Що таке гідрогенізовані жири?

07 листопада, 2020
У висновку Експертної комісії Всесвітньої організації охорони здоров'я зазначено, що виробники харчових продуктів повинні суттєво зменшити або повністю вилучити трансжирні кислоти зі своїх виробів.

Варто зауважити, що у продуктах міститься велика кількість різних жирів. Деякі жири є корисними та незамінними для організму, тоді як інші можуть серйозно зашкодити здоров’ю. Гідрогенізовані жири – це рослинні жири, які при потраплянні в організм людини поводяться як жири тваринного походження.

Не забувайте, що гідрогенізовані жири також називають трансжирами. Головними особливостями цих речовин є їхня здатність змінювати свій склад, вигляд та текстуру. Дізнайтеся більше про ці речовини в нашій статті!

Що таке гідрогенізовані жири?

Ви могли не знати цього раніше, проте гідрогенізовані жири, або трансжири – це жири, які утворюються в результаті хімічного процесу. Варто зауважити, що багато спеціалістів негативно налаштовані щодо цих речовин. Ба більше, жоден експерт не порекомендує вживати гідрогенізовані жири навіть у невеликій кількості.

За можливості ми рекомендуємо максимально уникати продуктів, що містять трансжири. Зауважте, що ці речовини отримують у процесі гідрогенізації рослинних олій, в результаті чого відбувається перетворення ненасичених жирів у насичені. Це означає, що гідрогенізовані жири є набагато шкідливішими за насичені жири.

Яким чином отримують гідрогенізовані жири?

походження гідрогенізованих жирів

Гідрогенізовані жири проходять через хімічний процес, який є дуже вигідним для виробників харчових продуктів. Пояснити це просто: в результаті вартість трансжирів є значно нижчою, ніж інших їхніх аналогів.

Трансжири, або гідрогенізовані жири, утворюються в результаті певного хімічного процесу, який є дуже вигідним для представників харчової промисловості. Ці речовини є найдешевшими видами жирів на ринку. Утім, на цьому переваги цих речовин закінчуються, адже трансжири є неймовірно небезпечними для організму людини.

Багато виробників харчових продуктів додають водень (гідроген) до інгредієнтів, що містять певні жири в рідкій формі, зокрема олії. Зверніть увагу, що це потрібно робити при високій температурі, щоб консистенція жирів стала рідкою.

Завдяки цим речовинам продукти довше зберігаються в гарному стані та мають привабливий вигляд. Це означає, що їх простіше приготувати, а ще вони зможуть зіпсуватися у процесі приготування.

Вплив гідрогенізованих жирів на здоров’я людини

На жаль, трансжири можна знайти у складі майже всіх магазинних продуктів. Вірте чи ні, але навіть 5 г трансжирів на день можуть негативно вплинути на самопочуття та здоров’я людини.

Саме тому гідрогенізовані жири заслужено вважають найбільш шкідливими та небезпечними для організму людини. Отже, лікарі рекомендують максимально зменшити кількість продуктів із трансжирами або повністю вилучити їх з раціону. До того ж за умови регулярного вживання гідрогенізованих жирів суттєво зростає ризик розвитку таких захворювань:

  • Серцево-судинні захворювання та атеросклероз. Ці жири можуть спровокувати підвищення рівнів поганого холестерину та тригліцеридів у крові. Ба більше, гідрогенізовані жири також зменшують кількість хорошого холестерину в організмі, а це негативно впливає на стан людини.
  • Рак. На жаль, через регулярне вживання трансжирів організм може почати продукувати дефективні гормони та клітинні мембрани.
  • Захворювання головного мозку. Ці жири знижують активність незамінних жирних кислот, а також призводять до сповільнення процесу росту та розвитку головного мозку людини.
  • Метаболічні розлади та діабет.

У висновку представників Експертної комісії Всесвітньої організації охорони здоров’я зазначено, що виробники магазинних напівфабрикатів та іншої готової продукції повинні максимально уникати або повністю вилучити гідрогенізовані жири зі складу своєї продукції.

На жаль, досі більшість споживачів не володіють інформацією про негативні наслідки зловживання трансжирними кислотами для їхнього здоров’я, а саме вплив цих речовин на роботу серцево-судинної системи.

Продукти та страви, що містять гідрогенізовані жири

продукти, що містять гідрогенізовані жири

Насправді трансжири є набагато серйознішою проблемою, ніж може здатися на перший погляд, адже ці речовини можна знайти у складі більшості продуктів та страв, які ми споживаємо регулярно.

Гідрогенізовані жири є недорогими, а їхня консистенція є ідеальною для виробництва харчової продукції.

Ба більше, ці речовини вирізняються досить приємним смаком. Трансжири мають ще одну перевагу: їхній термін придатності є значно довшим, ніж в інших типів жирів. Чи здогадувалися ви раніше, які саме продукти та страви містять шкідливі гідрогенізовані жири у великій кількості? Ось невеликий перелік:

  • Магазинна випічка
  • Печиво
  • Готові страви
  • Шкідливі перекуси
  • Маргарин
  • Цукерки
  • Весь фаст-фуд
  • Смажені страви.

Як уникати гідрогенізованих жирів?

Якщо ви хочете максимально зменшити кількість цих речовин в організмі, рекомендуємо за можливості уникати шкідливої магазинної продукції. Найкраще вживати свіжі продукти, у складі яких немає гідрогенізованих жирів та інших небезпечних для організму добавок.

У випадку, якщо більшість продуктів ви купуєте у супермаркеті, обережно читайте етикетки на всіх напівфабрикатах. Дуже важливо ретельно підходити до питання покупок продуктів, щоб у вашому візочку не було жодних шкідливих інгредієнтів.

Ми маємо на увазі не лише гідрогенізовані жири, але й цукор та крохмаль. Якщо на етикетці вказано, що продукт містить рослинні жири, обов’язково перевірте, які саме види жирів має на увазі виробник. Уникайте трансжирних кислот, гідрогенізованих та частково гідрогенізованих жирів.

Безумовно, якщо ви звикли регулярно вживати магазинні напівфабрикати та готові страви, вам буде важко одразу перелаштувати свій раціон. Утім, ми однаково рекомендуємо поступово коригувати харчові звички та намагатися вести здоровий спосіб життя.

  • Anjom Shoae J., Sadeghi O., Larijani B., Esmaillzadeh A., Dietary intake and serum levels of trans fatty acids and risk of breast cancer: a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Clin Nutr, 2020. 39 (3): 755-764.
  • Marchand V. Las grasas trans: lo que los médicos deben saber. Salud infantil pediátrica . 2010; 15 (6): 373–378. doi: 10.1093 / pch / 15.6.373
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.