем. Наприклад, що і як ми їмо.

З огляду на це, ми запропонуємо декілька стратегій для збереження здоров’я серця за допомогою харчування.

Збільште споживання омега-3, щоб захистити своє серце

Вживання жирних кислот має важливе значення, коли йдеться про зменшення серцево-судинних ризиків і поліпшення вашого ліпідного профілю. Однак їх найвизначніші ефекти – це ефекти, пов’язані з модуляцією запалення. Згідно зі статтею в журналі «Biochemical Society Transactions», ці типи ліпідів протидіють запальній активності жирних кислот Омега-6.

Для того, щоб збільшити споживання цього типу поживних речовин, потрібно обов’язково їсти достатню кількість жирної риби, сирих рослинних олій та горіхів. Однак пам’ятайте, що останні досить калорійні, тому вони можуть зашкодити вашому енергетичному балансу.

Зменште споживання алкоголю

Ще кілька років тому була поширена думка, що келих вина під час їжі зміцнює серцево-судинне здоров’я. Однак сучасна наука розвінчала цей міф. Ми зараз знаємо, що алкоголь у будь-якій формі негативно позначається на здоров’ї серця та загальному самопочутті.

Згідно з дослідженням у журналі «Alcohol Research», ця речовина сприяє збільшенню рівня запалення. Ба більше, це змінює стан мікробіоти кишківника та збільшує ризик метаболічних захворювань.

Споживання алкогольних напоїв також шкідливо для печінки і збільшує ожиріння цього органу. Вісцеральна жирова тканина пов’язана зі зміною ліпідного профілю людини та збільшенням швидкості окислення ліпопротеїну ЛПНЩ.

Голодуйте час від часу

Одним із дієтичних протоколів, які популярні сьогодні, є періодичне голодування. Це може дати переваги в плані покращення організму. Це насправді може зменшити запалення та стимулювати аутофагію. Ці процеси сприяють загальному середньо- та довгостроковому покращенню стану здоров’я.

Окрім того, періодичне голодування також може допомогти поліпшити ліпідний профіль організму і пов’язане зі зниженням серцево-судинних ризиків, адже це зменшує окислення ліпопротеїну ЛПНЩ. Поряд з обмеженням калорій, це дає позитивні ефекти, коли йдеться про модуляцію окислення.

голодування корисне для здоров'я серця
Дізнайтеся більше: Як відрізнити відчуття голоду від надмірної нервозності

Збільште споживання фруктів та овочів

Антиоксиданти є важливими поживними речовинами, коли йдеться про підтримку здоров’я вашого серця, і ми знайдемо їх у великій кількості у фруктах та овочах. Ці поживні речовини відповідають за яскраві кольори та гіркі присмаки цих продуктів. Майте на увазі, що регулярне споживання джерел антиоксидантів надзвичайно важливо для запобігання розвитку захворювань.

Що стосується здоров’я серцево-судинної системи, корисними є ресвератрол з винограду та лікопен з помідорів. Ось чому краще віддавати перевагу споживанню свіжих продуктів, а не оброблених продуктів, у яких відсутні такі поживні речовини.

Їжте корисні продукти для здоров’я серця

Якщо ви хочете поліпшити своє серцево-судинне здоров’я, то вам потрібно дотримуватися здорової дієти, в основі якої свіжі та поживні продукти. Тому необхідно харчуватися різноманітно, зокрема їсти рослинні інгредієнти та нежирне м’ясо.

Водночас споживання жирів покращує параметри, які були пов’язані з серцево-судинними ризиками в минулому. Однак необхідно вибирати якісні жири, такі як жирні кислоти омега 3, а також обмежити споживання трансжирів.

Нарешті, важливо відзначити найновіші протоколи в дієтології, такі як періодичне голодування, коли йдеться про поліпшення здоров’я серця. Окрім інших переваг, такий тип дієти допомагає зменшити рівень запалення, а також окислення організму.



  • Peters SA, Singhateh Y, Mackay D, Huxley RR, Woodward M. Total cholesterol as a risk factor for coronary heart disease and stroke in women compared with men: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2016;248:123‐131. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.03.016
  • Casas R, Castro-Barquero S, Estruch R, Sacanella E. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci. 2018;19(12):3988. Published 2018 Dec 11. doi:10.3390/ijms19123988
  • Anand SS, Hawkes C, de Souza RJ, et al. Food Consumption and its Impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions Focused on the Globalized Food System: A Report From the Workshop Convened by the World Heart Federation. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1590‐1614. doi:10.1016/j.jacc.2015.07.050
  • Ruan Y, Guo Y, Zheng Y, et al. Cardiovascular disease (CVD) and associated risk factors among older adults in six low-and middle-income countries: results from SAGE Wave 1. BMC Public Health. 2018;18(1):778. Published 2018 Jun 20. doi:10.1186/s12889-018-5653-9
  • Rasineni K, Casey CA. Molecular mechanism of alcoholic fatty liver. Indian J Pharmacol. 2012;44(3):299‐303. doi:10.4103/0253-7613.96297
  • Malinowski B, Zalewska K, Węsierska A, et al. Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients. 2019;11(3):673. Published 2019 Mar 20. doi:10.3390/nu11030673
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
  • Bishehsari F., Magno E., Swanson G., Desai V., et al., Alcohol and gut derived inflammation. Alcohol Res, 2017. 38 (2): 163-171.
  • Pellegrino D. Antioxidants and Cardiovascular Risk Factors. Diseases. 2016;4(1):11. Published 2016 Feb 17. doi:10.3390/diseases4010011

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.